Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Vanhin reserviupseeriyhdistys täyttää 90 vuotta

Suomen Reserviupseeriliitto ry

Vanhin reserviupseeriyhdistys täyttää 90 vuotta

Tiedote.
Julkaistu: 23.11.2015 klo 14:18
Julkaisija: Suomen Reserviupseeriliitto ry

Suomen vanhin reserviupseeriyhdistys, Kanta-Helsingin Reserviupseerit (KHRU), viettää 90 –vuotisjuhlaansa 28.11.2015. Yhdistyksen juhlapäivä on samalla järjestäytyneen reserviupseeritoiminnan 90 –vuotispäivä.

Itsenäisen Suomen ensimmäiset reserviupseerikurssit järjestettiin jo talvella 1917 - 1918 Vimpelissä ja Vöyrillä. Reserviupseerikoulutus vakiintui koulutuksen siirryttyä Haminaan vuonna 1920. Kaikkiaan Suomessa on koulutettu yli 180.000 reserviupseeria. Nykyisin noin 7 – 8 % jokaisen ikäluokan varusmiehistä, eli hieman reilut 1500 henkilöä vuosittain, saa reserviupseerikoulutuksen.

Ensimmäinen reserviläisten yhdistys

Ajatus reserviupseereiden omasta yhdistyksestä heräsi RUK:n kurssien 4 ja 5 käyneiden reserviupseereiden keskuudessa vuonna 1923. Järjestäytynyt reserviupseeritoiminta alkoi Suomessa 3.12.1925 jolloin Helsingissä perustettiin valtakunnallinen Reserviupseerikerho. Kyseessä oli ensimmäinen reserviläisten toimintaa varten perustettu yhdistys.

Perustavaan kokoukseen osallistui 26 reserviupseeria, useimmat heistä olivat opiskelijoita. Kerhon ensimmäinen puheenjohtaja oli L. Arvi P. Poijärvi. Yhdistyksen ensimmäisissä säännöissä todettiin, että kerhon toiminta-alueena oli koko valtakunta. Kerhon tarkoituksena oli mm. mahdollistaa jäsenten yhteydenpito, pitää jäsenensä sotilaallisen kehityksen tasalla sekä toimia reservi- ja aktiiviupseereiden yhdyssiteenä. Muutaman vuoden aikana perustettiin paikallisia kerhoja eri puolille maata mm. Poriin, Lappeenrantaan, Saloon, Turkuun ja Riihimäelle.

Valtakunnallisen Reserviupseerikerhon perinnettä ja toimintaa jatkavat nykyisin Kanta-Helsingin Reserviupseerit sekä Helsingin Reserviupseeripiiri. Kanta-Helsingin Reserviupseerit on Suomen noin 500 jäsenellään Suomen Reserviupseeriliiton viidenneksi suurin jäsenyhdistys. KHRU:n keskeisiä toimintamuotoja ovat ampumatoiminta sekä maanpuolustusaiheiset esitelmätilaisuudet. Helsingin Reserviupseeripiiri on noin 4000 jäsenellään liiton selvästi suurin piiri.

Suomen Reserviupseeriliitto perustettiin 1931

Toiminnan laajennuttua koko maahan tuli liiton perustaminen ajankohtaiseksi. Suomen Reserviupseeriliiton perustava kokous pidettiin Katajanokan Kasinolla 17.5.1931. Paikalla oli reserviupseereita kahdeksalta paikkakunnalta, mutta liiton perustamisasiakirjan allekirjoittivat vain Helsingin, Turun ja Riihimäen kerhojen edustajat. Nyt RUL:ssa on 317 jäsenyhdistystä ja 20 reserviupseeripiiriä, joissa on yhteensä noin 28.000 henkilöjäsentä.

***
Suomen Reserviupseeriliitto (RUL) on reserviupseerien valmiuksia kehittävä yhteistoimintajärjestö, joka vaikuttaa maanpuolustusedellytysten paranemiseen ja tukee valtakunnan turvallisuutta.
Liiton 317 jäsenyhdistykseen kuuluu n. 28.000 reserviupseeria.
www.rul.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs