Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Kirkko haluaa panostaa 10-14-vuotiaisiin

Kirkon tiedotuskeskus

Kirkko haluaa panostaa 10-14-vuotiaisiin

Tiedote.
Julkaistu: 21.07.2015 klo 11:03
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Seurakuntien kasvatustyö on tunnettua ja laadukasta. Sen lippulaivoina ovat viime vuosikymmeninä olleet alle kouluikäisten päiväkerhot ja 15-vuotiaana käytävä rippikoulu. Näihin käytetäänkin yli puolet kirkon kasvatustyön resursseista.

Sen sijaan 10-14-vuotiaille monilla seurakunnilla on vähemmän tarjontaa, vaikka vuodet ennen rippikoulua ovat tärkeä identiteetin ja hengellisen kasvun kausi.

22.-27.7. Kipinä-leiri Pieksämäen Partaharjulla kokoaa kuitenkin 1700 tyttöä ja poikaa ohjaajineen eri puolilta Suomea.

Yhä nuoremmilla on tarve pohtia arvoja

Monella lapsella olisi tarvetta maailmankatsomusta koskevaan pohdintaan yhä nuorempana. Kirkolliskokous ehdottikin vuonna 2013, että 10-14-vuotiaiden kristillinen kasvatus otetaan erityisen kehittämisen kohteeksi.

”Lapsella ja nuorella tulisi olla mahdollisuus saada seurakunnassa tukea kasvulleen kaikissa elämänsä ikävaiheissa”, toteaa varhaisnuorisotyöstä vastaava asiantuntija Katri Vappula kirkkohallituksesta.

10 ja 14 ikävuoden välillä tapahtuu siirtymä lapsuudesta nuoruuteen. Perheen rinnalle tärkeysjärjestyksessä nousevat ystävät, ja lapsi alkaa toimia itsenäisesti peli- ja mediamaailmassa.

”Silloin voidaan vielä merkittävästi tukea lapsen kasvua ja kehitystä. Ikävaiheessa saatu kokemus ja tuki seurakunnassa voi kannatella lasta rippikouluun ja nuoruuteen ja antaa aineksia muotoutuvaan identiteettiin”, Katri Vappula sanoo.

Monipuolisia elämyksiä ja osallistumisen mahdollisuuksia

10-14-vuotiaiden vaihtelevat kiinnostuksen kohteet ja kehitysvaiheet tuovat työlle monenlaisia vaatimuksia. Kirkon kasvatustyötä kehitetään yhä enemmän lapsia ja nuoria kuunnellen ja osallistumisen mahdollisuuksia tarjoten.

”Monissa seurakunnissa satsataan tässä ikäryhmässä yhteistyöhön koulun kanssa. Uusimpina tuulina ovat ne toiminnot, jotka vastaavat tuon ikäisten oleskelukulttuuriin, kuten avoimien ovien toiminta tai toiminta netissä”, Vappula toteaa.

Perinteinen leiritoimintakin on voimissaan. Kipinä-leirillä on mahdollista osallistua medialeiriläisenä leirilehden ja leirin sosiaalisen median toimittamiseen.

Vappula puolustaa leirejä niiden monipuolisen ja kokonaisvaltaisen elämyksellisyyden vuoksi. ”Leirillä riisutaan normaalielämän odotukset ja roolit, ja tehdään yhteistyötä kaikilla aisteilla, liikkuen ja toimien.”

Varhaisnuorisotyön kehittämisestä keskustellaan perjantaina 24.7. Mikä ikä? -seminaarissa Pieksämäellä. Seminaarin yhteydessä julkaistaan samanniminen kirja, joka tuo esiin kirkon varhaisnuorisotyön toimivia esimerkkejä.

--

Kipinä-suurleiri Pieksämäen Partaharjulla 22.-27.7. Leirin pääjärjestäjänä toimii PTK, poikien ja tyttöjen keskus. Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan leiriä. Leirin ohjelmaan osallistuvat piispat Seppo Häkkinen ja Jari Jolkkonen.

Kipinä-leirin media-aineisto

Mikä ikä? -seminaari perjantaina 24.7. kello 13-15. Seminaarin jälkeen mahdollisuus osallistua leirin ohjelmaan. 

Kirkolliskokouksen yleisvaliokunnan mietintö 1/2013, Kasteopetuksen laajentaminen ja rippikoulun varhentaminen 

Lisätiedot:

Mikä ikä? -seminaari ja varhaisnuorisotyön kehittäminen: asiantuntija Katri Vappula, katri.vappula@evl.fi, 050 529 8061

Kipinä-leirin viestintä: tiedotussihteeri Pirjo Riipinen, pirjo.riipinen@ptk.fi, 0400 706 280

Medialeiri ja some: päätoimittaja, kouluttaja Juha Kinanen, juha.kinanen@ptk.fi, 0400 304 490

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs