Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Talkooleiri käynnissä UK-kansallispuistossa – Uusvanha kämppä nousee vanhan Tammikämpän pihapiiriin

Metsähallitus

Talkooleiri käynnissä UK-kansallispuistossa – Uusvanha kämppä nousee vanhan Tammikämpän pihapiiriin

Tiedote.
Julkaistu: 11.06.2015 klo 08:00
Julkaisija: Metsähallitus

Pirkanmaalaisen Tunturikerho Kolbman väkeä saapui lauantaina 6.6. UK-kansallispuiston eteläiseen osaan Tammikämpälle. Talkooväki on koottu pystyttämään vanhan Tammikämpän pihapiiriin ”uutta” autiotupaa: vanhaa Sodankylän Arvojärveltä siirrettyä hirsikehikkoa. Talkoot kestävät 13.6. saakka ja tarkoitus on saada autiotupa mahdollisimman valmiiksi ja käyttöön.

Vanha Tammikämppä on ollut käyttökiellossa jo pitkään huonokuntoisuutensa vuoksi. Rakenteet ovat heikossa kunnossa ja käytännössä suurelta osin lahonneita.

Urho Kekkosen kansallispuisto on suosittu kohde erilaisille talkooporukoille. Maastot ja kämpät ovat tuttuja yhdistyksille ja yksittäisille retkeilijöille. Halu tulla tekemään vapaaehtoistyötä ja talkootunteja kansallispuistoon on suuri. Tunturikerho Kolbmasta saatiin kymmenkunta talkoolaista Matti Rekolan johdolla talkoilemaan.

”Ilman talkoolaisia jäisi kyllä moni tärkeä remontti ja peruskorjaus tekemättä. Talkoolaisten tekemä työ on arvokasta ja varsinkin näitä syrjäisempiä ja vähemmällä käytöllä olevia kohteita jouduttaisiin varmaankin jättämään korjaamatta. Tammikämppä on hyvä esimerkki sellaisesta. Myöhemmin kesällä vielä Voingoivan kammille kokoontuu retkeilijöiden talkooporukka korjaamaan sitä” kertoo puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi Metsähallitukselta.

”Talkoissa saa tehdä hyvän asian eteen töitä ja porukka on usein samanhenkistä. Nämä hirsihommatkin on tuttuja. Nyt on aikaa, kun on eläkkeellä. Talvella olin jo siirtämässä näitä nyt pystytettävän kämpän hirsiä tänne Tammikämpälle” kertoo oululainen Erkki Kuivaniemi omista talkoomotiiveistaan.

Vanha Tammikämppä on alun perin rakennettu savottakämpäksi ja se liittyi suureen hakkuusuunnitelmaan, johon sisältyivät laajat Saariselän itäpuolen erämaat. Sotavuodet kuitenkin hautasivat suunnitelman. Tammikämpän toinen pääty oli rakennettu ilmeisesti ladoksi, koska se on harvakseltaan salvottu eikä sinne ole laitettu lämmitystä. Varsinainen savottakämppä, Luiron kämppä, on jo 1970-luvulla siirretty Rovaniemelle Metsämuseolle.

Puutavara oli tarkoitus kuljettaa nykyisen kansallispuiston alueen läpi Luirolle ja jokea pitkin kohti Pohjanlahtea. Luirojoen varteen Tammikämpän pohjoispuolelle suunniteltiin suurta lanssipaikkaa. Joen varteen rakennettiin tammikämppä piharakennuksineen ja kämpän eteläpuolelle tehtiin iso tammipato. Pato on antanut nimensä paikalle jääneelle rakennukselle, josta tuli kansallispuiston autiotupa.

Tammikämppä on ensimmäinen taukopaikka Lokan suunnasta saapuville retkeilijöille. Helpointa kämppä on saavuttaa vesiteitse Luirojokea pitkin.

Lisätietoja:
Tammikämpästä: Kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Siiri Tolonen, Metsähallitus, p. 040 860 3800
Talkooleiristä: Puistomestari Antero Aikio, Metsähallitus, p. 0400 290 409
Tunturikerho Kolbma: Matti Rekola p. 040 865 1624

 

Tutustu myös Tunturikerho  Kolbmaan ja Matti Rekolan haastatteluun:

 

Kuvat:

  1. Talkoolaisia Lokkalaisen Raimo Mattilan venekyydillä talkoopaikalle menossa (Kuva Tarja Tuovinen/Metsähallitus)
  2. Pitkän linjan talkoolainen Erkki Kuivaniemi talkookämpän työmaalla (Kuva Tarja Tuovinen/Metsähallitus)

Liitetiedostot

 
 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs