Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Tekstiili 2.0 -pilotin tekstiilejä lähtee tänään Hollantiin kierrätykseen

Lounais-Suomen Jätehuolto

Tekstiili 2.0 -pilotin tekstiilejä lähtee tänään Hollantiin kierrätykseen

Tiedote.
Julkaistu: 20.06.2016 klo 12:15
Julkaisija: Lounais-Suomen Jätehuolto

Tekstiili 2.0 -pilottihankkeen puitteissa on vuoden alusta kerätty reilut 30 000 kiloa kodin poistotekstiilejä. Tekstiileistä 3000 kg on mennyt kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön muun muassa yrityksille, oppilaitoksiin, toimintakeskuksiin ja teattereille. Lisäksi noin 12 000 kilon koe-erä lähtee tänään 20.6. Hollantiin kierrätettäväksi muun muassa autoteollisuuden käyttöön. Poistotekstiilien kierrätystä edistävä hanke jatkuu vuoden 2016 loppuun asti.

Vuoden 2016 alusta asti kodin käyttökelvottomia tekstiilejä on voinut viedä maksutta Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskuksiin ja lajitteluasemille. Kuivia ja loppuun kuluneita vaatteita ja kodin tekstiilejä on otettu vastaan myös keräysauto Siiraan sekä hankkeen järjestämissä yleisötapahtumissa, muun muassa Turun Skanssissa.

- Kaikki kerätty poistotekstiili pyritään hyödyntämään joko materiaalina tai energiana. Uusia liiketoimintamalleja hyödyntämiselle etsitään aktiivisesti, kertoo käyttöpäällikkö Jyri Metsänranta Lounais-Suomen Jätehuollosta.

Tekstiilien lajittelu on sujunut pääsääntöisesti hyvin Turussa, Kaarinassa ja Salossa sijaitsevissa Turun seudun TST ry:n, EkoKaarinan ja Salon alueen työttömät ry:n voimin. Tekstiilit erotellaan lajittelemalla 13:een eri luokkaan jatkokäsittelyä ajatellen. Lajitelluista tekstiileistä kymmenesosa on jo saatu varastoista hyötykäyttöön.

Hollantilainen VAR Frankenhuis ottaa vastaan noin 12 tonnin koe-erän poistotekstiiliä muun muassa autoteollisuuden käyttöön. Koe-erä lähtee tänään Kaarinan lajitteluhallista valmiiksi paalattuna kohti Hollantia. Erä menee kokonaisuudessaan kierrätettäväksi eikä siitä lähetetä tekstiilejä kolmansiin maihin.

Dafecor Oy on tällä hetkellä hankkeen suomalaisista yhteistyökumppaneista ainoa tekstiilijätteen teollinen hyödyntäjä. Dafecorille on kerätty yli 1000 kiloa villa- ja tekokuituneuloksia, joiden kuiduista jalostetaan materiaaleja käsityökäyttöön ja muun muassa öljynimeytysmatoiksi.

Vintageliike Alles Gute Vintage Sauvosta selvittää mahdollisuuksia liiketoimintaan, jossa välitettäisiin tuotteita vintage- ja second hand -myyjille sekä materiaaliksi uusien tuotteiden valmistamiseksi. He ovat saaneet lähes 1000 kiloa tekstiiliä uudelleenkäyttöön.

Tekstiilijätettä on myös saatu kierrätykseen ja hyödynnettäväksi yksityisille, pienyrityksille, opistoille, työpajoihin sekä jopa teattereihin poistotekstiilitapahtumien kautta yhteensä yli 1200 kiloa. Kevään aikana on pidetty muun muassa ”Ompelujameja” ja penkomispäiviä, jolloin tekstiileistä on joko luotu uutta tai niitä on jaettu eteenpäin hyödyntämistä varten. Tapahtumat ovat saaneet liikkeelle satoja asukkaita Turun ja Salon seudulta.

- Keräykseen kuulumattomat esineet kuten kengät, tyynyt, matot ja pehmolelut joudutaan kuitenkin hyvin voimakkaasti likaantuneiden vaatteiden tavoin ohjaamaan energiahyötykäyttöön, tämä osuus on ollut 12 % kaikesta keräykseen tulleesta materiaalista, Metsänranta toteaa.

Tekstiilijätettä syntyy Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksen mukaan vuosittain yli 10 kg henkilöä kohden. Määrä on ollut kasvussa koko 2000-luvun ajan. Turun ja Salon seudulla tekstiilijäte on saatu ja saadaan muun jätteen mukana tehokkaasti energiahyötykäyttöön jätevoimalaan. Tekstiilien materiaalikierrätykselle ei kuitenkaan Suomessa toistaiseksi ole vaihtoehtoja laajamittaisesti tarjolla.

Julkaisuvapaita kuvia tekstiilipaalien lastauksesta tänään 20.6. aamulla: https://www.dropbox.com/sh/mifph0x9hbxdqbt/AAD2VMbJ-0udq9VtW7aEAffKa?dl=0

Tekstiilien lajittelu hankkeessa tulevaa kierrätystä ajatellen: https://www.dropbox.com/s/mu38ap7g562fyue/Tekstiili%202.0%20lajitteluohje.pdf?dl=0

 

Lisätietoja:

Henna Knuutila, projektipäällikkö

Turun ammattikorkeakoulu

puh. 040 355 0827

henna.knuutila@turkuamk.fi

 

Sini Ilmonen, hankekoordinaattori

Lounais-Suomen Jätehuolto

puh. 040 867 0139

sini.ilmonen.@lsjh.fi

Tekstiili 2.0 -keräyspilotin tavoitteena on muun muassa selvittää poistotekstiiliraaka-aineiden laatu, määrät ja keräystapoja sekä luoda kasvualusta kierrätystekstiilejä hyödyntävälle uudelle yritystoiminnalle. Pilottia vetävät Lounais-Suomen Jätehuolto ja Turun ammattikorkeakoulu yhteistyössä Turun kaupungin, SITRA:n, Jätelaitosyhdistyksen ja Ekokemin kanssa.

Lisätietoja pilottihankkeesta: www.poistotekstiili.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs