Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Pysy liikkeessä, mutta kuuntele kehoasi

Terveystalo

Pysy liikkeessä, mutta kuuntele kehoasi

Tiedote.
Julkaistu: 11.02.2014 klo 16:19
Julkaisija: Terveystalo

Keho tarvitsee liikuntaa, jotta ihminen pysyy toimintakykyisenä. Haastavassa elämäntilanteessa liikkuminen saattaa kuitenkin helposti jäädä. Jotkut liikkuvat liian kovaa ja eivät huomaa kuunnella kehoaan.

Keho antaa jatkuvasti merkkejä elimistön tasapainosta, rentoudesta ja hyvinvoinnista. Väsymys, lihaskireydet ja jännitykset tai oireet, kuten päänsärky ovat esimerkkejä kehon signaaleista. Kovassa vauhdissa moni ei kuitenkaan huomaa kuunnella kehoaan.

Ihminen tarvitsee liikuntaa pysyäkseen toimintakykyisenä, ja liikunnalla on iso merkitys fyysisen jaksamisen lisäksi myös mielen hyvinvoinnille. Liikunta auttaa stressin hallinnassa, helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Parhaimmillaan liikunta tuottaa myös iloa ja elämyksiä. Liikunnan terveysvaikutukset tunnistetaan, mutta mitä jos liikunta ei erityisemmin kiinnosta tai haasteiden keskellä ei tahdo jaksaa liikkua?

Haastavassa elämäntilanteessa ja väsyneenä liikkuminen saattaa helposti jäädä. Sairastuminen ja kipu saattavat rajoittaa liikkumista. Liikunta kuitenkin kannattaa, sillä se auttaa mm. vähentämään ahdistusta ja jännitystä.  

− Työssäni käytän liikettä helpottamaan asiakkaan tuki- ja liikuntaelimistön kipuja. Kokemus on osoittanut, että voimme oikein valituilla liikeharjoitteilla helpottaa kiputuntemuksia ja auttaa henkilöä jatkamaan liikuntaa, sanoo työfysioterapeutti Eila Packalen-Peussa Terveystalosta.

− Liikunnasta saatu hyvä olo auttaa jaksamaan. Omasta toimintakyvystä kannattaa pitää huolta valitsemalla itselle mieluista, omalle keholle ja omaan elämäntilanteeseen sopivaa liikuntaa, jonka ei tarvitse aina olla hikijumppaa, Packalen-Peussa lisää.

Omat mieltymykset ja mahdollisuudet liikkua voivat vaihdella eri elämäntilanteissa.

− Oman kehon ja sen viestien kuuntelu on tärkeää. Rankka liikuntasuoritus ei ole väsyneelle paras vaihtoehto. Silloin kun voimat tai aika ei riitä aktiiviseen liikuntaharrastukseen on rauhallinen kävely luonnossa hyvää luomuliikuntaa. Muun muassa mindfulness -menetelmä korostaa tietoista läsnäoloa ja liikettä. Tietoisen läsnäolon periaatetta voi soveltaa kävelyssäkin, kuunnellen, havainnoiden ja hengittäen, Packalen-Peussa kertoo.

Liike on lääke 

− Joskus ihminen tarvitsee liikkeelle lähtöön tai liikunnan jatkamiseen säännöllisesti tukea ryhmästä, ystävästä tai ammattilaisesta, joka kannustaa liikkumaan. Päätös siitä, että pitää itsestään huolta ja haluaa liikkua lähtee kuitenkin jokaisesta itsestään.  

Monen elämäntapa on nykyisin fyysisesti passiivinen. Esimerkiksi istumatyöläisen kannattaa yrittää vähentää istumista, pitää säännöllisesti taukoja ja tehdä taukojen aikana verenkiertoa elvyttäviä toistoliikkeitä. Vapaa-aikana monipuolinen liikunta, lihaskuntoharjoittelua unohtamatta, tukee terveyskuntoa. UKK-instituutin liikuntapiirakka sekä päivittäisten askelten määrä on hyvä pohja arvioida oman liikunnan riittävyyttä.

Työpäivän aikana työssään liikkuva taas tarvitsee palauttavaa liikuntaa. Ulkoilu on kuitenkin aina suositeltavaa, vaikka työ olisi fyysisesti kuormittavaa. Pehmeät liikuntamuodot sopivat palautumiseen ja mielenhallintaan. 

− Keho on kuin instrumentti, jota voi iän myötä oppia soittamaan eri sävyillä. Välillä keho tarvitsee esimerkiksi virkistävää liikettä ja välillä rauhoittumista. Rankka liikuntasuoritus voi olla erinomainen keino purkaa paineita, joskus taas hidas ja rauhallinen liike voi toimia yhtä hyvin, Packalen-Peussa pohtii.

Liikunnan merkityksestä hyvinvoinnille keskustellaan maksuttomassa Mielen hyvinvointi-tapahtumassa sunnuntaina 16.2.2014 klo 13 tiedekeskus Heurekassa Vantaalla. Paneelikeskustelussa mukana työfysioterapeutti Eila Packalen-Peussa Terveystalosta, tutkija Minna Aittasalo, Tampereen yliopistosta ja Sari Svensson, TULista. Yleisö voi osallistua myös mieltä virkistävään liikuntatuokioon klo 14.30 ja saada vinkkejä itselle sopivaan liikuntaan. Tapahtumaan on maksuton sisäänpääsy, muut näyttelyt ovat maksullisia myös tapahtuman aikana. Lisätietoja tapahtumasta: www.heureka.fi/tapahtumat 

Lisätietoja medialle: 
Terveystalon viestintä, Jenni Rantanen, puh. 050 386 4381, jenni.rantanen@terveystalo.com
www.terveystalo.com

 

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs