Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Oulun kaupunginteatteri juhlistaa 100-vuotiasta Suomea – Oopperan Neljäntienristeys kantaesitys tammikuussa 2017

Oulun kaupunginteatteri

Oulun kaupunginteatteri juhlistaa 100-vuotiasta Suomea – Oopperan Neljäntienristeys kantaesitys tammikuussa 2017

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2016 klo 12:00
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, joka rakennetaan yhdessä. Juhlavuosi synnyttää tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa. Musiikkikaupunki Oulussa 100-vuotiaan Suomen juhliminen aloitetaan kaupunginteatterissa oopperalla Neljäntienristeys, joka saa kantaesityksensä suurella näyttämöllä 13.1.2017.  

Neljäntienristeys on kansainvälisesti tunnetun ja useita palkintoja saaneen Tapio Tuomelan uusi sävellys, joka perustuu kuusamolaissyntyisen Tommi Kinnusen samannimiseen esikoisromaaniin. Kirja nimettiin vuonna 2014 Finlandia-ehdokkaaksi, ja se voitti ensimmäisen Vuoden kirja -palkinnon sekä Kirjakauppaliiton Kiitos kirjasta -mitalin vuonna 2015. Libreton on kirjoittanut palkittu kirjailija, kääntäjä ja dramaturgi Sami Parkkinen. Orkesterina oopperassa on EU-alueen pohjoisin sinfoniaorkesteri, maineikas Oulu Sinfonia, jonka historia ulottuu vuoteen 1937. Myös oululaisen oopperan historia on pitkä; paikallisin voimin on tuotettu kymmeniä tasokkaita oopperoita, joiden ketjuun tämä itsenäisyyden juhlavuoden maailman kantaesitys saa kunnian liittyä.

Neljäntienristeys on neljän elämän risteys, jossa kohtaavat kolme naista ja yksi mies. Tapahtumiennäyttämönä on kolmen sukupolven Suomi, joka ensin vaurastuu ja rakentaa, sitten sotii ja menettää, mutta lopulta rakentaa uudelleen ja taas vaurastuu. Kuva tarkentuu Kuusamoon, pohjoiseen rajapitäjään, jossa elämää säätelevät pienen paikkakunnan käyttäytymisnormit. Siellä rakennetaan, sieltä joudutaan evakkoon, sinne palataan ja paetaan. Yhden suvun elämää vahvalla tavalla läpikäyvän teoksen oikeudet on myyty jo 14 maahan. Suomessa teosta on myyty jo lähes 60 000 kappaletta.

”Neljäntienristeyksen koillismaalaista sukua kannattelee selviytymisen eetos. Oman erityisyyden ja eristyneisyyden paljastumista vastaan ponnistellaan kuin loputtomassa suossa. Suvun salaisuudet piilotetaan komeisiin taloihin, joita rakennetaan hammasta purren ja ikävää täynnä.  
On hienoa, että tämän ajan esikoiskirjailija pystyy nousemaan kansalliskirjailijoiden rinnalle kertomaan jotain ikiaikaista suomalaisuudesta. Neljäntienristeys on meidän suomalaisten sukujen historian kokoava kokemus. Se käy läpi Suomen historiaa ihmisten mikrotasolla ja pureutuu perheenjäsenten risteyskohtiin. Onko suomalaisen synti selviytymisen eetos? Onko marttyyrin kruunu arvokkaampi kuin onni?”- oopperan ohjaaja Heta Haanperä.

Neljäntienristeyksen suunnittelusta vastaavat Oulun kaupunginteatterin kokeneet tekijät. Lavastus on Kalle Nurmisen käsialaa, puvut suunnittelee Pasi Räbinä ja valot luo Jukka Kyllönen. Solistit ja näyttelijät julkistetaan toukokuussa.

Oopperan esityksiä on ainoastaan kymmenen 13.1. – 11.2.2017. Liput tulevat valtakunnalliseen myyntiin keskiviikkona 27.4. klo 12.

Ooppera on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Se tuotetaan yhteistyössä Oulu Sinfonian, Oulun Ooppera ry:n, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun konservatorion kanssa. Taiteen edistämiskeskus tukee oopperaa.

Pressikuvat ovat ladattavissa osoitteesta http://teatteri.ouka.fi/galleria/naytelmakuvat.
Suomi 100 -tunnus ja sen käyttöohjeet medialle löytyvät osoitteesta http://suomifinland100.fi/media/

Lisätietoja: viestintäsuunnittelija Päivi Vuoti-Karvonen, puh. 044 703 7111, paivi.vuoti-karvonen@ouka.fi

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs