Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Uskonto » Allt flera hittar ekofastan – breddar med egna teman

Kyrklig tidningstjänst

Allt flera hittar ekofastan – breddar med egna teman

Pressmeddelande.
Publicerad: 25.02.2016 kl. 13:11
Utgivare: Kyrklig tidningstjänst

Allt flera går med i ekofastan som inför påsken uppmanar oss att se över våra vardagliga vanor och bli mera miljövänliga. I år fokusera ekofastan på klimatpåverkan av mat och kläder. Nya deltagare är bland andra Teologiska studentföreningen vid Åbo Akademi, journaliststuderandes tidning Smocka, Fortbildningscentrum Prakticum och kommunikationsföretaget Lvngroom.

Fortbildningscentrum Prakticum deltar genom att välkomna såväl personal som studerade att bidra till en mera hållbar livsstil och ett hållbart klimat.

”Alla som vill får delta i kampanjen, helt på egen hand, genom små men medvetna val i vardagen. Det kan handla om att äta vegetariskt en gång i veckan, köpa inhemska råvaror istället för utländska, välja ett ekologiskt alternativ framför ett icke ekologiskt, ta med överbliven mat som lunch till jobbet osv.”, skriver Fortbildningscentrum Prakticum i sin blogg.

Fortbildningscentrum Prakticum har valt att bredda kampanjens temaområden och uppmuntra till mera ekologiska konsumentval: att byta ut de hår-, hud- och hemvårdsprodukter som du främst använder till ett ekologiskt alternativ. De kallar det ekologisk skönhet och delar under egen ekofastahashtagg ut ekologiska handtvålar till den som publicerar utbytta produkter på Facebook, Twitter eller Instagram.

Teologiska studentföreningen vill till exempel dra ner på matsvinnet och det gör också Lvngroom som utmanar andra finlandssvenska företag att också ekofasta.

Fasta – lev enklare

Lever du lite enklare under fastan berätta gärna om det i facebookevenemanget Ekofasta för klimatet. Förutom att man med hashtaggen #ekofasta kan inspirera andra att delta, deltar de taggade inläggen i utlottningen av tre Svinnbräden, som är Svinnkampens skärbräde. Svinnkampen är Marthornas kampanj för att minska matsvinnet i Finland – vi slänger faktiskt 23-24 kg ätbar mat per person per år.

Det första skärbrädet lottades ut onsdagen den 24 februari och används i framtiden av Smocka.

På bloggen Andetag på hbl.fi berättar bloggarna om sina tankar kring fastan och ekofastan. Ekofastan har sin egen gästbloggare i ekojordbrukaren Mats Holmqvist vars inlägg publiceras varannan torsdag på Andetag.

Den kristna fastan sträcker sig över sju veckor; i år från den 10 februari till den 27 mars. Under tiden pågår också ekofastekampanjen. Ekofastan uppmuntrar oss att se över våra vanor och bli mera miljövänliga i den kristna fastetraditionens anda.

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland genomför kampanjen i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund, Kyrkans Utlandshjälps ungdomsnätverk Changemaker och Kyrkpressen.

Mera information:
Ekofastans webbplats
Facebookevenemanget Ekofasta för klimatet
Fortbildningscentrum Prakticums blogg med information om temat ”Ekologisk skönhet”
Marthaförbundets Svinnkamp
Jani Edström, sakkunnig för påverkan, tfn 040 1424 820, jan.edstrom@evl.fi

-----

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har ca 4 miljoner medlemmar och är landets största religionssamfund. Kyrkan möter människor i vardag och vid fest, och lyfter fram kristna värderingar i den offentliga diskussionen.

Kyrklig tidningstjänst förmedlar aktuell information om kyrkan till medierna och den stora allmänheten. Kyrkans webbplats finns på adressen evl.fi/svenska.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs