Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Uusi kalastusasetusesitys heikentää taimenen suojelua

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Uusi kalastusasetusesitys heikentää taimenen suojelua

Tiedote.
Julkaistu: 16.10.2015 klo 10:06
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Esitys uudeksi kalastusasetukseksi on erityisesti sen taimenta ja kuhaa koskevilta osiltaan merkittävästi huonompi kuin keväällä 2015 lausuntokierroksella ollut esitys. Se on ristiriidassa uudistuneen kalastuslain kestävän kalastuksen periaatteiden kanssa, erityisesti mitä tulee uhanalaisten taimenkantojen suojeluun ja taimen- ja kuhakantojen luontaisen lisääntymisen parantamiseen.

Erityisen moitittavana Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) pitää sitä, että asetusehdotuksen muutoksia ei ole tuotu laajapohjaisen kalastuslain toimeenpanoa seuraavan seurantaryhmän käsiteltäväksi ja että siitä on poistettu meritaimenen suojelun kannalta olennainen, kansallisen lohi- ja meritaimenstrategian mukainen säädös.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on huolestunut sosiaalisessa mediassa julkisuuteen tulleesta luonnoksesta uudeksi kalastusasetukseksi, joka on valmisteltu maa- ja metsätalousministeriössä.
”Asetusluonnos heikentää erittäin uhanalaisten villien taimenkantojen suojelua pienentämällä luonnonvaraisen taimenen rauhoitusalueen puoleen aikaisemmin esitetystä ja määräämällä istutetulle taimenelle alhaisemman alamitan (50 cm) kuin luonnonvaraiselle taimenelle. Villit kalat uivat samoissa vesissä kuin istutetutkin ja 50-senttisten istukkaiden pyyntiin viritetty verkko tappaa entistä suuremman osan suojeltaviksi aiotuista luonnontaimenista” sanoo SVK:n toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä.
Hänen mielestään taimenelle riittää yksi alamitta, jonka tulee olla vähintään asetusluonnoksessa luonnontaimenelle esitetty 60 senttimetriä.
Mäkelä pitää asetusluonnoksessa taimenelle asetettuja erilaisia alamittoja kalastuksen ohjaamisen kannalta epäonnistuneina. Hänen mukaansa uusi luonnosesitys toisi kalavesille vähintään kuusi erilaista alamittaa: luonnontaimen 60 cm, istutettu 50 cm, ”purotaimen” 25 cm, alueviranomaisen poikkeamisoikeudella vahvistama alempi alamitta taimenelle (enintään -20 %); villi taimen 48 cm, istutettu taimen 40 cm, purotaimen 20 cm ja määrä kasvaisi lähes äärettömäksi, mikäli viranomainen eri alueilla käyttäisi eri tavoin oikeuttaan poiketa alamitasta.
”Alamitan tarkoituksena on ohjata kalastusta. Kuinka kalastajat kykenisivät seuraamaan tätä sekamelskaa ja ennen kaikkea miten tällainen, saman lajin useamman alamitan järjestelmä ohjaisi verkkokalastusta? kysyy toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä ja vastaa: ”Ei mitenkään.”
Tyrmistyttävää on, että asetusesitys poistaisi äärimmäisen uhanalaisen meritaimenen suojeluun tähtäävän verkkokalastuskiellon ranta-alueilla loka-joulukuussa ja huhti-toukokuussa. Kielto sisältyi kansalliseen lohi- ja meritaimenstrategiaan, jonka valtioneuvosto vahvisti viime vuoden lopussa.

”Vapaa-ajankalastajat ovat odottaneet innolla uuden kalastuslain kestävän käytön periaatteiden toteuttamista kalastusasetuksella. Olemme lievästi sanottuna pettyneitä, jos valtioneuvosto hyväksyy kalastusasetuksen nyt esiin tulleessa muodossa. Toivottavasti ministeri Tiilikainen tekee asialle jotakin”, toivoo toiminnanjohtaja Mäkelä.
Taimenen lisäksi vapaa-ajankalastajien erityisenä pettymyksen aiheena on kuhalle määrätty alhainen alamitta (42 cm) ja ammattikalastukselle esitetty vieläkin alhaisempi 40 senttimetrin alamitta Saaristomerellä ja Pohjanlahdella. Alhainen alamitta estää nopeakasvuisten kuhien lisääntymisen ja kuhakantojen vahvistumisen.

SVK:n lausunto luonnoksesta kalastusasetukseksi löytyy: http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/?lang=fi&svk=78471.

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Ilkka Mäkelä, puh. 050 309 7204, ilkka.makela(at)vapaa-ajankalastaja.fi

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 530 seurassa toimii yhteensä noin 43 000 kalastuksen harrastajaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs