Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Useiden tavoitteiden metsä – uusi alue-ekologinen tarkastelu takaa parhaan lopputuloksen!

Metsähallitus

Useiden tavoitteiden metsä – uusi alue-ekologinen tarkastelu takaa parhaan lopputuloksen!

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2016 klo 16:00
Julkaisija: Metsähallitus

Valtion maiden käyttöön kohdistuu monenlaisia tavoitteita. Teollisuus tarvitsee puuta, josta yhteiskunta saa rahaa ja työpaikkoja, luonto-arvot tulee säilyttää, porotalouden ja virkistyskäytön pitää olla mahdollista, kulttuuriarvot on säilytettävä ja paljon muuta. Näiden yhteensovittaminen vaatii erilaisia menetelmiä, joista yhtenä tärkeänä toimii alue-ekologinen tarkastelu.

Alue-ekologinen suunnittelu ja siihen liittyvä luontokohteiden päivitys tehtiin ensimmäisen kerran vuosina 1996 -2000. Sen jälkeen suunnitelmaan on tehty toiminnallista päivitystä jatkuvasti. Vuonna 2002 alue-ekologinen tarkastelu, jossa arvioidaan verkoston kattavuutta ja edustavuutta, tuli osaksi luonnonvarasuunnittelua.

Metsähallitus on päivittänyt alue-ekologisen tarkastelun menetelmät ottamaan huomioon uudet suojelupäätökset, jatkuvan päivityksen tuomat uudet kohteet, uudistuneen metsälain vaatimukset, luonnonsuojeluasetuksen muutokset, kulttuuriperintöinventoinnin kohteet, suojelualue- ja luontokohdeverkostoon tehdyt täydennykset ja viimeisimmät tutkimustiedot.

Itä-Lapin pilottihankkeessa metsälakikohteiden lukumäärä kasvoi tarkastelussa noin 3 700 kappaleella ja pinta-ala kasvoi noin 2 350 hehtaarilla. Pinta-alallisesti eniten kasvua oli puron- ja noronvarsimetsissä, karuilla soilla ja soiden metsäsaarekkeissa.

”Alue-ekologinen suunnittelu on monitavoitteista metsäsuunnittelua, jossa monimuotoisuuden säilyttämiseen tähtäävät ekologiset tavoitteet ja metsien eri käyttömuotojen tarpeet sovitetaan yhteen. Suunnittelussa tarkastellaan laajan metsäalueen luontoa kokonaisuutena, johon kuuluvat monikäyttömetsät, luonnonsuojelualueet sekä virkistyskäytön erityisalueet. Alue-ekologinen suunnittelu on ekologisten, taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen arvojen yhteensovittamista.”

Uudistettu tarkastelumenetelmä ja Itä-Lapin pilotin tulokset julkaistaan Tiedekeskus Pilkkeessä(Ounasjoentie 6, Rovaniemi) 3.2.2016 klo 12 alkavassa tilaisuudessa

 

Lisätiedot

Tarja Wallenius, projektipäällikkö             +358 400 195 064, tarja.wallenius@metsa.fi

Kirsi-Marja Korhonen, aluejohtaja           +358 400 300 861, kirsi-marja.korhonen@metsa.fi

 Metsähallitus tuottaa hyvinvointia ihmisille ja tarjoaa työpaikkoja harvaan asutuille seuduille pitämällä monikäyttömetsät hoidettuina.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs