Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Meren hopeaa ensi vuonna jokamiehenoikeudella

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Meren hopeaa ensi vuonna jokamiehenoikeudella

Tiedote.
Julkaistu: 15.05.2015 klo 11:10
Julkaisija: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Silakka (Clupea harengus membras) esiintyy runsaslukuisena rannikkovesissämme. Hopeakylkisen herkun perään juoksee vuosittain kasvava määrä vapaa-ajankalastajia. Näin keväällä silakka liikkuu rantojen tuntumassa ja litkalla kalastava voi saada mukavasti saalista. Silakan litkaus tapahtuu usein heittokalastukseen soveltuvalla kelalla, joten voimassa olevan kalastuslain mukaan kaikkien 18-64-vuotiaiden on lunastettava kalastusluvat. Uuden, ensi vuonna voimaan tulevan kalastuslain myötä tämä antoisa ja sosiaalinen kalastusmuoto muuttuu jokamiehenoikeudeksi.

Näin keväisin silakkaa voi tavoitella ihan rannan tuntumasta. Suosituimmissa paikoissa kalastajat seisovat vieri vieressä. Pääkaupunkiseudulla suosituimpia paikkoja ovat Lauttasaaren silta ja sen välitön ympäristö. Pohjanmaalla Raippaluodon silta on tunnettu silakkamekka.
Silakan runsaus tekee siitä hauskan ja tavoitellun lajin. Parvet ovat isoja ja sellaisen sattuessa kohdalle, voi saada ämpärillisen herkkua nopeasti.
Silakan litkaukseen tarvitaan tavallinen heittokalastusvapa, paino tai koukuton lusikkauistin sekä 5-10 kirkasta tai kullanväristä yksihaarakoukkua. Painona kannattaa käyttää isohkoa, koukutonta lusikkauistinta. Se tuo litkalle lisää näkyvyyttä. Paino määräytyy virran voimakkuuden ja kalapaikan syvyyden mukaan. Kaupoista saa valmiita litkasettejä, mutta moni rakentaa ne itse.
Vavan olisi hyvä olla vähintään 8-jalkainen. Se helpottaa litkan hallitsemista ja kalojen nostamista sillan kaiteen tai veneen reunan yli.
Litkassa on yleensä 5-10 kimaltelevaa ja syötitöntä koukkua. Kokenut silakanpyytäjä ei nosta litkaa vedestä ensimmäisen koukussa pyristelevän kalan takia. Vasta kun useampi kala on koukuissa kiinni, se kelataan ylös. Kalat irrotetaan nopeasti ja litka lasketaan takaisin samaan syvyyteen, josta kalaa on saatu.
Kalat pilaantuvat lämpimässä helposti ja siksi on syytä varustautua kylmälaukulla kylmäkalleineen. Lisäksi on syytä ottaa vain sen verran kalaa kuin sillä hetkellä tarvitsee.

Kuluvana vuonna heittokalastusvälinein litkaavat 18-64-vuotiaat tarvitsevat sekä kalastuksenhoitomaksun että läänikohtaisen viehekortin tai kalavedenomistajan luvan. Vasta vuoden 2016 alusta silakan litkaamisesta tulee jokamiehenoikeus.


Lisätiedot:
kalatalouskonsulentti Marcus Wikström, marcus.wikstrom@vapaa-ajankalastaja.fi, p. 045 110 2126.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 530 seurassa toimii yhteensä noin 43 000 kalastuksen harrastajaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs