Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Arandalla kerätään maneetteja ja seurataan Suomenlahden tilaa

Suomen ympäristökeskus

Arandalla kerätään maneetteja ja seurataan Suomenlahden tilaa

Julkaistu: 23.03.2009 klo 09:05
Julkaisija: Suomen ympäristökeskus

Merentutkimusalus Aranda lähtee maanantaina tutkimus- ja seurantamatkalle, jolla kartoitetaan Suomenlahden tilaa, mm. ravinne-, happi- ja suolapitoisuuksia. Matkalla kerätään myös kampamaneetteja geneettisiin analyyseihin. Osa kampamaneeteista tuodaan elävänä maihin kasvatusta varten.

Kuva: Ilkka Lastumäki

Merentutkimusalus Aranda lähtee maanantaina tutkimus- ja seurantamatkalle, jolla kartoitetaan Suomenlahden tilaa, mm. ravinne-, happi- ja suolapitoisuuksia. Matkalla kerätään myös kampamaneetteja geneettisiin analyyseihin. Osa kampamaneeteista tuodaan elävänä maihin kasvatusta varten.

Matka on osa eri vuodenaikoina toteutettavaa tehostettua Suomenlahden avomerialueen tilan seurantaa. Tavoitteena on pidemmällä aikavälillä  selvittää, miten vesiensuojelutoimenpiteet, erityisesti Pietarin jätevedenpuhdistuksen tehostaminen, ovat vaikuttaneet Suomenlahden tilaan.

Kampamaneettien analyyseissä varmistetaan maneetin laji ja alkuperä. Työ tehdään yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Osa kampamaneeteista tuodaan elävänä maihin SYKEn merikeskuksen Kumpulan laboratorioon perustettavaa kampamaneettikasvatusta varten. Laboratoriossa tutkitaan maneettien ravinnonkäyttöä ja lisääntymistä Itämeren eri suolapitoisuuksissa ja lämpötiloissa.

Tutkimusmatka kattaa Suomenlahden avomerialueen idästä länteen. Arandan matka on tämän vuoden kolmas. Takaisin Helsinkiin Aranda palaa 25.3.

Lisätiedot

Arandan matkanjohtaja Hannu Haahti, Suomen ympäristökeskus SYKE,
puh. 0400 718 656

Erikoistutkija  Maiju Lehtiniemi, SYKE, puh. 040 725 5085     

Tiedottaja Ulla Sonck, SYKE, puh. 040 740 2186

Sähköposti:etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs