Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Kaksi slovakialaisen taiteen näyttelyä avautuu Lappeenrannan taidemuseossa

Lappeenrannan kaupunki

Kaksi slovakialaisen taiteen näyttelyä avautuu Lappeenrannan taidemuseossa

Tiedote.
Julkaistu: 05.09.2016 klo 15:47
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

KERTOVAT VIIVAT – PIIRTÄMINEN SLOVAKIALAISESSA NYKYTAITEESSA ja TASAPAINO – GRAFIIKKAA, VEISTOKSIA JA MAALAUKSIA SLOVAKIASTA

Lappeenrannan taidemuseo 7.9. – 13.11.2016

Syyskuun alussa Lappeenrannan taidemuseossa aukeaa kahden eri sukupolven slovakialaistaiteilijoiden näyttelyt. Molemmat näyttelyt on tuotettu yhteistyönä Lappeenrannan taidemuseon ja Helsingin Slovakian suurlähetystön kanssa. Slovakia toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana 1. heinäkuuta 2016 – 31. joulukuuta 2016. Puheenjohtajuuskausi toimi yhtenä näyttely-yhteistyön käynnistäjänä.

Kertovat viivat – piirtäminen slovakialaisessa nykytaiteessa -näyttelyn ovat kuratoineet Slavomíra Ondrušová (s. 1985) ja Milan Vagač (s. 1987). Näyttely kokoaa yhteen kahdeksan nuorta slovakialaista taiteilijaa joiden kaikkien työskentely liittyy piirtämiseen ja piirrosten kykyyn ”puhua”. Jokainen näyttelyyn valittu taiteilija edustaa erilaista tapaa käsitellä piirtämisen mahdollisuuksia keroa tarinoita. Näyttelyä on tukenut Slovak Arts Council.  

Svetlana Fialová (s. 1983) käyttää teoksissaan pääasiassa yksinkertaista maalauksellista viivaa. Häntä inspiroivat nykykulttuurimme alakulttuurit ja aiheet kuten klisee, tylsyys ja internetin vaikutus yhteiskuntaan. Daniela Krajčován (s. 1983) teoksissa piirtäminen esiintyy osana animaatioita, osallistavia käytäntöjä ja suurikokoisia installaatioita. Krajčová käsittelee teoksissaan sosio-poliittisia teemoja, pakolaiskriisiä ja henkilökohtaisia tarinoita historiallisessa kontekstissa. Jarmila Mitríková (s. 1986) ja David Demjanovič (s. 1985) muodostavat taiteilijaparin joka luo piirroksia polttamalla piirrokset puun pintaan. Perinteinen pyrografia, joka yleensä liitetään käsitöihin, sijoittuu heidän taiteessaan uuteen kontekstiin - heidän sommitelmansa yhdistävät erilaisia aiheita ja sekoittavat perinteistä slovakialaista kansankuvastoa Euroopan historiaan ja uskontoihin liittyvän kuvastoon. Monika Pascoe-Mikysková (s. 1983) käyttää lähinnä tussia, vesivärejä ja lyijykynää. Hänen piirroksensa kuvaavat usein naiseuteen, ihmissuhteisiin tai luontoon liittyviä teemoja. Rastislav Podhorský (s. 1990) piirtää ja maalaa. Teoksissa on filosofinen lähtökohta ja maalaukset ovat usein metaforia tai ”kontemplaatioita”. Ivana Šáteková (s. 1984) on kuvittaja. Hänen ilmaisussaan sarjakuva ja katutaide limittyvät tilataiteeseen ja veistoksiin. Häntä kiinnostaa nykyiseen nuorisokulttuuriin liittyvät aiheet – hän paitsi käsittele niitä, nimeää niitä humoristisesti. Boris Sirka (s. 1981) on maalari ja muusikko, joka käyttää voimakasta ilmaisua myös maalauksissaan. Hänen tämänhetkinen inspiraationlähteensä on Japani ja japanilainen kulttuuri.

Tasapaino – grafiikkaa, veistoksia ja maalauksia Slovakiasta -näyttelyesittelee teoksia Karol Felixiltä (s. 1961), Marián Komáčekilta (s. 1959) and Palo Macholta (s. 1965). Felixiä ja Komáčekia opetti Bratislavan taideakatemiassa Albín Brunovskýn (1935–1997), jota pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimpänä slovakialaisena taiteilijana. Komáčekin maalaukset ja piirrokset tässä näyttelyssä ovat ekspressiivisiä ja värikkäitä, mutta viittaavat myös surrealismiin, pop-taiteeseen ja esimerkiksi rock-musiikkiin. Felixin grafiikan teokset ovat abstrakteja ja surrealistisia sommitelmia, jotka tuntuvat perustuvan konstruktivistisiin ja orgaanisiin rakenteisiin samanaikaisesti. Sekä Felix että Komáček ovat monipuolisia taiteilijoita, jotka ovat tehneet monenlaista visuaalista taidetta maalauksista piirustuksiin ja grafiikasta postimerkkeihin. Palo Macho on yksi omaperäisimpiä slovakialaisia lasitaiteilijoita. Hän opiskeli Tsekkoslovakiassa, Slovakiassa ja Ranskassa. Macho on sekä taidemaalari että lasintekijä. Hän työskentelee molempien taiteenalojen rajapinnalla koska maalaa sekä lasille että lasiin. Lisäksi hän on julkaissut kaksi runokokoelmaa vuosina 1995 ja 2006. Kaikki kolme taiteilijaa ovat osallistuneet lukuisiin näyttelyihin ympäri maailmaa ja saaneet osakseen huomiota niin kotimaassaan kuin ulkomailla.

Lisätietoja: amanuenssi Mikko Pirinen, 040 522 6280, mikko.pirinen@lappeenranta.fi

Kuvateksti: Kertovat viivat näyttelyn teokset Jarmila Mitríková and David Demjanovič, Tatralainen satyyri (vasen) sekä Totemi (oikea). Kuva: Milan Vagač.

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs