Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Vaikuttavuusnäytön tulisi muuttaa vakuutusten korvauskäytäntöä

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Vaikuttavuusnäytön tulisi muuttaa vakuutusten korvauskäytäntöä

Tiedote.
Julkaistu: 09.03.2015 klo 13:46
Julkaisija: Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry

Kun ihminen loukkaa tapaturmaisesti esimerkiksi polvensa, vakuutusyhtiö usein korvaa lääkärissäkäynnin ja tarvittavat tutkimukset, mahdollisen leikkauksen ja sitä edeltävät kuvantamistutkimukset. Tuore tutkimusnäyttö kuitenkin kertoo, että fysioterapialla saadaan monissa tapauksissa oleellisesti pienemmin kustannuksin yhtä hyviä tai parempia tuloksia kuin leikkauksella.

Uusi vaikuttavuusnäyttö on nostanut esiin kysymyksen siitä, pitäisikö vakuutusten korvauskäytäntöä muuttaa. - Ongelma syntyy siitä, että vakuutuskäytäntö ohjaa liian vahvasti asiakasta. Potilas päätyy valitsemaan tiettyjä hoitotoimenpiteitä – esimerkiksi juuri leikkauksen – siksi, että vakuutus korvaa nämä hoidot ja yleensä myös leikkauksen jälkeisen fysioterapian. Jos lääkäri kuitenkin päätyy leikkauksen sijasta ensisijaisena hoitokeinona ns. konservatiiviseen hoitoon eli ohjaa potilaan fysioterapiaan, vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa hoitoa, vaikka se olisi asiakkaalle mieluisampi ja pienemmän komplikaatioriskin sisältävä vaihtoehto, toteaa pitkän linjan fysioterapeutti Heikki Hämäläinen. Hän on keskustelunavauksen asiassa tehneen Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n hallituksen jäsen.

– Olen keskustellut asiasta niin vakuutusyhtiöiden edustajien kuin leikkaavien lääkäreiden, fysioterapeuttikollegoiden ja kuntoutujien kanssa ja vahva käsitykseni on se, että joka taholla alkaa olla valmiutta muuttaa tätä käytäntöä. Selvää on, ettei vakuutusehtojen muuttaminen käy käden käänteessä. Siksi asiasta on tärkeää lähteä keskustelemaan nyt.

Tutkimusnäyttö puoltaa Heikki Hämäläisen mukaan sellaista hoidon marssijärjestystä, jossa konservatiivinen hoito on ensisijainen suhteessa leikkaushoitoon aina kun on perusteltua olettaa molemmilla päästävän samaan lopputulokseen. - Jos kuntoutumisessa ei tapahdu hoitosuunnitelman mukaista edistystä, fysioterapeutti ohjaa potilaan tarvittaessa uudelleen lääkärille leikkaustarpeen arviointiin.

Heikki Hämäläinen huomauttaa, että tällainen käytäntö on mitä suurimmassa määrin arkipäivää tämän päivän huippu-urheilussa. - Huippu-urheilussa  fysioterapia on aina se ensisijainen vaihtoehto.

Uudenlaisen vakuutuskäytännön puolesta puhuvat myös kustannukset. – Kun tehdään esimerkiksi polven leikkaus siihen liittyvine tutkimuksineen, kustannus on noin 5000 - 6000 euroa. Polven kuntoutuksesta koituva kustannus on vain noin 1200 euroa, vaikka tarvittaisiin 15 käyntikertaa käsittävä jakso, joka on tänä päivänä jo pitkä fysioterapialähete. Kuntoutus pystytään usein toteuttamaan jo paljon vähemmilläkin käyntimäärillä, jolloin kustannus vielä laskee, Heikki Hämäläinen sanoo.

– Molempia tarvitaan: osa potilaista tulee aina hyötymään leikkauksesta, mutta jos 10-15 prosenttiakin nykyisin leikkauspöydälle päätyvistä pystytään hoitamaan arkielämään ja työkuntoon kuntoutuksella, säästö on huomattava. Lisäksi tulevat sairauspäivät: fysioterapiavaihtoehdossa kuntoutuja pääsee halutessaan ja työnkuvastaan riippuen töihin yleensä aikaisemmin. Kyse saattaa olla useista viikoista, Heikki Hämäläinen painottaa.

Lue lisää Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n keskustelunavauksesta Fysi 1/2015 lehden sivuilta 12-13. Linkki verkkolehteen http://epaper.edita.fi/fysi/01-2015/

 

Lisätiedot:

Fysioterapeutti, FYSI ry:n hallituksen jäsen Heikki Hämäläinen 0500 522 561, sportcare@scare.pp.fi

Toiminnanjohtaja Leila Salonen, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry , 040 749 8706, leila.salonen@fysi.fi

Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry on kuntoutusalan aktiivinen kouluttajaorganisaatio ja valtakunnallinen yhteistyöverkosto. Vuonna 1972 perustettuun edunvalvontajärjestöön kuuluu noin 700 yritystä eri puolilta Suomea. Valtaosa FYSI ry:n jäsenyrityksistä on pieniä, naisvaltaisia, keskimäärin 3 hengen yrityksiä, jotka työllistävät ja tuottavat verotulot Suomeen. Toimialan yritykset ovat jo vuosikymmenien ajan täydentäneet julkista terveydenhuoltoa tuottamalla lähipalveluna mm. vaativia vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen palveluja. 80 % kaikesta fysioterapiasta tuotetaan näissä yksityisissä fysioterapiakeskuksissa, joissa on tarjolla merkittävää alan erikoisosaamista kansalaisten hyödynnettäväksi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs