Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Ismo Kajander – Anartisti Wäinö Aaltosen museossa 23.10.2015–17.01.2016

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Ismo Kajander – Anartisti Wäinö Aaltosen museossa 23.10.2015–17.01.2016

Tiedote.
Julkaistu: 22.10.2015 klo 11:30
Julkaisija: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Ismo Kajanderin (s. 1939, Turku) laajan retrospektiivisen näyttelyn pääosassa ovat esineteokset, kollaasit ja installaatiot, joita Kajander luo arkisista materiaaleista. Kajanderin 1960-luvun alussa alkanut taiteilijan ura on ollut suomalaisen taidekentän kontekstissa poikkeuksellisen laaja-alainen ja uudistusvoimainen. Hänet tunnetaan taiteilijana, valokuvaajana, kirjoittajana ja opettajana. Kajander toimi myös Turun piirustuskoulun rehtorina vuosina 1988–1997.

Ismo Kajander on aina ollut kansainvälisesti suuntautunut taiteilija. Hän asuu osan vuodesta Pariisissa, ja ammentaa ideoita taiteeseensa modernismin avantgardistisimmista suuntauksista, kuten dadaismista ja uusrealismista. Hän tunnistaa taiteen traditiot ja soveltaa niitä persoonallisella ”kajanderilaisella” tavallaan omissa teoksissaan.

Tämä Nykytaiteen museo Kiasman tuottama näyttely on Wäinö Aaltosen museossa esillä uusilla teoksilla laajennettuna. Mukana on nyt muun muassa Kajanderin Pariisi-aiheisten teosten kokonaisuus, jota ei Kiasmassa nähty.

Näyttelyssä on myös rekonstruktio Ismo Kajanderin yksityisnäyttelystä Agora-galleriassa Helsingissä vuodelta 1964. Aikaansa edellä ollut näyttely sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Näyttelyssä oli jo nähtävissä ne elementit, joita Kajander on taiteessaan kehitellyt ja varioinut: yhteiskunnallisesti kantaaottavat, älylliset ja leikkisät aiheet, samoin kuin esinekoosteiden ja kollaasien arkiset valmismateriaalit.

Näyttelyn nimi Anartisti viittaa Kajanderin toimintaan taiteen valtavirtojen ulkopuolella. Tätä asennetta juhlistaa komeasti suuri teos, Anartismilippu (1994/1995), joka syntyi Pariisissa nähdyn graffitin innoittamana. Kajanderin 1960-luvun klassikoita näyttelyssä edustavat ajan kansainvälisten virtausten hengessä syntyneet Dada-kaappi sekä säveltäjä Henrik Otto Donnerin kanssa toteutettu Musiikkikone. Yhä tuoreet teokset saavat näyttelyssä rinnalleen ennen näkemättömiä vanhempia sekä uusia teoksia.

Suomen kulttuurirahasto on tukenut Ismo Kajanderia.

Pressikuvat
http://compass.nitro.fi/Compass/Pressbank.do?c=turku&cmd=show&id=383&lang=fi

Näyttelyn oheisohjelma
http://www.turku.fi/waino-aaltosen-museo

Lisätiedot
Jonni Saloluoma, tutkija
puh. 040 861 1637, jonni.saloluoma@turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs