Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Kirkastussunnuntai teki selväksi Jeesuksen tehtävän

Kirkon tiedotuskeskus

Kirkastussunnuntai teki selväksi Jeesuksen tehtävän

Tiedote.
Julkaistu: 06.07.2015 klo 12:29
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Kirkastussunnuntai on saanut nimensä päivästä, jolloin Jeesus nousi vuorelle rukoilemaan. Tässä ei ollut sinänsä mitään erityistä, sillä Jeesus vetäytyi usein rukoilemaan johonkin yksinäiseen paikkaan. Tällä kertaa hän otti mukaansa läheiset opetuslapsensa Pietarin, Johanneksen ja Jaakobin. 

Vuorella opetuslapset nukahtivat. Jeesuksen rukoillessa hänen kasvonsa muuttuivat, ja hänen vaatteensa sädehtivät valkoisina. Samalla hänen seuraansa ilmestyivät kaksi Vanhan Testamentin merkittävää hahmoa: Mooses, joka oli välittänyt kansalle Jumalan lain, ja Elia, suuri profeetta.

He keskustelivat keskenään Jeesuksen lähestyvästä kuolemasta. Kun opetuslapset lopulta heräsivät, Pietari ehdotti, että he tekisivät vuorelle kolme majaa, yhden Jeesukselle, yhden Moosekselle ja yhden Elialle. Hänen puhuessaan pilvi peitti paikan varjoonsa, ja pilvestä kuului Jumalan ääni: Tämä on minun Poikani, minun valittuni, kuulkaa häntä.

Kirkastussunnuntai korostaa Jeesuksen merkitystä. Jeesus tuli tekemään sen, mihin ihmiset eivät vuosisatojen ajan olleet pystyneet: täyttämään Jumalan lain ja pelastamaan koko ihmiskunnan. Hän oli Messias, jonka tulemista profeetat olivat ennustaneet.

Jeesuksen merkitystä ja tehtävää ei aikalaisten ollut helppo ymmärtää. Hänen seuraamisensa merkitsi suurta kulttuurinmuutosta. Miten suhtautua vaatimattomasta taustasta tulevaan mieheen, joka sanoi olevansa Messias ja Jumalan Poika? Miten yksi ihminen voisi täyttää Jumalan lain kaikkien puolesta? Kokemus vuorella oli myös opetuslapsille mykistävä. He pysyivät vaiti, eivätkä silloin kertoneet asiasta kenellekään. 

Kokemus vuorella edelsi Jeesuksen kärsimystietä. Se vahvisti opetuslasten käsitystä siitä, kuka Jeesus todella oli. Ehkä se myös rohkaisi Jeesusta kohtaamaan sen, mikä hänellä oli edessä.

Kirkastusvuorikokemuksesta puhutaan edelleenkin silloin, kun jokin hengellinen totuus ”kirkastuu” ihmiselle yllättävällä ja uudella tavalla. Jeesuksen tunteminen ja hänen merkityksensä oivaltaminen on elämänmittainen matka. Uskomme ei perustu kokemuksiin ja tunteisiin vaan luottamukseen siitä, että Jumala on kanssamme silloinkin, kun taivas on pilvien peitossa.

Kristuksen kirkastumisen päivää vietetään tänä vuonna 19.7.

Kirkastussunnuntain evankeliumi Luukas 9: 28-36

Kirkkovuoden 2015 tekstit on kirjoittanut kirjailija Anna-Mari Kaskinen.

 

Kuva ladattavissa kuvapankki.evl.fi hakusanalla kirkastussunnuntai 2015

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs