Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » 12.2.2015 Donation av historiska präglingsverktyg. Myntverket i Finlands donation till Nationalmuseets myntkabinett

Suomen Rahapaja Oy

12.2.2015 Donation av historiska präglingsverktyg. Myntverket i Finlands donation till Nationalmuseets myntkabinett

Pressmeddelande.
Publicerad: 12.02.2015 kl. 12:56
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Myntverket i Finland har donerat historiska präglingsverktyg från åren 1863–1869 till Nationalmuseets myntkabinett.

Det finländska myntet har redan en lång historia. Ifjol hade det förflutit 150 år sedan Myntverket i Finland inledde myntprägling på Skatudden i Helsingfors. Endast ett fåtal präglingsverktyg har bevarats från den första tiden av Finlands mynthistoria.

Myntverket i Finland har donerat myntkabinettet vid Finlands Nationalmuseum stämpeln och en provprägling av ett mynt på 75 penni från år 1863. I donationen ingår även punsen och stämpeln samt en provprägling av ett mynt på 2 mark i bly från år 1867 samt även punsen och stämpeln för 1 mark från år 1869.

”Förhoppningsvis läggs verktygen fram för att så många finländare som möjligt via dem kan ta del av myntets och myntverkets historia och samtidigt även få en inblick i Finlands förflutna”, säger verkställande direktör Paul Gustafsson vid Myntverket i Finland.

Tuukka Talvio är chef för myntkabinettet och väldigt belåten över donationen från Myntverket i Finland. "Detta är en viktig donation för myntkabinettet eftersom vi inte tidigare har haft motsvarande verktyg i samlingen. I synnerhet stämpeln för 1 mark från år 1869 är exceptionell eftersom själva myntet aldrig präglades. Man känner till endast enstaka exemplar av myntet på 2 mark från år 1867, som de facto inte heller gavs ut", säger Tuukka Talvio.

Myntverket i Finland i dag

Koncernen Myntverket i Finland är i dag det ledande myntverket i Norden och Baltikum samt världens ledande exportör av mynt. Verksamheten består av design, marknadsföring och prägling av mynt samt tillverkning av plantsar. Finska staten äger företaget. Myntverket i Finland tillverkar bruksmynt, jubileums- och specialmynt samt myntserier i metall.

Myntverket i Finland har präglat euromynt för flera länder än något annat myntverk. Och dessa mynt är i bruk förutom i Finland även i Grekland, Luxemburg, Slovenien, Irland och på Cypern.

Utifrån finansministeriets förordning präglar företaget även med ensamrätt officiella jubileumsmynt för att hedra betydelsefulla finländska personer, fenomen och händelser.

Närmare upplysningar:

Auli Mikkonen
Kommunikations- och marknadsplanerare
Myntverket i Finland
Suomen Rahapaja
+358 40 660 5900
auli.mikkonen@mint.fi

Bilagor

Koncernen Myntverket i Finland planerar, marknadsför och tillverkar metallmynt, plantsar, samlar- och gåvomynt samt myntserier. Koncernen är det starkaste myntverket inom euroområdet och en av världens största myntexportörer. Finska staten äger företaget. Saxonia Mint of Finland är dotterbolag till Myntverket i Finland. Finländarna kan bekanta sig med mynttillverkning på utställningen Myntets väg vid vetenskapscentret Heureka. Närmare upplysningar om evenemang år 2015 www.suomenrahapaja.fi 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs