Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Vakuutusyhtiö Folksam testasi: Suuria puutteita suosituimmissa laskettelukypärissä

Folksam

Vakuutusyhtiö Folksam testasi: Suuria puutteita suosituimmissa laskettelukypärissä

Tiedote.
Julkaistu: 04.02.2014 klo 10:00
Julkaisija: Folksam

Parhaimpien ja huonoimpien laskettelukypärien välillä on suuri ero, ja kaikkia testikypäriä voitaisiin parantaa. Tämä käy ilmi Folksamin testistä, jossa testattiin 13 tavallisinta laskettelukypärää Suomen ja Ruotsin markkinoilla. Onnettomuuden sattuessa, oikealla kypärävalinnalla on ratkaiseva vaikutus kallonmurtuman tai aivovamman synnyssä.

Ruotsissa yksi kymmenestä laskettelurinteessä loukkaantuneesta saa päävamman. Puolet näistä voitaisiin välttää, mikäli laskijalla olisi käytössään kypärä.  

Folksam testasi 13 tavallisinta Suomessa ja Ruotsissa myynnissä olevaa nuorten ja aikuisten laskettelukypärää. Erot testattujen kypärien välillä olivat niin suuret, että mahdollisen onnettomuuden sattuessa kypärän valinnalla voi olla ratkaiseva vaikutus vamman vakavuuteen.  Everest U EXT MIPS HLM -, Scott Chase MIPS - ja Sweet Protection Igniter MIPS -merkkiset kypärät selvisivät testissä parhaiten. Huonointa suojaa antoivat Biltema-, Everest U All Mountain -, Head Pro - ja Smith Vantage -laskettelukypärät.

 

– Testasimme tavallisimmat laskettelukypärät, jotta asiakkaamme voisivat valita turvallisimman kypärän. Testi osoittaa, ettei hinta aina ratkaise kypärän turvallisuutta. Yhtä turvallisen kypärän voi saada alle puolella hinnalla kalleimpaan kypärään verrattuna, kertoo Folksamin urheiluvahinkoasiantuntija Malin Åman Ruotsissa.

 

Folksamin testit ylittävät CE-normit.  Testin mukaan useimpia laskettelukypäriä tulisi parantaa nykyisestä, vaikka testatut kypärät oli aikaisemmin CE-testattuja ja -hyväksyttyjä.

Folksam teki kolme iskutestiä. Kahdessa simuloitiin hiihto-onnettomuuksia, joissa isku tulee viistosti päähän, ja kolmannessa suoritettiin suora iskutesti*. Suora iskutesti on virallinen testi, joka tehdään siten, että kypärä pudotetaan suoraan maahan 20 kilometrin tuntinopeudella. Folksam teki tämän testin siten, että kypärä pudotettiin maahan 25 kilometrin tuntinopeudella.

Isku, jossa pää altistuu kiertoliikkeelle, on tavallinen hiihto-onnettomuudessa ja voi johtaa aivovammoihin. Tästä huolimatta Ruotsin kuluttajaviraston (Konsumentverket) sertifiointitestit eivät sisällä kiertoliikeiskua kypärään. Vino isku kalloon voi aiheuttaa vaikeita päävammoja, kuten aivotärähdyksen ja tajuttomuuden tai hermovaurioita. Vinon iskun testissä parhaiten suojasivat Everest U EXT MIPS HLM -, Scott Chase MIPS - ja Sweet Protection Igniter MIPS -kypärät, mutta myös näissä päävammojen riski oli huomattava.

 

– Kaikkien testin kypärien tulisi suojata huomattavasti enemmän päähän kohdistuvaa vinoa iskua vastaan, sanoo Folksamin tutkija ja testivastaava Ruotsissa Helena Stigson. 

* Suora isku tarkoittaa, että kypärä pudotetaan suoraan maahan ja kiihtyvyysvoima mitataan osumahetkellä.

 

Katso liitteenä oleva tutkimusraportti, joka sisältää yksityiskohtaiset tulokset testatuista laskettelukypäristä. Liite löytyy myös osoiteesta http://www.folksam.fi/fi/kyparatesti-2014

Lisätietoja antavat:

Helena Stigson, tutkija ja testivastaava, Folksam Sverige, puh. +46 708 31 62 04
Sofia Paltschik, markkinointipäällikkö, Folksam Vahinkovakuutus Suomi, puh 010 550 2637

 

Mainitsethan lähteenä Folksamin kypärätestin, olipa lainaus sanatarkka tai sisällöllinen.

Liitetiedostot

Folksam Vahinkovakuutus Oy on osa ruotsalaista Folksam Sak –konsernia. Folksam Vahinkovakuutus tarjoaa kattavan vakuutusturvan, sekä vapaaehtoisia että lakisääteisiä vahinkovakuutuksia, yksityis- ja yritysasiakkaille sekä maatalouksille. Visiomme on, että ihmiset tuntisivat turvallisuutta kestävässä maailmassa. Olemme henkilökohtaisia, sitoutuneita ja vastuuntuntoisia. www.folksam.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs