Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Veneily » Kutsu medialle: Mamk lähtee hakemaan voittoa aurinkovenekisoista, vene esillä Dexissä

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Kutsu medialle: Mamk lähtee hakemaan voittoa aurinkovenekisoista, vene esillä Dexissä

Tiedote.
Julkaistu: 04.03.2014 klo 10:12
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mamk lähtee hakemaan voittoa aurinkovenekisoista

Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijat lähtevät kisaamaan voitosta aurinkoveneiden MM-kilpailuihin Alankomaihin. Mamkin joukkue sijoittui luokkansa kolmanneksi vuonna 2012. Nyt venettä on paranneltu ja tavoitteena on voitto. Lähes 8-metrinen vene on esillä Mamkin Kasarmin kampuksella, ravintola Dexin aulassa viikolla 10.

Media on tervetullut katsomaan Midnight Sun Mamk -venettä ja haastattelemaan opiskelijoita torstaina 6.3. kello 10.00 ravintola Dexiin, osoitteeseen Patteristonkatu 3, Mikkeli.

Kesällä kisataan Alankomaissa ja Monacossa

Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden rakentama Midnight Sun Mamk vene osallistuu kansainväliseen Dong Energy Solar Challange tapahtumaan Alankomaissa. Tapahtuma alkaa 28.6.2014. Alankomaiden MM-kisojen lisäksi Mamkin venejoukkue kisaa myös Monte Carlo cupissa Monacossa 10.–12. heinäkuuta.

Vene pohjautuu vuoden 2012 MM-kisaveneeseen, jolla Mamkin ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulun (Kyamk) yhteisjoukkue sijoittui luokassaan kolmanneksi.

Tulevan kesän MM-kilpailuun Mamk ja Kyamk osallistuvat eri joukkueilla. Mamkin vene ja kahdeksan hengen joukkue kisaavat kahden hengen ”Challenge B” luokassa. Tässä luokassa veneissä on kuljettajan lisäksi yksi matkustaja. Vaatimus matkustajalle tuo haasteita veneen suunnitteluun, sillä sen lisäksi, että veneen on oltava nopea, matkustajan on mahduttava kyytiin. Kisajoukkue ja veneen rakennusryhmä ovat Mamkin materiaali- sekä ympäristötekniikan opiskelijoita, joiden tukena on koulun henkilökuntaa.

Kyamk osallistuu teknillisesti haastavimpaan Top Class -luokkaan, jossa saa mm. olla vapaavalintaiset aurinkopanelit ja muitakin kalliita ratkaisuja, joiden avulla veneiden nopeudet on viety huippuunsa.

Vene esillä Kasarmin kampuksella

Midnight Sun Mamk vene on teknillisesti kehittyneempi kuin edeltäjänsä, perustuen kuitenkin samaan rungon muotoon. Veneen tekniikka perustuu aurinkopaneelein ladattavaan akkuun ja sähkömoottoriin, joka on sijoitettu ruoripotkuriin veneen alle niin, että mekaaniset voimalinjasta tulevat häviöt on saatu mahdollisimman pieniksi.

Talven aikana veneen runko on saatu valmiiksi ja seuraavaksi on vuorossa tekniikan asentaminen. Nyt käynnissä on kilpailu veneen värityksen suunnittelusta, opiskelijoille ja muille kiinnostuneille tarkoitettu kilpailu on avoinna 20.3. asti. Tarkemmat tiedot kilpailusta ravintola Dexin aulassa.

Keveyttä luonnonkuidusta, kestävyyttä hiilikuidusta

Veneen runko on tehty hiilikuitumateriaalista, johon on yhdistetty kevyttä luonnonkuitua ja korkkia. Materiaaleja yhdistämällä on pystytty säilyttämään rakenteen keveys ja lujuus. Luonnonkuitujen käytöllä voidaan vaikuttaa materiaalien aiheuttamaan ympäristökuormitukseen ja tuoda tuotteelle uusia ominaisuuksia.

Mamkissa opiskelijat ovat valmistaneet myös sählymailoja, joiden rungossa on yhdistetty pellavakuitua ja muita materiaaleja. Rakenteen lujuuden ja keveyden lisäksi pellavakuidulla on onnistuttu tuomaan uusi tuntuma peliin erilaisten vaimennusominaisuuksien myötä.

Mamkin prosessi- ja materiaalitekniikan sekä ympäristöteknologian koulutuksiin voi hakea parhaillaan käynnissä olevassa yhteishaussa.

Tekniset tiedot

  • Rungon pituus: 7,7 metriä
  • Rungon leveys: 1,6 metriä
  • Uppouma: 295 kg (ilman kuljettajia 155 kg)
  • Vetolaite: itse suunniteltu ruoripotkuri
  • Sähköjärjestelmä: Akku ja aurinkopaneelit (5 kpl)
  • Huippunopeus: n. 20 km/h
  • Uppoamaton, vakaa ja kääntyy lähes paikallaan

 

Lisätietoja

Kari Dufva, tutkimuspäällikkö, Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. 050 312 5122

Hollannin MM-kilpailu www.dongenergysolarchallenge.com/

Monacon Monte Carlo cup www.solar1races.com

 

 

 

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) tarjoaa opetusta seitsemällä eri koulutusalalla, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja alueen yrityksille ja ihmisille. Mamk on elinikäisen oppimisen korkeakoulu ja erikoisosaaja digitaalisen tiedon hallinnassa. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla opiskelijoita on yhteensä 4500 ja henkilökuntaa 400. Mamk muodostaa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs