Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » KESKI-SUOMEEN HIRVEN PYYNTILUPIA VIIME VUOTTA ENEMMÄN

Suomen riistakeskus - Keski-Suomi

KESKI-SUOMEEN HIRVEN PYYNTILUPIA VIIME VUOTTA ENEMMÄN

Tiedote.
Julkaistu: 16.08.2016 klo 09:22
Julkaisija: Suomen riistakeskus - Keski-Suomi

 

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan syksyn hirvenmetsästykseen Keski-Suomen alueelle 2897 pyyntilupaa. Lupamäärä nousi 363:lla edellisvuodesta. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Myönnetyillä luvilla on siten mahdollista kaataa yli 3800 hirveä. Viime syksyn jahdissa kaadettiin 3201 hirveä. Metsästäjät arvioivat viime syksyn jahdin jälkeen jääneen noin 4900 hirveä.

 

Viime vuosina Keski-Suomen hirvikantaa on pyritty suunnitelmallisesti pienentämään hirvien aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Keski-Suomen alueellisen riistaneuvoston yhdessä sidosryhmien kanssa asettamien tiheystavoitteiden saavuttamiseksi on hirvikantaa tarvetta pienentää koko maakunnan alueella ja erityisesti pohjoisessa Keski-Suomessa. Lupamäärät nousivat eniten Saarijärven, Pihtiputaan, Kannonkosken-Kivijärven, Karstulan-Kyyjärven, Kinnulan ja Viitasaaren riistanhoitoyhdistysten alueilla. Tavoitteena on alueellisesti tasainen ja tuottava hirvikanta, jonka aiheuttamat haitat ovat yhteiskunnan hyväksymällä tasolla. Luvansaajat tekevät lopulliset päätökset lupien käytöstä syksyllä metsästyksen yhteydessä havaitun hirvitilanteen mukaan. Mikäli lupia käytetään viimevuosien malliin, syksyn jahdissa tullaan kaatamaan noin 3600 – 3700 hirveä.

 

Metsästyksen laadullisena tavoitteena on edelleen hirvikannan lehmä-sonnisuhteen korjaaminen nykytilannetta luonnonmukaisemmalle tasolle. Naaraspainotteisella saaliilla pyritään muuttamaan sukupuolisuhde 1,5 lehmään yhtä sonnia kohden.

 

Hirvien aiheuttamat metsävahingot ovat pysyneet Keski-Suomessa kohtuullisella tasolla. Vuonna 2015 metsävahinkoja korvattiin noin 28 000 eurolla. Hirvieläinonnettomuudet ovat olleet kasvussa.  Vuonna 2015 hirvikolareita oli 142, mikä on noin 20 kolaria enemmän kuin vuonna 2014. Myös valkohäntäpeura- ja metsäkaurisonnettomuudet ovat lisääntyneet.

 

Valkohäntäpeurakanta on voimakkaassa kasvussa ja sen kannan kooksi arvioitiin viime syksyn jahdin jälkeen noin 1800 yksilöä. Syksyn jahtia varten myönnettiin 466 pyyntilupaa, joka on kolmanneksen edellistä vuotta enemmän.

 

Suoritettujen lentolaskentojen mukaan Suomenselän metsäpeurakannan kasvu on viime vuosien aikana hidastunut. Viimeisimmän laskennan perusteella Suomenselän metsäpeurakannan kooksi arvioidaan 1200-1300 yksilöä. Hoitosuunnitelman tavoitteena on noin 1700 metsäpeuran talvehtiva kanta Suomenselällä. Syksyn 2016 metsästykseen Keski-Suomeen myönnettiin edellisen vuoden tapaan ainoastaan 4 pyyntilupaa. Kaikki myönnetyt pyyntiluvat kohdistuivat Karstulan-Kyyjärven riistanhoitoyhdistyksen alueelle, jossa asustelee pääosa Keski-Suomen metsäpeurakannasta.

 

Hirven, valkohäntäpeuran ja metsäpeuran metsästys alkaa lauantaina 24.9. Hirvenmetsästys päättyy 31.12.2016. Valkohäntäpeuran ja metsäpeuran metsästys jatkuu 31.1.2017 saakka.

 

Lisätietoja:

 

vs. riistapäällikkö Olli Kursula 0294312242

Liitetiedostot

Suomen riistakeskus edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs