Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Lomalle paimeneen? Haku lammaspaimenviikoille alkaa tänään 18.1.

Metsähallitus

Lomalle paimeneen? Haku lammaspaimenviikoille alkaa tänään 18.1.

Tiedote.
Julkaistu: 18.01.2016 klo 12:15
Julkaisija: Metsähallitus

Miltä kuulostaisi lomaviikko kansallispuiston maisemissa vuokramökissä lammaslaumasta huolehtien? Lammaspaimenena pääset viettämään villantuoksuisen elämysloman Suomen upeimmassa luonnossa. Kesällä 2016 tarjolla on jo kymmenen erilaista lammaspaimenkohdetta, henkeä salpaavissa maisemissa!

Ensi kesänä lammaspaimenia etsitään uusiin kohteisiin Lemmenjoen, Koloveden ja Syötteen kansallispuistoihin sekä Kuhmon Elimyssalon Levävaaran tilalle. Tutut Kolin, Isojärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistojen sekä Närängän luonnonmetsän ja Mikkelin Neitvuoren lampaat etsivät myös paimenia huolehtimaan päivittäisistä tarpeistaan.

Kohteissa paimenilla on lomakäytössään kauniissa maisemassa sijaitseva tila tai tupa. Bonuksena tulee mahdollisuus rajattomaan villaterapiaan rapsutuksia janoavien lampaiden seurassa. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa lampaille raikas juomavesi, seurata lampaiden yleiskuntoa ja siirtää eläimet syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Lampaat on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Aikaa jää lampaiden hoidon lomassa myös retkeilyyn.
Lampaat ovat kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden korvaamattomia luonnonhoitajia, jotka pitävät niittyjä ja perinnemaisemaa avoimina sekä luonnon monimuotoisuutta yllä. Perinteisen, laidunnukseen perustuvan karjatalouden väheneminen on tehnyt niityistä ja niiden lajistosta harvinaisia koko Suomessa.

Lammaspaimenkonseptissa paimen vuokraa tilan viikoksi Metsähallitukselta ja viikot ovat maksullisia. Maksulla katetaan tilan sekä lampaiden ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia. Viikko laskutetaan paimenelta etukäteen.

Tilan koon mukaan lammaspaimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen. Koiraystävät ovat tervetulleita lammaspaimenten mukana Isojärven Luutsaarta ja Lemmenjoen Kaapin Jounin tilaa lukuun ottamatta kaikkiin paimenkohteisiin. Lammaspaimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin suojelualueen hoitotöihin.

Haku kesän 2016 lammaspaimenviikoille alkaa 18.1.2016 kello 12 ja jatkuu 25.1. kello 12.00 asti osoitteessa www.luontoon.fi. Jokaiselle lammaspaimenkohteelle on erillinen lomake, jonka avulla paimeneksi haetaan. Lammaspaimenet arvotaan halukkuutensa ilmoittaneiden joukosta helmikuun 2016 aikana ja jokaiselle hakijalle ilmoitetaan arvonnan tuloksesta viimeistään maaliskuun alussa.

Lisätietoja kohteista antavat:

• Koloveden kansallispuisto: Anne Pyykönen, gsm 040 015 4823
• Syötteen kansallispuisto: Irja Leppänen, gsm 040 687 6625
• Lemmenjoen kansallispuisto: Tarja Tuovinen, gsm 040 756 9337
• Isojärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistot: Seitsemisen luontokeskus, puh. 0206 39 5270, seitseminen@metsa.fi
• Kolin kansallispuisto: Markku Penttinen, gsm. 040 586 8348
• Närängän erämaatila: Pekka Veteläinen, gsm 0400 321453
• Hiidenmaan perinnemaisematila: Aarno Tervonen, gsm 0400 172 445
• Elimyssalon luonnonsuojelualue, Levävaaran tila, Eeva Pulkkinen, gsm 040 576 8603
• Lammaspaimenviikoista yleisesti: Eveliina Nygren, gsm 040 759 6057

Kaikki sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@metsa.fi. 

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs