Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Pääsiäsikonsertti tuo Kirkkonummelle ja Karjalohjalle maailman kantaesityksen ja kauneimman Requiemin

Lohjan kaupunginorkesteri

Pääsiäsikonsertti tuo Kirkkonummelle ja Karjalohjalle maailman kantaesityksen ja kauneimman Requiemin

Tiedote.
Julkaistu: 20.03.2017 klo 16:20
Julkaisija: Lohjan kaupunginorkesteri

 PÄÄSIÄISKONSERTTI TUO KIRKKONUMMELLE ja KARJALOHJALLE MAAILMAN KANTAESITYKSEN JA KAUNEIMMAN REQUIEMIN

 E-ensemble kamariorkesteri yhdessä Kirkkonummen kamarikuoron ja Laurentius-kuoron kanssa esittävät pääsiäiskonsertin pääteoksena sunnuntaina 9.4.2017 klo 18 Kirkkonummen kirkossa ja perjantaina 14.4.2017 klo 18 Karjalohjan kirkossa Gabriel Faurén requiemin. Kapellimestari Teemu Hämäläisen johdolla konsertissa kuullaan myös maailman kantaesityksenä brittiläisen Peter Bannisterin Miserere sekä Joonas Kokkosen …durch einen Spiegel…. Konsertin solisteina laulavat sopraano Tuuli Lindeberg sekä basso Heikki Orama. Lippuja ennakkoon myy www.netticket.fi/paasiaiskonsertti ja Lohjan asiakaspalvelukeskus, Lohjan Matkailu, Karjalohjan, Virkkala, Sammatin ja Saukkolan kirjastot, Prismat Lohjalla ja Nummelassa sekä kaikki Suomen NetTicketin myyntipisteet. Lippuja saa myös ostaa tuntia ennen konserttia ovelta, jos on vielä jäljellä.

 Konsertin ohjelmalla halutaan kunnioittaa Suomen sata vuotista itsenäisyyttä. Akateemikko Joonas Kokkosen säveltämä, ja aikamme suomalaisen musiikin klassikoksi kohonnut …durch einen Spiegel… aloittaa konsertin. Vuonna 1977 valmistunut teos on sävelletty kahdelletoista jousisoittajalle ja cembalolle, ja se sai alkunsa säveltäjän hengellisestä elämyksestä, joka toi hänen mieleensä Raamatun sanat Paavalin ensimmäisestä korinttolaiskirjeestä. Teoksen sävellystyö on mestarillista ja erittäin harkittua – säveltäjänsä ehdotonta huippua. Kuulijan kannalta tätäkin merkittävämpää lienee se, että parinkymmen minuutin aikana sävellys etenee ja kehittyy vaihtuvin sointivärein kiehtovasti, pitäen mielenkiinnon yllä loppuun asti. Teoksen solistisen cembalo-osuuden soittaa Matias Häkkinen.

”Tänä vuonna itsenäisyyttä juhliessamme on tärkeä muistaa, että Suomen kansallisen heräämisen aikana 1900-luvun alussa yhteydet muualle Eurooppaan olivat ajan suomalaisille taiteilijoille erittäin tärkeitä”, kertoo konsertin kapellimestari Teemu Hämäläinen, ja jatkaa: ”Oppia, vaikutteita sekä kontakteja eurooppalaisiin taiteilijoihin haettiin runsaasti.” Tämän päivän eurooppalaisen vuorovaikutuksen ansiota puolestaan on se, että englantilaissyntyisen mutta ranskalaistuneen Peter Bannisterin teoksen Miserere maailman kantaesitys kuullan Kirkkonummella. Bannisterin musiikki on hyvin värikästä ja rytmisesti moniulotteista. Misereressä vuorottelevat orkesterin intensiiviset bartok-tyyliset osuudet solistin lyyristen jaksojen kanssa. Teoksen soolo-osuuden laulaa Tuuli Lindeberg, joka valmistautuu parhaillaan myös Suomen Kansallisoopperassa Kaija Saariahon oopperan ”Only the Sound Remains” esityksiin.

 Gabriel Faurén requiemia voidaan hyvällä syyllä kutsua kauneimmaksi – tai lohdullisimmaksi – requiemiksi. Teoksesta puuttuvat Verdin ja Mozartin requiemien tapaan järisyttävät dies irae kuvailut, ja muutoinkin kokonaisuus henkii enimmäkseen lohdutusta. Requiemin syntyprosessi oli monivaiheinen ja teoksesta esitetäänkin sekä myöhemmin orkestroitua suuren orkesterin versiota, että nyt kuultavaa vuoden 1893 versiota, joka on orkestroinniltaan hieman kamarimusiikillisempi ja lähimpänä Fauren alkuperäistä ajatusta teoksesta. Requiemissä laulavien Kirkkonummen kamarikuoron ja Laurentius-kuorojen valmennuksesta tähän konserttiin vastaa Jonas Rannila.

Konsertin kapellimestari Teemu Hämäläinen nähdään tulevana syksynä Kirkkonummella johtamassa myös Kirkkonummen kamariorkesteria sekä mm. Espoossa Tapiola Sinfoniettan kapellimestarina.

Pääsiäiskonsertti Kirkkonummen kirkossa palmusunnuntaina 9.4. alkaa klo 18. Lippuja on saatavana Netticketin (www.netticket.fi) kautta sekä ovelta tuntia ennen konserttia.

 Haastattelupyynnöt ja tiedustelut: Katja Juntunen (katja.juntunen@lohja.fi)

Säveltäjä Peter Bannister on paikalla kantaesityksessä, sekä tavattavissa haastattelua varten sopimuksen mukaan 8.-9.4.

Sopraano Tuuli Lindeberg on maamme eturivin barokkiajan ja 1900-2000-lukujen laulumusiikin tulkkeja. Hän on saanut usein kiitosta puhtaasta ja ilmaisuvoimaisesta lauluäänestään sekä monipuolisesta muusikkoudestaan. Tuuli on yksi kysytyimpiä konserttilaulajia kotimaan estradeilla ja hän esiintyy säännöllisesti Suomen parhaiden kamariorkesterien ja -yhtyeiden kanssa. Tuuli on konsertoinut useimpien maamme klassisen musiikin festivaalien lisäksi myös muualla Euroopassa. Tuulin laajaan ohjelmistoon kuuluu runsaasti kamarimusiikkia erityisesti barokkiajalta sekä 1900-2000-luvuilta, sekä lisäksi mm. luuttulauluja, liediä, oratorioita ja muita kuoro-orkesteriteoksia. Tuuli on kantaesittänyt useita suomalaisten säveltäjien vokaaliteoksia.

Tuuli Lindeberg on tehnyt näyttämörooleja mm. Suomen Kansallisoopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla ja Suomen Kansallisteatterissa. Hän on tehnyt äänityksiä monien kokoonpanojen kanssa ja esiintynyt usein Yleisradion radio- ja tv-musiikkiproduktioissa. Esiintymistyönsä ohella Tuuli tunnetaan myös innostavana pedagogina. Hän opettaa laulua ja barokkimusiikkia Sibelius-Akatemiassa sekä toimii ajoittain klassisen musiikin äänityksissä taiteellisena tuottajana.

Itä-Helsingin musiikkiopiston kasvatti Tuuli, opiskeli Sibelius-Akatemiassa aluksi mm. pianonsoittoa ja kuoronjohtoa, ja lauloi lukuisissa puoliammattilaiskuoroissa ja -ensembleissä ennen siirtymistään solistiuralle. Tuuli Lindeberg suoritti laulun A-tutkinnon Ritva Auvisen johdolla ja valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen kou

Heikki Orama on suomalainen bassolaulaja, joka aloitti laulajanuransa Cantores Minores -poikakuorossa vuonna 1962. Sibelius-Akatemiasta hän valmistui vuonna 1978 Pekka Salomaan oppilaana. Samana vuonna hän sai toisen palkinnon Lappeenrannan laulukilpailuissa ja tunnustuspalkinnon Timo Mustakallio -laulukilpailussa. Opintojaan Orama on täydentänyt mm. Luigi Riccin ja Kim Borgin johdolla. Heikki Oramalla oli solistikiinnitys Suomen Kansallisoopperaan vuosina 1978–1980, minkä jälkeen hän työskenteli kymmenen vuotta Saksan oopperataloissa. Hän on vieraillut usein Suomen Kansallisoopperassa, samoin monilla kotimaan merkittävillä musiikkijuhlilla.

Oraman ohjelmisto sisältää viitisenkymmentä oopperaroolia (mm. Mozart: Taikahuilu: Sarastro, Ryöstö Seraljista: Osmin; Beethoven: Fidelio: Rocco; Verdi: Kohtalon voima: Pater Guardian, Rigoletto: Sparafucile; Tshaikovsky: Jevgeni Onegin: Ruhtinas Gremin; Rossini: Italiatar Algeriassa: Mustafa), kaikki keskeiset oratoriot ja passiot sekä laajan lied-ohjelmiston. Hän on tehnyt ooppera- ja konserttivierailuja Sveitsiin, Espanjaan, Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Australiaan sekä lukuisia tv- ja radiotaltiointeja.

Laulunopettajana Heikki Orama on ollut mm. Sibelius-Akatemiassa, Helsingin Konservatoriossa sekä useilla kesäkursseilla. Hän toimii kirkkomuusikkona Lohjan seurakunnassa sekä Karjalohjan kivikirkon kesäkonserttien taiteellisena koordinaattorina. Vuonna 2008 Oramalle myönnettiin Director Cantus -arvonimi. Heikki Orama oli Lohjan Tenoripäivien Vuoden taiteilija 2014.

 

Kapellimestari Teemu Hämäläisen muusikon ura alkoi viulistina. Yhteistyö suomalaisen jazzin suurmiehen, Juhani Aaltosen kanssa vei Hämäläisen johtamaan ja liidaamaan ammattiorkestereita. Aloitettuaan orkesterinjohdon opinnot professori Jorma Panulan johdolla – aluksi yksityisesti ja sittemmin Panula-Akatemiassa sekä kansainvälisillä mestarikursseilla – on Hämäläisen työt siirtyneet enenevässä määrin orkesteripultista kapellimestarin korokkeelle. Panulan ohella keskeisiä vaikuttajia Hämäläisen kapellimestarin uralla ovat olleet hänen mentorinaan toimiva yhdysvaltalainen John Nelson sekä Jukka-Pekka Saraste.

Teemu Hämäläinen toimii E-ensemble kamariorkesterin taiteellisena johtajana ja pääkapellimestarina. Hän on vieraillut johtamassa kotimaisia orkestereita, sekä johtanut kansainvälisillä mestarikursseilla mm. Shanghain oopperan orkesteria ja Tšekeissä Janacek filharmoniaa. Vuoden 2017 ohjelmistosta mainittakoon vierailu Tapiola Sinfoniettan kapellimestarina sekä Aarre Merikannon 2. viulukonserton esitykset viuluprofessori (Taideyliopisto) Kaija Saariketun kanssa ja Leevi Madetojan 2. sinfonian esitykset.

Kapellimestarina Hämäläinen on tehnyt yhteistyötä erityisesti kansainvälisesti tunnetuimpien laulusolistiemme kanssa, joista mainittakoon mm. sopraanot Johanna Rusanen-Kartano, Mari Palo ja mezzosopraano Melis Jaatinen sekä tenorit Tuomas Katajala, Jyrki Anttila ja bassot Jaakko Ryhänen ja Esa Ruuttunen.

 

Säveltäjä Peter Bannister on syntynyt Lontoossa ja opiskellut mm. musiikkitiedettä Cambridgen King´s Collegessa sekä Pariisissa sävellystä ja urkujen soittoa Naji Hakimin johdolla sekä Geneviève Ibanezin ja Michel Beroffin johdolla pianonsoittoa. Säveltäjänä Bannister on palkittu mm. Institut de Francen Prix André Caplet palkinnolla (1999) sekä San Sebastianin sävellyskilpailussa (2007). Säveltämisen ohella Bannister on myös konsertoiva urkutaiteilija ja pianisti.

Bannisterin sävellystuotanto sisältää teoksia niin orkesterille, kuorolle kuin sooloäänelle- ja instrumenteille sekä kamarimusiikkia. Hänen teoksiaan on esitetty konserteissa ja radioitu niin Euroopassa (mm. London South Bank Centre, St John's Smith Square, Vale of Glamorgan and Cheltenham Festivals, Théâtre des Champs-Elysées, Festival J.S. Bach St Donat) kuin Pohjois-Amerikassa (Ann Arbor, Boston, Cleveland, Los Angeles, New York). Euroopassa hänen orkesteriteoksiaan on esittänyt mm. Pariisin kamariorkesteri (Orchestre de chamber de Paris). Vuosina 2010-13 Bannister työskenteli Chicagossa kotipaikkaansa pitävän SOLI DEO GLORIA säätiön taiteellisessa johdossa ja residenssisäveltäjänä. 

Nykyisin Pariisissa asuvalla Peter Bannisterilla on myös maisterin tutkinto teologiassa, ja hän on luennoinut musiikista ja teologiasta mm. Englannissa (mm. St Andrew’s University, Scotland) ja Yhdysvalloissa (mm. Boston University).

http://peterjohnbannister.com/english3.html

 

 

E-ensemble kamariorkesteri yhdistää nuoruuden ja kokemuksen. Lahjakkaat nuoret yhdessä pääkaupunkiseudun kokeneiden ammattimuusikoiden kanssa muodostavat vakuuttavan kokonaisuuden. Espoon Urkuyö ja aaria -festivaaleilla vuonna 2013 menestyksekkäästi debytoinut orkesteri on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ja erityisesti vokaaliteosten yhteydessä. Orkesteri on myös läheisessä yhteistyössä Lohjan kaupunginorkesterin kanssa.

E-ensemblen taiteellisena johtajana ja pääkapellimestarina toimii Teemu Hämäläinen.

 

 

Laurentius-kuoro perustettiin Erkki Muukkosen toimesta 1966 Lohjan Seurakunnan nuorisokuoroksi.
Laurentius-kuoron ohjelmisto on alusta asti painottunut klassiseen, traditionaaliseen kirkkomusiikkiin, mutta pitänyt sisällään myös muita tyylilajeja kuten kansallisromanttista suomalaista musiikkia ja uutta musiikkia. Konserttitoiminta on keskittynyt Lohjalle, lähikuntiin ja pääkaupunkiseudulle.

Laajempimuotoisista teoksista ohjelmistoon ovat kuuluneet mm. J.S. Bachin Johannes-passio, Händelin Messias, Duke Ellingtonin Sacred Concert sekä W.A. Mozartin Requiem ja C-mollimessu, A. Brucnerin Requiem d, Verdin Requiem, Beethovenin 9 sinfonia, Rossinin Stabat Mater, Kokkosen Viimeiset kiusaukset ja Brahmsin Deutsches Requiem. Ohjelmiston erikoisuutena on ooppera– ja operettimusiikki Lohjan tenoripäivillä.

Laurentius-kuoron kotikirkko on Lohjan Pyhän Laurin kirkko. Kuoro tekee yhteistyötä Lohjan seurakunnan kanssa. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös Lohjan kaupunginorkesterin kanssa.

 

Kirkkonummen kamarikuoro- Kyrkslätts kammarkör aloitti toimintansa vuonna 1973. Kurt Erikssonin perustettua kuoron hän toimi sen ensimmäisenä taiteellisena johtajana vuoteen 1978. Muut taiteelliset johtajat kuoron historiassa ovat Anders Storbacka (1978- 1979), Veikko Huuskonen(1979- 1980), Eric Olof Söderström (1980- 1985), Ulf Långbacka(1985- 1988 ), Timo Lehtovaara (1988- 1989), Tarja Viitanen(1989- 1998) ja Märt Krell(1998- 2004).

Pia Hemminki on toiminut kuoron taiteellisena johtajana vuodesta 2005. Kaksikielisen kuoron vahvuus on 23- 30 aktiivista laulajaa. Kuorolla on myös projektilaulajia suurempaa kokoonpanoa tarvittaessa.

 

Kuoron esittämänä on kuultu useita suuria kirkkomusiikkiteoksia; mm. Verdin Requiem, Bachin Jouluoratorio, Händelin Messias, Bachin Johannes-passio, Mozartin Requiem ja C-mollimessu, Brucknerin Requiem sekä Duruflén Requiem. Kuorolla on ohjelmistossaan myös kevyempää musiikkia ja a cappella ohjelmistoa.

Yhteistyötä on toteutettu eri orkestereiden kanssa, joista mainittakoon Vox Artis, Kirkkonummen kamariorkesteri ja Lohjan kaupunginorkesteri. Kuoroyhteistyötä on toteutettu lohjalaisen Laurentius-kuoron kanssa, mikä yhteistyö on myös osaltaan mahdollistanut suurten kuoroteosten esittämisen suurella kokoonpanolla.

Yhteisprojektina Kirkkonummen Oopperayhdistyksen kanssa toteutettu Annukka Aholan säveltämä ”Porkkala-ooppera ” sai kantaesityksensä vuonna 2006 Kirkkonummen kamarikuoron ollessa osana oopperakuoroa. Vuonna 2010 niin ikään Annukka Aholan kirkko-ooppera ”Maailman Valo” sai ensi-iltansa Kirkkonummen kamarikuoron toimiessa siinäkin osana oopperakuoroa.

 

Yhteistyökumppaneista mainittakoon myös Kirkkonummen seurakunta, jonka tiloissa kuoro harjoittelee ja jonka seurakuntasali sekä Pyhän Mikaelin kivikirkko ovat toimineet vuosien varrella kuoron konserttisaleina.

Konsertti- ja kilpailumatkoja on toteutettu sekä kotimaassa että ulkomailla, matkakohteina mm Unkari, Saksa, Tanska, Ruotsi, Hollanti (Arnheimin kuorokilpailu), Wales (Llangollenin kuorokilpailu), Viro ja Venäjä.

Levytyksiä on kuusi joista viimeisin, 2013 julkaistu konserttitaltiointi Duke Ellingtonin "Sacred

 

PÄÄSIÄISKONSERTTI

su 9.4. klo 18 Kirkkonummen kirkko

pe 14.4. klo 18 Karjalohjan kirkko

TUULI LINDEBERG, sopraano • HEIKKI ORAMA, basso

LAURENTIUS-KUORO • KIRKKONUMMEN KAMARIKUORO

JONAS RANNILA, kuoronvalmennus

E - ENSEMBLE • TEEMU HÄMÄLÄINEN, johtaa

Kokkonen: ...durch einen Spiegel...

Peter Bannister: Miserere (ke)

Faure: Requiem

Liput: 27/20 €

Lippujen ennakkomyyntipaikat ovat www.netticket.fi, Lohjan asiakaspalvelukeskus, Lohjan Matkailu, Karjalohjan, Virkkala, Sammatin ja Saukkolan kirjastot, Prismat Lohjalla ja Nummelassa sekä kaikki Suomen NetTicketin myyntipisteet sekä tuntia ennen ovelta.

Liitetiedostot

Lohjan kaupunginorkesterin esittämä ohjelmisto on monipuolinen. Kausittain ohjelma sisältää kamari-, viihde-, kirkko- ja lasten - sekä nuortenmusiikkia. Sinfoniat ja suuret vokaaliteokset kuuluvat myös olennaisesti orkesterin ohjelmistoon.

Lohjan kaupunginorkesteri on vuosittain yhteistyössä suomalaisten kuorojen ja huippusolistien kanssa. Orkesterin voimavara on sen nuorekas, innostunut ja laaja soittajisto, josta voidaan luontevasti muodostaa kamariorkesteri, jousi- ja puhallinkvintetit, viihde- tai suuri sinfoniaorkesteri.

Lohjan kaupunginorkesterin taiteellinenjohtaja on Esa Heikkilä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs