Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Urheilujuomat ja hampaisto urheilijalla.

Polar Pharma

Urheilujuomat ja hampaisto urheilijalla.

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2014 klo 09:30
Julkaisija: Polar Pharma

Urheilijoiden käyttämät lisäravinteet vaikuttavat hampaistoon siinä missä muutkin elintarvikkeet. Normaaliin perusravintoon nähden niissä on kuitenkin suuria määriä sokereita, sekä juomissa happamuudensäätöaineena sitruunahappoa. Näillä ainesosilla on usein toistuvassa käytössä vaikutuksensa hammasterveyteen. Erittäin pitkäkestoinen harjoittelu nestevajeineen yhdistettynä suureen energiantarpeeseen pakottaa kestävyysurheilijat käyttämään urheilujuomia ja geelejä lähes jatkuvasti. Lisäksi harjoittelun aikainen suuhengitys kuivattaa ongelma-alueita ja syljen puskuroiva vaikutus heikkenee. Vuosituhannen vaihteen jälkeen on asiaan kiinnitetty huomiota ammattilaispiireissä, mutta historia tuntee surullisia tapauksia joissa koko ura on tyssännyt hammasperäisten tulehdusten kierteeseen. 

Karies on parhaiten ihmisten tuntema hammassairaus, yleisesti käytetään sanontaa reikä hampaassa. Tyypillisesti reikiä syntyy kohtiin, joissa bakteerimassa eli plakki pääsee helpoimmin kerääntymään. Urheiluravintotuotteiden vaikutus karioitumiseen liittyy sokerialtistusten tihenemiseen, jolloin tasapaino kallistuu epäsuotuisaan suuntaan. Kaikki eivät siis saa reikiä urheilujuomista, mutta tyypillisesti ne henkilöt joilla reikiintymistä esiintyy, saavat niitä enemmän. Tämä yksilöllisyys tulee ottaa huomioon käytäntöjen luomisessa. Paras karioitumisen ennaltaehkäisy urheiluravintotuotteiden käyttäjälle on siis terve hampaisto ja jo aiemmin opitut terveelliset ruokatottumukset ja suuhygieniatavat. Ksylitoli tukkii yleisimmän kariesbakteerin aineenvaihduntasyklin katkaisten happotuotannon. Sekään ei auta mikäli uusi sokerialtistus tulee aina vartin välein. Oleellista ei siis sokerialtistuksessa ole kerta-annoksen määrä vaan nimenomaan toistumistiheys.


Eroosioon liittyvät ongelmat ovat urheilujuomen osalta ongelman ydin. Urheilujuomien paha maine hammasterveyden suhteen liittyy happamuuteen. Hammaskiilteen liukenemisen katsotaan alkavan Ph-arvon alittaessa 5,5 ja kasvavan voimakkaasti noin Ph-arvon 2,3 kohdalla. Mitä voimakkaampi sekoitussuhde urheilujuomassa on, sitä alhaisemmaksi Ph-arvo menee. Pitää kuitenkin muistaa, että Ph-asteikko on logaritminen, ja siten puolittamalla sekoitussuhde ei päästä numeroarvoltaan puolta lähemmäksi neutraalia. Merkittävin tapa ehkäistä eroosiota urheilujuomien käytön yhteydessä on siis pitää laimeaa seosta ja lisäksi mielellään huuhtoa suu pelkällä vedellä juomisen jälkeen happamuuden neutraloimiseksi. Tässäkin asiassa on hampaiden sietokyvyssä paljon henkilökohtaista variaatiota johtuen toisistaan poikkeavista syljen puskurikapasiteeteista (kyvystä neutraloida happoja). Kotimaisten Gutzy urheilujuomat saavat happamuuden osalta  synninpäästön. Helsingin vesijohtoveteen (Ph 8,3) sekoitettuna on palautusjuoma käytännössä neutraali. Varsinaisen urheilujuoman Ph-arvo 6%:in sekoituksella on 5,6 ja 3%:in sekoituksella 5,8. Urheilujuomien paha maine eroosion aiheuttajana perustuu siis vanhentuneeseen tietoon.

Käytännön keinoja hammasvaurioiden vähentämiseen on helppo noudattaa. Urheilujuomat kuuluvat alle viisitoistavuotiaan ravintoon vain erikoistilanteissa.  Hyvästä suuhygieniasta kannattaa huolehtia etenkin nuorena. Hyvä alkutaival palkitsee koko loppuelämän. Olosuhteiden salliessa kannattaa käyttää kahden pullon tekniikkaa (urheilujuoma ja vesi).

Polar Pharma Oy on ravintolisiin ja urheiluravinteisiin erikoistunut markkinointiyritys. Tunnetuimmat tuotemerkkimme ovat Hart-Sport ja Gutzy kotimaiset urheiluravinteet sekä Freestream Fruitflow, EATLESS Appethyl ja Tonalin ravintolisät.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs