Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Tutkimus: Kirkon ja valtion suhde on muutospaineen alla

Kirkon tiedotuskeskus

Tutkimus: Kirkon ja valtion suhde on muutospaineen alla

Tiedote.
Julkaistu: 11.02.2015 klo 09:15
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Kirkon tutkimuskeskus on julkaissut tutkimuksen, joka käsittelee kirkon ja valtion suhteita. Tutkimuksen mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valtiosuhteeseen kohdistuu tällä hetkellä muutospaineita. Muutospaineet kohdistuvat erityisesti lainsäädäntöön ja talouteen heijastuvaan erityisasemaan, jota on perusteltu ennen kaikkea kirkon kulttuurisella ja historiallisella vaikutuksella yhteiskuntaan sekä kirkon enemmistöasemalla.

Yhteiskunta moniarvoistuu nopeasti

”Suomalainen yhteiskunta on viimeisten vuosien aikana moniarvoistunut nopeasti. Yhteiskunnan uskonnollisiin toimintatapoihin kohdistuvat muutostoiveet ovat nousseet esiin. Samanaikaisesti kirkon jäsenmäärä laskee. Muutokset nostavat keskusteluun myös uskonto- ja kirkkopoliittiset ratkaisut,” tutkija Leena Sorsa toteaa.

Hänen mukaansa on nähtävissä, että niin valtiokirkollinen järjestely kuin sekularistinen yhteiskuntanäkemyskin ovat ongelmallisia uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

”Valtion yhdenvertaisuutta korostava ja myönteinen asenne uskontoihin ja katsomuksiin taas edistää myös vuoropuhelua, millä on merkittävä uskonnonvapautta ja yhteiskuntarauhaa tukeva vaikutus.”

Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisu ”Kirkkona valtiossa. Katsaus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valtiosuhteen edellytyksiin ja uudistuspaineisiin” 

Lisätiedot:
Kirkon tutkimuskeskuksen vs. tutkija Leena Sorsa, p. 040 142 5170, leena.sorsa@evl.fi

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs