Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Kesäapteekki kuntoon!

Terveystalo

Kesäapteekki kuntoon!

Tiedote.
Julkaistu: 26.05.2014 klo 10:27
Julkaisija: Terveystalo

Oletko lähdössä matkoille vai nautitko lomasta kesämökillä? Missä tahansa lomasi vietät, kesän lähestyessä kannattaa päivittää lääkekaapin sisältö. Hyönteisten pistokset, auringon polttamat ja kesäflunssa ovat yleisimpiä lomalaisten kiusaajia. Myös pienten tapaturmien hoitoon kannattaa löytyä ensiapu omasta matkalääkekaapista.

Ennalta viisas valmistautuu lomaan hyvissä ajoin. Tarkistamalla kodin ja kesämökin lääkekaapin varustelun välttyy monelta harmilta. Myös veneeseen ja lomamatkalle kannattaa pakata peruslääkkeet ja ensiaputarpeet mukaan.

– Kesämökin lääkekaapista kannattaa tarkistaa tuotteiden päiväykset ja poistaa vanhentuneet. Lääkkeitä ei myöskään kannata säilyttää kesämökillä talven yli, sillä ne eivät kestä lämpötilanvaihteluita ja kosteutta, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Myös perheen rokotetilanne kannattaa päivittää ennen lomia: ovathan polio-, jäykkäkouristus-, ja kurkkumätärokotteet voimassa? Suomessa etenkin Ahvenenmaalla ja Turun saaristossa lomaillessa voi lisärokote puutiaisaivotulehdusta vastaan olla tarpeellinen. Rokote on kolmiosainen, ja ensimmäisen rokotteen ehtii vielä ottaa toukokuun aikana.  Mikäli loma vie eksoottisiin kaukokohteisiin, on syytä hakeutua lääkärille hyvissä ajoin ennen matkaa ja huolehtia matkalle tarvittavista rokotuksista.

Tekevälle sattuu – myös kesällä

Kesällä vietetään paljon aikaa ulkona puuhaillessa, jolloin ei myöskään vältytä pieniltä tapaturmilta. Pieniä haavoja varten on lääkekaappiin syytä varata laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaineita. Muita perustarvikkeita kesämökille, veneeseen ja lomamatkalle ovat aurinkorasva, allergia- ja särkylääkkeet.

Monelle suomalaiselle kesäkuukaudet ovat myös mitä parhainta kuntoiluaikaa.

– Harjoittelun tuoksinassa sattuu silloin tällöin vammoihin johtavia tapaturmia. Lievät vammat hoituvat yleensä kotikonstein, mutta suuremmat vammat kannattaa käydä heti näyttämässä lääkärille, Halonen muistuttaa.

Jos jalan päälle voi varata ja turvotus on vähäistä, nyrjähdyksistä yleensä selviää kotihoidolla – ensiapuna kolme K:ta, eli kylmä, kohoasento ja kompressio eli vammakohdan painaminen. Jos nilkka on vääntynyt pahasti, se turpoaa heti tai sille ei voi varata painoa, kannattaa raaja käydä tarkistuttamassa päivystyksessä.

Lapsille ja lemmikeille omat lääkkeet

Lääkekaappia tarkistaessa on hyvä varmistaa, että myös lapsille ja lemmikkieläimille löytyy sopivat lääkkeet. Monesta lääkkeestä on lapsille suunnattu versio, jossa annoskoko on sopiva.

– Esimerkiksi aurinkorasvoista löytää lasten herkälle iholle sopivia rasvoja tai suihkeita, jotka levittyvät helposti. Kaikki itsehoitolääkkeet eivät kuitenkaan sovellu lapsille, joten tuoteselosteisiin kannattaa aina tutustua huolella, Halonen sanoo.

Perheen lemmikkejä uhkaavat kesällä punkkien ja käärmeiden lisäksi nestehukka, lämpöhalvaus sekä lasinsirujen tai vastaavien esineiden aiheuttamat haavaumat. On tärkeää muistaa lemmikeille ainakin nesteytys, viilennys sekä punkkipanta.

Kesä on hyönteisille juhlaa, mutta ikävät pistokset ja puremat voi välttää tai ainakin minimoida hyönteismyrkyillä ja -karkotteilla. Maastossa liikkuvan kannattaa myös varustautua kumisaappain kyykäärmeitä vastaan. Punkkipihdit sekä pistosten aiheuttamaa kutinaa helpottavaa voidetta kannattaa pakata mukaan, jos on aikeissa viettää aikaa ulkona.

– Lääkekaapin tarkistamisen taustalla on ajatus, että kesästä pitää voida nauttia. Pikkuvaivoja ei pidä pelätä, eikä niistä tarvitse kärsiä, toteaa Halonen.


Lomailijan lääkekaapista tulisi löytyä:

 • laastarit, sidetarpeet ja desinfiointiaine 
 • allergialääkkeet eli antihistamiini sekä silmätipat ja nenäsumute 
 • hydrokortisoni auringonpolttamiin ja hyönteisten pistojen kutinaa lievittämään 
 • parasetamoli tai muu tulehduskipulääke (lapsille ja aikuisille omansa) 
 • kyypakkaus, joka auttaa myös ampiaisenpistoon 
 • aurinkosuojavoiteita 
 • ripulilääke, ummetuslääke, närästyslääke 
 • matkapahoinvointilääkkeet automatkalle/veneilyyn 
 • maitohappobakteerit vatsavaivoille 
 • lääkehiili myrkytysten varalle 
 • kuumemittari 
 • punkkipihdit sekä pinsetit 
 • lemmikille punkkipanta/valeluliuos


Lisätietoja
:

Jaakko Halonen, yleislääketieteen erikoislääkäri, Terveystalo Jyväskylä, p. 044 722 2033, jaakko.halonen@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

 

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs