Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Piispainkokous puoltaa arkkipiispan vaalitavan uudistamista

Kirkon tiedotuskeskus

Piispainkokous puoltaa arkkipiispan vaalitavan uudistamista

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2015 klo 16:06
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Helsingissä koolla ollut piispainkokous antoi kirkkohallitukselle lausunnon arkkipiispan vaalitavan muuttamisesta. Lausunnon mukaan vaalitavan muuttamista voidaan valmistella kirkkohallituksen esitysluonnoksen mukaisesti. Kirkkohallitus harkitsee, että muiden hiippakuntien mahdollisuutta vaikuttaa arkkipiispan valintaan vahvistetaan pienentämällä Turun arkkihiippakunnan äänten suhteellista painoarvoa.

Taustalla ovat arkkipiispan tehtäväkentässä tapahtuneet muutokset: kokonaiskirkolliset tehtävät ovat lisääntyneet ja niiden merkitys on kasvanut. Tavoitteena on, että vaalitapa vastaisi paremmin tehtävien jakautumista kokonaiskirkollisten ja hiippakunnallisten tehtävien kesken.

Vaalitavan mahdollinen muuttaminen vaatii kirkkolakiin ja kirkon vaalijärjestykseen muutoksia, joista päättää kirkolliskokous.

Piispainkokous myös hyväksyi itselleen uuden työjärjestyksen. Kirkon keskushallinnon uudistuksessa piispainkokoukselle siirretään lakkautettavan Kirkon ulkoasiain neuvoston tehtäviä. Siksi uuden työjärjestyksen mukaan myös kirkon ulkoasiain osaston johtaja tulee esittelijäksi piispainkokoukseen.

Työryhmä selvittää jumalanpalvelusyhteisöjen asemaa

Piispainkokous asetti työryhmän selvittämään jumalanpalvelusyhteisöjen merkitystä, mahdollisuuksia ja ongelmia kirkossa. Jumalanpalvelusyhteisöjä on syntynyt esimerkiksi herätysliikkeiden toiminnan osaksi. Yhteisöjen suhde paikalliseen seurakuntaan ja piispaan ei aina ole selvä. Asian taustalla on piispa Seppo Häkkisen tekemä aloite.

Työryhmään nimettiin piispa Simo Peura (pj), kirkkoherra Kaisa Huhtala, kirkkohallituksen asiantuntija Terhi Paananen, pastori Timo Pöyhönen, asessori Kari Tiirola, lähetysjohtaja Mika Tuovinen ja sihteeriksi piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala. Työryhmä valmistelee esityksen säädösmuutoksista tai esittää suosituksia seurakunnille vuoden 2016 loppuun mennessä.

Lisäksi piispainkokous perehtyi rippikoulusuunnitelman uudistamisen tämänhetkiseen vaiheeseen. Rippikoulusuunnitelma on tarkoitus uudistaa vuonna 2017.

Voimassaoleva rippikoulusuunnitelma Elämä – Usko – Rukous on otettu käyttöön vuonna 2001. Uudessa suunnitelmassa halutaan huomioida aiempaa paremmin esimerkiksi yhteiskunnan monikulttuuristuminen, seurakunnan yhteisöllisyys sekä nuorten käyttämän teknologian kehitys.

Seuraavan kerran piispainkokous kokoontuu 25.–26.1.2016 uudessa kokoonpanossa, johon eivät enää kuulu hiippakuntien määräämät asessorit vaan ainoastaan virassa olevat piispat.

Piispainkokouksen asiat Sakasti-palvelussa

Lisätiedot: piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen, p. 040 1425 189, jyri.komulainen@evl.fi

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs