Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Suuressa osassa maata hälytyksestä pelastustoimien alkamiseen kestää yli 15 minuuttia – tulipaloissa alkusammutustaidoilla ratkaiseva merkitys

LähiTapiola

Suuressa osassa maata hälytyksestä pelastustoimien alkamiseen kestää yli 15 minuuttia – tulipaloissa alkusammutustaidoilla ratkaiseva merkitys

Tiedote.
Julkaistu: 01.07.2016 klo 09:00
Julkaisija: LähiTapiola

Jo 13 000 suomalaista on saanut alkusammutustaidot LähiTapiolan Sankarikoulutuksessa

Tulipalotilanteessa alkusammutustaidoilla on erittäin suuri merkitys palon rajoittamisessa ja sammuttamisessa pitkien etäisyyksien Suomessa.  Taitojen tärkeyttä korostaa se, että suuressa osassa Suomea mediaaniaika hälytyksen vastaanottamisesta siihen, että pelastuslaitos ehtii paikalle ja tehokkaisiin pelastustoimiin on yli 15 minuuttia. Alkavan palon kannalta toiminta ensimmäisten parin minuutin aikana on ratkaisevaa. LähiTapiola on kouluttanut alkusammutustaidot tänä vuonna jo 13 000 suomalaiselle.

Sankarikoulutuksilla LähiTapiola on puolessa vuodessa onnistunut antamaan alkusammutustaidot useammalle kansalaiselle kuin mikään muu yksityinen taho koskaan Suomessa. Sankarikoulutus.fi-sivustolla on vieraillut alkuvuoden aikana huikeat 170 000 uniikkia kävijää. Kokonaiskävijämäärä on vielä suurempi, ja tarkoittaa sitä, että moni on käynyt sivustolla tutkimassa koulutuspäivämääriä ja ilmoittautumistietoja useamman kerran.

–Hienoa, että Sankarikoulutus on tavoittanut jo näin monta suomalaista. Tämä on erittäin merkittävä yhteiskunnallinen teko, josta voimme kaikki olla ylpeitä. Koulutukset jatkuvat läpi kesän ja edelleen syksyllä. Meillä on valmiudet kouluttaa jopa 100 000 ihmistä eli toivotamme kaikki asiasta kiinnostuneet tervetulleiksi. Tosiasia on, että alkusammutustaidot ratkaisevat, sillä pelastuslaitos hyvin harvoin sijaitsee aivan nurkan takana, sanoo Sankarikoulutuksen projektijohtaja Antti Määttänen.

Palon syttyessä muutama minuutti aikaa reagointiin

Suomi on monelta osin harvaan asuttua ja etäisyydet pelastuslaitoksilta mahdollisille tapahtumapaikoille voivat olla pitkiä. Alkusammutustaitojen tärkeys korostuu, sillä suuressa osassa Suomea mediaaniaika hälytyksen vastaanottamisesta siihen, että pelastuslaitos ehtii paikalle ja pelastustoimiin, on yli 15 minuuttia. Käytännössä jokaisessa tulipalossa on paikalla sivullinen ennen pelastuslaitosta. Paikallaolijoiden alkusammutus ratkaisee tilanteen kehittymisen.

Pelastustoimen tilastojen mukaan pelastuslaitos pääsee aloittamaan tehokkaat pelastustoimet alle 14 minuutissa vain Helsingissä, Keski- ja Länsi-Uudellamaalla sekä Keski-Pohjanmaalla. Kaikkialla muualla aika on yli 14 minuuttia, enimmillään Lapissa ja Kainuussa 18 minuuttia.

Alkusammutustaidoilla on ratkaiseva merkitys tulipalon rajoittamisessa ja sammuttamisessa.

–Kun tulipalo syttyy, aikaa reagointiin on todella vähän. Ensimmäiset pari minuuttia ovat ratkaisevat. Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa, ja monet viettävät aikaansa vapaa-ajan asunnoilla, jotka voivat olla saarissa tai kaukana taajamista. Kun osaa alkusammutuksen ja lähellä on alkusammutusvälineet, mahdollisuudet toimia, pelastaa omaisuutta ja jopa ihmishenkiä ovat olemassa, Määttänen sanoo. 

Parissa tunnissa taidot, joilla voit pelastaa ihmishenkiä

Sankarikoulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea, ja ne täyttävät Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin ja Suomen Palopäällystöliiton AS1-alkusammutuskoulutuksen vaatimukset. LähiTapiolan alkusammutuskoulun käyneet saavat AS1-kortin, joka on voimassa 5 vuotta.

Alkusammutuskoulu on osa LähiTapiolan ja SPEKin laajaa yhteistyötä, ja koulutuksen teoriaosuuden voi suorittaa verkkokurssina tai luentona. AS1-kortin saa teoriaosuuden ja käytännön sammutusharjoitusten suorittamisen jälkeen.

Lisätiedot:

Antti Määttänen
projektijohtaja, LähiTapiola-ryhmä
0400 568588
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

www.Sankarikoulutus.fi

Pelastustoimen taskutilasto 2011-15
http://www.pelastustoimi.fi/tietopankki/tilastot

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs