Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Asumisen energiankulutuksen huomioi noin puolet nuorista

Ympäristöministeriö

Asumisen energiankulutuksen huomioi noin puolet nuorista

Julkaistu: 14.01.2011 klo 10:14
Julkaisija: Ympäristöministeriö

Tuore tutkimus kertoo myös omistusasumisen suosion kasvusta Nuorista noin puolet kiinnittää arjessaan huomiota asumisen energiankulutukseen. Hieman yli 40 prosenttia on valmis maksamaan vihreästä sähköstä enemmän kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotetusta sähköstä. Lämmintä pesuvettä kertoo säästävänsä 44 prosenttia nuorista.

Tuore tutkimus kertoo myös omistusasumisen suosion kasvusta

Nuorista noin puolet kiinnittää arjessaan huomiota asumisen energiankulutukseen. Hieman yli 40 prosenttia on valmis maksamaan vihreästä sähköstä enemmän kuin fossiilisilla polttoaineilla tuotetusta sähköstä. Lämmintä pesuvettä kertoo säästävänsä 44 prosenttia nuorista.

Luvut perustuvat tuoreeseen kyselyyn, jolla selvitettiin nuorten asumista vuonna 2010. Asumiseen liittyvät ympäristöasenteet olivat nyt ensimmäistä kertaa osana muutaman vuoden välein tehtävää kyselyä.

Suhtautuminen energiankulutukseen vaihtelee sukupuolen, asuinpaikan ja asumismuodon mukaan. Yleisesti ottaen naiset ovat ekologisempia kuin miehet, ja omistusasunnossa asuvat kiinnittävät energiansäästöön enemmän huomiota kuin vuokralla asuvat. Julkiseen liikenteeseen suhtaudutaan myönteisimmin kaupungeissa. 

Omistusasumiseen suhtaudutaan myönteisesti

Omistusasumisen suosio on kasvanut vuosi vuodelta.  Peräti 70 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista uskoo, että omistusasunto on aina kannattava hankinta ja yli 25-vuotiaiden joukossa omistusasukkaita on enemmän kuin vuokra-asukkaita. Lähes kaikki hankkivat oman asunnon lainarahalla.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori seuraa asumisen kehitystä mielenkiinnolla. "Nykyinen, alhainen korkotaso varmasti vahvistaa omistusasumisen suosiota. Nuorten on kuitenkin tärkeää pitää lainanotossa pää kylmänä. Vaikka suurin osa nuorista pystyy pitämään taloutensa hallinnassa, monet elävät maksukykynsä rajoilla. On tärkeää huolehtia siitä, että rahaa jää riittävästi myös muuhun elämiseen", Vapaavuori muistuttaa.

Nuorten asuvat ahtaammin, muu väestö väljemmin

Muutosta on tapahtunut myös nuorten asumisväljyydessä, nuoret asuvat nyt ahtaammin kuin viisi vuotta sitten. Muutos kertoo asumisen erojen kasvusta, sillä samalla muu väestö asuu entistä väljemmin. Nuoret kertovat kuitenkin olevansa tyytyväisiä asumiseensa.  

Nuorten asuminen 2010 – Omaa kotia etsimässä -tutkimus perustuu valtakunnalliseen puhelinkyselyyn, joka tehtiin 18–29-vuotiaille nuorille. Tutkimustuloksia on verrattu vuosina 2005, 1995 ja 1991 tehtyihin vastaavanlaisiin selvityksiin. Tuloksia voidaan hyödyntää nuorten asumiseen liittyvässä asuntopoliittisessa päätöksenteossa, asuntorakentamisessa ja yhdyskuntasuunnittelussa. Tutkimuksen ovat tehneet yhteistyössä ympäristöministeriö, valtion nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) ja Nuorisoasuntoliitto ry (NAL).

Omaa kotia etsimässä (pdf, 2 421 kt )

Lisätietoja

Tutkija Tiina Kupari, Nuorisoasuntoliitto ry, etunimi.sukunimi@nal.fi, puh. 040 451 4375

Hallitussihteeri Ville Koponen, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 0400 143 873

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs