Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Etelä-Suomen luonnonsuojelualueilla ei pidä metsästää

Suomen luonnonsuojeluliitto

Etelä-Suomen luonnonsuojelualueilla ei pidä metsästää

Tiedote.
Julkaistu: 23.10.2013 klo 15:07
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä Etelä-Suomen vähillä luonnonsuojelualueilla ei tarvita metsästystä kuin poikkeustapauksissa. Keskustelu suojelualueilla metsästämisestä nousi esiin pääministeri Jyrki Kataisen Maaseudun Tulevaisuus -lehdelle 18.10. antamassa haastattelussa.

Etelä-Suomesta on vain pari prosenttia suojeltu. "Kansallispuistossakin on voitava retkeillä ilman pelkoa luodeista", sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava. "Etelän vähillä suojelualueilla myös eläinten on saatava elää rauhassa."

Luonnonsuojelualueiden metsästysasiat linjattiin vuonna 2010 luonnonsuojelulain uudistuksessa. Lakia edelsi laajapohjainen työryhmä sekä pitkä ja perusteellinen valmistelu. Linjaksi muodostui Suomessa tuolloin, että Pohjois-Suomessa metsästystä voidaan sallia ellei ole erityisiä syitä kieltää sitä. Etelä-Suomessa asia on päin vastoin. Useimmilla etelän suojelualueillakin voidaan kuitenkin vähentää haitallisia vieraslajeja ja ajaa hirviä ammuttavaksi suojelualueiden ulkopuolella.

Nyt julkisuudessakin käytävä keskustelu liittyy suojelualueiden perustamiseen Varsinais-Suomen suojelutarkoituksiin hankituille valtionmaille. Niistä 78 prosentille ympäristöministeriö on esittänyt poikkeusta hirvenmetsästyksen sallimiseksi. Vieraslajien, kuten minkin ja valkohäntäkauriin metsästys olisi vielä hirveäkin vapaampaa. Vieraslajien osalta tämä on Luonnonsuojeluliiton mielestä perusteltua.

"Osa metsästäjistä haluaisi kaikki suojelualueet metsästysmaikseen. Se ei ole oikeus ja kohtuus", sanoo Risto Sulkava.

Suomen Luonto -lehti ja Taloustutkimus Oy selvittivät vuonna 2005 suomalaisten näkemyksiä samaan asiaan. Yli tuhannelta vastaajalta kysyttiin: "Pitäisikö metsästys sallia Etelä-Suomen kansallispuistoissa". Peräti 71 prosenttia kansalaisista vastasi kysymykseen kieltävästi.

 

Lisätietoja:

- puheenjohtaja Risto Sulkava, SLL, p. 050 560 2113

- johtaja asiantuntija Ilpo Kuronen, SLL, p. 0400 153 133

- erityisasiantuntija Tapani Veistola, SLL, p. 0400 615 530

- Vuoden 2005 metsästyskysely:
http://www.sll.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2005/metsastyskysely

 

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, p. 050 564 2283, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs