Suhteemme eläimiin on tunteikas, mutta tunteiden taustalla vaikuttavat kovat talouden ja vallankäytön faktat. Eläinvaltakunta-podcastissa puhutaan siitä, miten raha vaikuttaa eläinten hyvinvointiin, millaista valtaa käytämme eläimiin, ja osaammeko kantaa siihen liittyvän vastuumme. Puhujina ovat eläinalan tutkimuksen ja yhteiskunnallisen keskustelun terävimmät kärjet. Viisiosainen sarja julkaistaan jaksoittain 16.11. alkaen.
Eläinten hyvinvointikeskuksen ja eläinsuojeluasiamiehen yhteistyönä tuottama Eläinvaltakunta-podcast käsittelee vallan, vastuun ja talouden teemoja lemmikkieläimiin, kaloihin, eläinten kouluttamiseen, eläinjalostukseen ja maatalouspolitiikkaan pureutuvissa jaksoissa. Sarja on suunnattu eläinten hyvinvoinnista kiinnostuneille kuuntelijoille, jotka ovat valmiita pohtimaan kriittisesti suhdettaan eläimiin.
Sarjan ensimmäinen, eläinjalostusta käsittelevä jakso on jo kuunneltavissa täällä. Lemmikkieläimiä, kaloja, eläinten kouluttamista ja maatalouspolitiikkaa koskevat jaksot julkaistaan loppuvuoden aikana. Sarja on kuunneltavissa yleisimmillä podcast-alustoilla sekä eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen verkkosivuilla.
Eläimen hyvinvointiin vaikuttaa olennaisesti se, millaiseksi eläin on jalostettu. Jalostuksen tavoitteita ohjaavat taloudellisten tekijöiden ohella erilaiset yhteiskunnassa vallitsevat arvot ja ihanteet. Niiden nostaminen esiin herättää kysymään, miksi jalostamme sairaita eläimiä, ja miten voisimme jalostuksen keinoin tuottaa eläimille enemmän hyvinvointia ja vähemmän pahoinvointia?
Eläimen hyvinvointiin voidaan vaikuttaa monilla käytännön keinoilla. Eläin oppii sekä hyvällä että pahalla, mutta hyvällä opettaminen johtaa parempaan, kestävään suhteeseen ihmisen ja eläimen välillä. Miksi käytämme silti toisinaan keppiä porkkanan sijaan?
Valta ja vastuu korostuvat suhteessamme lemmikkieläimiin: miksi ylipäätään haluamme ottaa lemmikkejä, mitä lemmikit meille antavat, ja pystymmekö vastaamaan niiden tarpeisiin? Selkeimmin raha ja valta kuitenkin näkyvät suhteessamme tuotantoeläimiin. Poliittinen tahto määrittää, miten paljon yhteiskunnan resursseja käytämme eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen, ja raha sanelee, millaiset olot ja hoidon pystymme eläimille tarjoamaan. Tukipolitiikka, kilpailukyky, huoltovarmuuden ja omavaraisuuden vaatimukset sekä pyrkimys hillitä ilmastonmuutosta vaikuttavat kaikki ruoaksi kasvatettavien eläinten hyvinvointiin.
Eläinten hyvinvoinnista käytävässä keskustelussa kalat jäävät usein paitsioon. Tutkimusten mukaan kala kykenee tuntemaan ja kokee kipua siinä missä muutkin selkärankaiset. Miltä eri kalastusmenetelmät näyttävät kalojen hyvinvoinnin näkökulmasta? Kuinka kalojen hyvinvointi huomioidaan kalankasvatuksessa?
Eläinvaltakunta-podcastissa äänessä ovat Suomen johtavat eläinten hyvinvoinnin asiantuntijat juontaja Emil Johanssonin johdolla. Jaksoissa kuullaan yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijoita, tietokirjailijoita, eläintenkouluttajia ja raskaan sarjan lemmikinomistajia. Sarjan toteuttaa Jaksomedia.
Eläinvaltakunta-podcast on kuunneltavissa mm. spotifyssa (https://open.spotify.com/show/5xjBfHORtKCpNmuZqOJDHs?si=be9c6a97877941c6&nd=1), eläinsuojeluasiamiehen verkkosivuilla (https://www.elainsuojeluasiamies.fi/elainvaltakunta-podcast/) ja Eläinten hyvinvointikeskuksen eläintieto.fi-sivulla (https://www.elaintieto.fi/blogi/elainvaltakunta-podcastissa-puhutaan-siita-miten-raha-valta-ja-vastuu-kietoutuvat-elainten-hyvinvointiin/).
Lisätietoja:
Eläinsuojeluasiamies Saara Kupsala [email protected], puh. 029 520 4480
Eläinten hyvinvointikeskus, johtava asiantuntija Satu Raussi [email protected], puh. 050 415 6570
Eläinten hyvinvointikeskus (EHK) on kansallinen eläinten hyvinvoinnin asiantuntijaverkosto. EHK seuraa, kokoaa ja levittää tutkimukseen perustuvaa tietoa eläinten hyvinvoinnista sekä edistää tutkimuksen ja viranomaisten yhteistyötä eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi ja parantamiseksi. EHK toimii Luonnonvarakeskuksen yhteydessä maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella.
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1