Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Stora Borgbacken får nya skyltar

Metsähallitus

Stora Borgbacken får nya skyltar

Tiedote.
Julkaistu: 16.08.2016 klo 10:00
Julkaisija: Metsähallitus

Forststyrelsen och Borgå stad

I slutet av augusti uppförs nya informationstavlor i omgivningen av Stora Borgbacken. På tavlorna presenteras historia om den Borg som i tiderna stod uppe på backens krön. Även den närliggande Lilla Borgbacken får en egen informationstavla. Samtidigt uppförs skyltar i Borgbackarnas och Marens omgivning för att vägleda besökare. Arkeologiska undersökningar kommer att göras på platserna för skyltarna innan de uppförs. Skyltarna har planerats och förverkligats i ett samarbete mellan Forststyrelsen och Borgå stad som tillsammans förvaltar över områdena samt Borgå museum som verkar som sakkunnig i arbetet.

Stora Borgbacken som höjer sig på den norra sidan av Gamla stan i Borgå är en av de mest populära turistsevärdheterna i Borgå och ett omtyckt utflyktsmål bland Borgåborna. Besökarna fascineras av det lugn som råder mellan de stora tallarna, av de slingrande stigarna och den utsikt som öppnar sig från backens krön. Området har emellertid saknat informationstavlor som presenterar området och skyltar som vägleder besökarna. 

Av fornborgen återstår inga andra synliga konstruktioner i terrängen än vallgravar och några gropar.

"Informationstavlor som berättar om det förgångna är en välkommen förbättring och vi tror att de intresserar både turister och lokalinvånare", säger Borgås stadsträdgårdsmästare Mikko Kaunisto och projektchef Aino von Boehm från Forststyrelsen.

På Borgå museum kan man också bekanta sig med Borgbackarnas historia på utställningen "Ådalarnas härskare" i Gamla rådhuset. På utställningen visas föremål som hittats på Borgbackarnas fornminnesområden. 

Eftersom skyltarna uppförs på ett fornminnesområde kommer arkeologiska undersökningar att göras på platserna för skyltarna. Genom undersökningarna försäkrar man sig om att det inte ligger historiska konstruktioner som bör skyddas under marken. Samtidigt kan utgrävningarna tillföra ytterligare värdefull information om Borgbackens historia som fortfarande har många frågetecken. FT Georg Haggrén, som leder utgrävningarna, är ivrig över att få inleda provgrävningarna: Borgbacken i Borgå har en nyckelposition i utredningen av Finlands medeltida historia. Utgrävningarna utförs under perioden 15–19.8.2016 och skyltarna uppförs under veckorna 34–35. 

Stora Borgbacken är en av de största fornlämningarna i Nyland och en del av nationalstadsparken i Borgå. Förvaltningen av Borgbacken överfördes från Museiverket till Forststyrelsen i början av 2014. Forststyrelsen och Borgå stad har utarbetat ett skötselavtal för området. Enligt avtalet ansvarar staden för skötseln och underhållet av Stora Borgbacken. Borgå stad håller som bäst på att utarbeta en skötsel- och nyttjandeplan för Borgbackarna, Maren och Prästgårdsåkern.

Ytterligare information 

• Forststyrelsen, projektchef Aino von Boehm, telefon 040 763 4315, e-post aino.vonboehm(at)metsa.fi
• Borgå stad, stadsträdgårdsmästare Mikko Kaunisto, telefon 040 7713939, e-post mikko.kaunisto(at)porvoo.fi
• Provutgrävningar, undersökningsledare, FT Georg Haggrén, telefon 040 771 5640
• Ytterligare information om Stora Borgbacken, www.luontoon.fi/isolinnamaki /www.utinaturen.fi/storaborgbacken

 

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs