Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Vanhan Suurtorin gallerioiden uudet näyttelyt avautuvat 27.5.2016

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Vanhan Suurtorin gallerioiden uudet näyttelyt avautuvat 27.5.2016

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2016 klo 08:00
Julkaisija: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Brinkkalan gallerian, Gallerian Harmaan ja Vanhan Raatihuoneen gallerian uudet näyttelyt
27.5.-3.7.2016

Galleria Harmaa
Olli Keränen – Sac

Olli Keräsen videoteoksessa Sac tanssija uudelleen tulkitsee arkisia eleitä, ilmeitä ja toimintoja. Keräsen havainnoista, tanssijan improvisaatiosta ja katsojan kokemuksista muodostuu tulkintojen ketju, jossa väärinymmärrykset ja lipsahdukset ovat osa kommunikaatiota.

Olli Keräsen työskentely perustuu usein arkiympäristön havainnointiin. Tämä näkyy fragmentteina veistoksissa tai jälkinä videoteoksen liikkeessä. Alkuperäisen tai esikuvan jäljittäminen ei kuitenkaan ole oleellista, vaan keskeistä on muutos eleeksi ja muodoksi.

Teos on tehty yhteistyössä tanssija Iiris Raipalan kanssa. Teoksen äänet on suunnitellut Jaakko Kestilä.

Olli Keränen (s.1979) on opiskellut Kuvataideakatemiassa kuvanveistoa ja valmistunut sieltä 2006. Viimeisimpiä näyttelyitä ovat mm. Galerie Anhava (2013, 2015) ja SIC  (2013). Keränen sai 2013 Raimo Utriaisen taidesäätiön palkinnon.

Vanhan Raatihuoneen galleria
Nelli Pietiläinen – Teeskentelen että elän ikuisesti

Opinnäytetyönäyttelyssään Pietiläinen installoi galleriaan piirroksia, maalauksia ja tekstejään luonnoskirjamaiseksi kokonaisuudeksi. Näyttely käsittelee kuoleman pelkoa ja haavetta ikuisuuden saavuttamisesta. Herkät tekstit ja kuvat muodostavat yhdessä kertomuksen kuoleman kieltämisestä.

- Kuoleman hyväksyminen on minulle vaikeaa. Pelkään, että kuoleman jälkeen ei ole enää mitään. Kuoleman todellisen kohtaamisen sijaan on helpompaa vain uskotella itselleen, että elää ikuisesti. Teokset ovat minulle kamppailua kuoleman pelon kanssa ja lohdutusta. Vaikka teosteni lähtökohdat ovatkin henkilökohtaisia, ne käsittelevät aihetta, joka on meille kaikille läheinen, Nelli Pietiläinen kertoo.

Pietiläinen valmistuu keväällä kuvataiteilijaksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta.

Brinkkalan galleria
Elina Katara – Krokotiilin kyyneleitä

Elina Kataran näyttelyn teosten pääasiallisena materiaalina on seitsemän kuukauden ajalta kerätty nelihenkisen perheen tuottama muovijäte, joka koostuu erilaisista elintarvike- ja muista pakkauksista sekä rikkinäisistä esineistä. Näyttelykokonaisuus on saanut alkunsa taiteilijan omasta syyllisyyden tunteesta.

"Olen korviani myöten mukana yltäkylläisessä kulutuskulttuurissa. Tunnen itseni kultalusikka suussa syntyneeksi räsynukeksi, jota riepotellaan halujen ja toiveiden ristiaallokossa. Perinteisiä räsynukkeja täytettiin kangasrievuilla, tilkuilla ja muilla ylijäämämateriaaleilla. Tämän ajan räsynukke on täytetty ähkyyn asti muoviroskalla. Itken tomaatti-, keksi-, ja suklaapakkausten muovisia krokotiilin kyyneliä.

Tiedostan elämäntapani haitallisuuden ja toimin parhaani mukaan vastuullisesti. Kierrätän ja pyrin ostamaan tavaraa käytettynä. Ostopäätöksiä tehdessäni pohdin ekologisia ja eettisiä näkökulmia. Arjen sivutuotteena syntyy kuitenkin hämmentävä määrä muoviroskaa. Toki kulutamme valtavasti muutakin, mutta juuri muovi katoamattomuudessaan ja haitallisuudessaan edustaa minulle räikeimmin kestämätöntä kuluttamista."

Elina Katara käyttää usein teostensa materiaaleina kotoa tai kirpputoreilta löydettyjä esineitä. Hän tarkastelee kaaoksen ja järjestyksen suhdetta, suhdetta omistamiseen, esineisiin ja kuluttamiseen, sekä muistoja ja kuvitelmia. Näyttelyn muovista tehdyt tai muovilla täytetyt teokset Katara on peittänyt kultamaalilla, joka ”maisemoi” ja piilottaa osittain alkuperäisen materiaalin. Kultaa on pidetty kautta ihmiskunnan historian arvokkaana ja haluttavana materiaalina, jonka omistamisella ja esittelyllä on voitu ilmentää loistokkuutta ja varallisuutta.

Näyttelyt ovat avoinna 27.5.–3.7.2016

Lisätiedot
Nelli Pietiläinen, taiteilija, puh. 050 328 6148, nelli.pietilainen@edu.turkuamk.fi
Elina Katara, taiteilija, puh. 045 803 4262, ekatara@muu.fi

Piia Oksanen, tutkija
puh. 040 637 1023, piia.oksanen@turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

turku.fi/vanha-suurtori/galleriat
facebook/Vanhan-Suurtorin-Galleriat Turku
Instagram #galleriatsuurtorilla

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs