Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Saara Ekströmin Alkemia-näyttely avautuu Wäinö Aaltosen museossa 5.2.2016

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Saara Ekströmin Alkemia-näyttely avautuu Wäinö Aaltosen museossa 5.2.2016

Tiedote.
Julkaistu: 04.02.2016 klo 10:00
Julkaisija: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Wäinö Aaltosen museo
5.2.–24.4.2016

Saara Ekström Alkemia

Saara Ekströmin (s. 1965) Alkemia-näyttelyssä materiaalit ja aiheet näyttävät olevan jatkuvassa muutoksen tilassa. Näyttelyn useat teokset tarkastelevat muodonmuutosten merkitystä kyseenalaistaen arvoasetelmiamme ja tapojamme jäsentää, luokittaa ja arvottaa niin materiaa, kuvia kuin taideteoksiakin.

Suurin osa näyttelyn teoksista on uusia, juuri tätä näyttelyä varten valmistuneita. Mukana on valokuvia, videoteoksia sekä installaatioita. Ääni nousee näyttelyssä kuvan rinnalle tunnelmaa ohjaavaksi elementiksi ja tilaa määrittäväksi tekijäksi. Hyönteisten surina, satakielen laulu, villakangasta leikkaavien saksien ääni ja elektroninen musiikki ilmentävät kukin omalla tavallaan käymisen, mutaation, kasvun ja lakastumisen alkemistisia prosesseja.

Elokuvallisessa, tunnelmaltaan suggestiivisessa näyttelykokonaisuudessa aika vangitsee ulottuvuuksiinsa. Sekoittuvat aikatasot tarjoavat mahdollisuuden elementtien ristiriidoille, vastakohtaisuuksien ja peilikuvien draamalle. Muisti ja unohdus, tosi ja kuvitelma, kaunis ja puistattava kietoutuvat toisiinsa. Hiljaisuus kohtaa kaaoksen. Aika rapauttaa ja kasvattaa. Arvokas muuttuu jätteeksi ja merkityksetön eläväksi tapahtumaksi; myös teosten syntyprosessit käynnistyvät syrjään heitettyjen ainesten joutomailla.

Kolmekanavaisessa videoinstallaatiossa Phantasma kamera kuljettaa katsojaa vuonna 1939 Kööpenhaminaan avautuneen akvaariorakennuksen unenomaisen houreisissa ja rapautuvissa tiloissa. Orgaaninen ja mekaaninen kohtaavat. Aika ajaa vastakkaisia elementtejä kohti yhteistä tuhoa, jossa ne sulautuvat yhteen joksikin kokonaan uudeksi.

Sanomalehden muotoon toteutettu, teksteistä ja arkistokuvista rakentuva Inventaario kuvaa New Yorkissa 1940-luvulla eläneiden erakkoveljesten Langley ja Homer Collyerin kohtaloa kasaantuvan tavaramassan puristuksessa. Teos esittää kysymyksiä keräilyn, järjestämisen ja lian käsitteistä.

Pressikuvat http://compass.nitro.fi/Compass/Pressbank.do?c=turku&cmd=show&id=390&lang=fi

Lisätiedot
Susanna Hujala, näyttelyamanuenssi
puh. 050 343 4626, susanna.hujala@turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs