Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Vakuutus » Parveke- ja terassitupakointi aiheuttaa joka vuosi miljoonien eurojen palovahingot

LähiTapiola

Parveke- ja terassitupakointi aiheuttaa joka vuosi miljoonien eurojen palovahingot

Tiedote.
Julkaistu: 28.10.2015 klo 12:00
Julkaisija: LähiTapiola

Tupakointi parvekkeella tai terassilla johtaa joka vuosi useaan tuhoisaan huoneisto- ja omakotitalopaloon, ilmenee LähiTapiolan vahinkotilastoista. Yleensä syynä on varomattomuus. Tupakka on esimerkiksi tumpattu muoviastiaan tai tuhkaa on jäänyt kytemään helposti syttyvälle pinnalle, joista palo on levinnyt puurakenteisiin. Vuositasolla parveke- ja terassitupakointi aiheuttaa miljoonien palovahingot, jotka olisivat helposti vältettävissä.

Pelastustoimen tilastojen mukaan Suomessa syttyi vuonna 2014 6038 rakennuspaloa. Niistä asuinrakennusten tulipaloja hieman reilut puolet. Savuke tai muu tupakka-aine oli syttymissyynä 267 rakennuspalossa. Lähes yhtä moni maastopalo sai alkunsa savukkeesta. Rakennuspalojen määrä on pysynyt vuositasolla lähes samana useiden vuosien ajan, samoin kuin savukkeen osuus rakennuspalojen aiheuttajana.  

–Tilastollisesti tupakoinnin osuus tulipaloista on pienempi kuin vaikkapa kodinkoneiden tai liedelle unohtuneen ruoan osuus, mutta vahingot ovat silti mittavia. Tietynlaiselle valistukselle ja kansalaistaitojen vahvistamiselle on selvästi tilausta, sillä tupakoinnista johtuvia tulipaloriskejä ei tunnisteta, sanoo turvallisuuden projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Lisäksi tupakointi on valitettavan usein yhteydessä palokuolemiin. Pelastusopiston tutkimuksen mukaan neljännes kuolemaan johtavista tulipaloista syttyy tupakoinnista, vaikka tupakoinnin aiheuttamien palokuolemien määrä onkin vähentynyt.

Yksittäisten tulipalojen korvausmäärät jopa satoja tuhansia euroja

Esimerkiksi eräässä tuoreessa tapauksessa parveketupakoinnista alkunsa saanut tulipalo tuhosi alle 10 vuotta vanhan puurunkoisen, 3-kerroksisen omakotitalon käytännössä kokonaan. Tuhoja teki palon lisäksi sammutusvesi. Itse rakennuksen lisäksi palossa tuhoutui lähes kaikki irtaimisto.

Yksittäisten tulipalojen korvausmäärät nousevat jopa useisiin satoihin tuhansiin euroihin, jos omakotitaloon tulee laajoja rakenteellisia tuhoja. Tuotantorakennusten paloissa korvauksia nostavat koneiden ja laitteiden tai esimerkiksi ajoneuvojen tuhoutuminen, mikä johtaa yleensä myös liiketoiminnan keskeytymiseen.

–Omien tilastojemme mukaan jopa 10 prosenttia suurvahingoista saattaa johtua tavalla tai toisella tupakoinnista. Toki vuosittaista vaihtelua esiintyy jonkin verran. Joka tapauksessa osuus vahingoista on todella huomattava etenkin, kun ottaa huomioon, että vahingot olisivat helpostikin vältettävissä huolellisuudella, Antti Määttänen sanoo.

Varmista, että tuhkat, grillihiilet ja savukkeet ovat täysin sammuneita

Tupakoinnissa ollaan aina tekemisissä tulen kanssa, jolloin paloturvallisuus täytyy varmistaa.

Huonosti sammutettu savuke aiheuttaa samanlaisen riskin kuin esimerkiksi jätesäkkiin kumottu kertakäyttögrilli. Hiilet saattavat näyttää sammuneilta, mutta voivat kyteä useita päiviä. Liian kuumana roska-astiaan laitetut tuhkat tai grillihiilet aiheuttavat joka kesä tulipaloja asuinkiinteistöjen lisäksi muun muassa puistoissa.

–Parvekkeella toki on useimmiten vähemmän palavia materiaaleja kuin sisällä. Tupakoitsijan täytyy kuitenkin aina varmistaa, että savuke on kunnolla sammunut ja ettei tuhka-astia pääse kaatumaan. Syvä, laaja, suorareunainen ja kannellinen tuhka-astia on turvallisin. Lisäksi täytyy aina varmistaa, ettei tuhkaa tai tumppeja ole pudonnut tuhkakupin ulkopuolelle, Määttänen sanoo.

Lisätiedot:

Antti Määttänen
projektijohtaja, LähiTapiola
0400 568 588
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

 

Pelastusopiston tutkimus palokuolemista (2014)

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs