Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vapaa-aika » Folksamin pyöräilykypärätestissä viisi selkeää voittajaa

Folksam

Folksamin pyöräilykypärätestissä viisi selkeää voittajaa

Tiedote.
Julkaistu: 15.05.2015 klo 08:45
Julkaisija: Folksam

Folksam on testannut nuorten ja aikuisten pyöräilykypäriä. Testissä parhaiten ja heikoimmin pärjänneiden kypärien välillä oli havaittavissa huomattavia eroja. Erot olivat jopa niin merkittäviä, että tietyt päävammat ovat vältettävissä, jos käytössä on jokin testissä viiden kärkeen yltäneistä pyöräilykypäristä. Parhaille kypärille on testitulosten perusteella annettu maininta ”Hyvä valinta”.  

Ruotsissa on laskettu, että joka päivä kolme pyöräilijää saa onnettomuuden seurauksena päävammoja. Kaksi kolmasosaa vammoista olisi kuitenkin ollut vältettävissä kypärää käyttämällä. Silti vain joka kolmasosalla on käytössään pyöräilykypärä.

– Toivomme Folksamin testien avulla voivamme vaikuttaa valmistajiin, jotta ne valmistaisivat entistä turvallisempia kypäriä. Koska nykylainsäädännön vaatimukset ovat puutteellisia, suoritamme itse pyöräilykypärätestejä. Ne auttavat asiakkaitamme tekemään hyviä vaintoja, sanoo Folksam Ruotsin liikenneturvallisuustutkija Helena Stigson, joka on myös vastuussa testeistä.

Folksam testasi yhteensä 18 nuorille ja aikuisille suunnattua pyöräilykypärää. Testit osoittivat, että kypärien turvallisuudessa on suuriakin eroja. Viisi kypärää selviytyi testistä selkeinä voittajina. Folksam antoi niille testitulosten perusteella maininnan ”Hyvä valinta”.

Folksamin testissä parhaiten pärjäsivät seuraavat viisi pyöräilykypärää: Bell Stoker MIPS, Giro Savant MIPS, POC Octal AVIP MIPS, Spectra Urbana MIPS ja Hövding 2.0. Näiden kypärien hinta vaihtelee 70 eurosta aina 370 euroon. Neljä ensiksi mainittua kypärää ovat niin sanottuja perinteisiä kypäriä, kun taas Hövding on kaulusta muistuttava pääsuoja, jonka pyöräilijä kiinnittää kaulan ympärille. Törmäystilanteessa se käyttäytyy turvatyynyn tavoin puhaltumalla 0,1 sekunnissa pään suojaksi kuin kypärä.

Heikoiten testissä pärjäsivät Carrera Foldable, Casco Active-TC, Occano Urban Helmet, Smith Forefront ja Yakkay.

Kaikki Folksamin testissä mukana olleet kypärät on jo aikaisemmin testattu ja hyväksytty Ruotsin kuluttajaviraston CE-normien mukaisesti. Folksamin testit ovat kuitenkin lain vaatimuksia tiukempia ja totuudenmukaisempia, sillä Folksam testaa myös kypärän kestävyyttä päähän kohdistuvassa vinossa iskussa, jossa pää altistuu kiertoliikkeelle – näin tapahtuu lähes poikkeuksetta pyöpäilyonnettomuuksissa. Päähän kohdistuva vino isku voi aiheuttaa vakavia päävammoja, jotka voivat puolestaan johtaa keskittymis- ja muistiongelmiin tai muihin vakaviin ongelmiin.  

– Suurin ero hyvän ja huonon kypärän välillä on siinä, miten se suojaa päätä vinolta iskulta, jossa pää altistuu kiertoliikkeelle. Ne kypärät, joissa tämä suoja on kunnossa, suojaavat aivoja yleisesti ottaen paremmin. Usemmat testatuista kypäristä jättivät tässä suhteessa kuitenkin toivomisen varaa. Jotta markkinoilla ei olisi enää kypäriä, jotka eivät suojaa päätä vinolta iskulta ja pään altistumiselta kiertoliikkeelle, lain vaatimuksia tulisi muuttaa niin, että niiden piiriin lukeutuisivat myös päähän kohdistuvat vinot iskut, toteaa Helena Stigson.

Testin parhaaksi kypäräksi arvioitiin Hövding 2.0. Turvatyynykypärän heikkous on kuitenkin siinä, ettei se suojaa päätä silloin, kun päähän kohdistuu isku ilman että pyöräilijä putoaa pois pyörän selästä. Näin voi tapahtua esimerkiksi, jos pää osuu pyöräretkellä puunoksaan tai kylttiin.

 

Folksamin pyöräilykypärätesti: Testi löytyy osoitteesta https://www.folksam.fi/fi/folksam/tutkimuksia-ja-hyvia-neuvoja/paras-testissa/pyorailykyparatesti-2015

Video YouTubessa: https://youtu.be/h-RmY1x6YnY

 

Lisätietoa:

Helena Stigson, liikenneturvallisuustutkija  Folksam Ruotsi, puh. +46708316204

Sofia Paltschik, markkinointipäällikkö Folksam Suomi, puh. +358505897682

 

Folksam Vahinkovakuutus Oy on osa ruotsalaista Folksam Sak –konsernia. Folksam Vahinkovakuutus tarjoaa kattavan vakuutusturvan, sekä vapaaehtoisia että lakisääteisiä vahinkovakuutuksia, yksityis- ja yritysasiakkaille sekä maatalouksille. Visiomme on, että ihmiset tuntisivat turvallisuutta kestävässä maailmassa. Olemme henkilökohtaisia, sitoutuneita ja vastuuntuntoisia. www.folksam.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs