Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu » Terveyttä edistäviä ratkaisuja neuroliikkujille

Turun ammattikorkeakoulu

Terveyttä edistäviä ratkaisuja neuroliikkujille

Tiedote.
Julkaistu: 29.02.2016 klo 09:21
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Turun ammattikorkeakoulun hallinnoima ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kehittämis- ja konsultointihanke Neuroliikkuja paikallistasolla 2013 - 2016 on päättymässä.  Hankkeen pilottikunnissa (Loimaa, Paimio, Turku, Uusikaupunki) on kehitetty terveyttä edistäviä liikuntapolkuja neuroliikkujille.

 Hankkeen loppuseminaari järjestetään torstaina 3.3.2016 Turun ammattikorkeakoululla Ruiskatu 8 klo 8.45 – 16.00.

Tarve hankkeelle on tullut Neurologisilta vammaisjärjestöiltä. Henkilöt, joilla on neurologinen sairaus, vamma tai oire, jäävät helposti liikuntatoiminnan ulkopuolelle. Hankkeen tavoitteena on, että neuroliikkuja voi liikkua terveyttä edistävästi haluamallaan tavalla hankkeen pilottikunnissa.

Hankkeessa on mukana neljä pilottikuntaa, joissa rakennettiin yhteistyötä liikunta- ja terveystoimen sekä muiden paikallisten liikuntatoimijoiden välillä. Yhteistyötä kehitettiin myös neurologisten vammaisjärjestöjen paikallisyhdistyksien kanssa. Hyvällä yhteistyöllä ja kunnan ja oppilaitoksen tuen avulla yhdistykset järjestivät kolmipäiväiset Neuroliikkujapäivät syksyllä 2015.

Hankkeessa haasteisiin tartuttiin ratkaisukeskeisesti ja dialogia korostettiin yhteistyön edellytyksenä. Tietoa neuroliikunnasta jaettiin koulutusten ja sparrauksen avulla.

Pilottikunnissa järjestettiin muun muassa asiantuntijapalavereja, tapahtumia, uusia ryhmiä ja esteettömyyskartoituksia. Yhteistyössä rakennettiin neljä neuroliikkujan liikuntapolkua.

– Se on pääsääntöisesti liikuntalaji, joka ratkaisee, miten neuroliikkuja liikkuu – ei diagnoosi eikä toimintakyky. Kaikille voidaan terveyttä edistävää liikuntaa soveltaa, kertoo liikunnan lehtori Päivi Mäkilä.

– Kuntien toimijoiden näkökulmasta tärkeää on, että päästään keskustelemaan asioista saman pöydän ääreen ja voidaan jakaa osaamista, lisää projektipäällikkö Raija Luona-Helminen

Hankkeessa toteutettiin www.neuroliikkuja.fi – sivut, Tarinoita neuroliikunnasta –  ja Hyvät Käytännöt-julkaisu. Hankkeessa tehtiin yli kymmenen opinnäytetyötä. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoita osallistui opintojaksoilla hankkeen toimintaan.

Seminaaripäivän puhujia voi tulla haastattelemaan klo 11.00.

 

Lisätiedot hankkeesta:

Raija Luona-Helminen, projektipäällikkö, p. 044 9074 959, raija.luona-helminen@turkuamk.fi

Päivi Mäkilä, liikuntatieteellisten aineiden lehtori, p. 044 9074 543, paivi.makila@turkuamk.fi

Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs