Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Urheilu ja vapaa-aika » Ei ilotulitteita alaikäisille!

Tukes

Ei ilotulitteita alaikäisille!

Julkaistu: 29.12.2008 klo 15:21
Julkaisija: Tukes

Ilotuliteonnettomuuksissa on loukkaantunut vuosittain keskimäärin 30 henkilöä, joista suuri osa on ollut lapsia ja nuoria. Useimmilla ilotulitteilla on käyttöikärajana 18 vuotta, eikä niitä saa myydä tai luovuttaa alaikäisille. Myyntipaikoilla ikärajojen noudattaminen on pakollista ja myyntiä valvotaan. Vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, ettei K-18 ilotulitteita joudu lasten käsiin.

Ilotuliteonnettomuuksissa on loukkaantunut vuosittain keskimäärin 30 henkilöä, joista suuri osa on ollut lapsia ja nuoria. Useimmilla ilotulitteilla on käyttöikärajana 18 vuotta, eikä niitä saa myydä tai luovuttaa alaikäisille. Myyntipaikoilla ikärajojen noudattaminen on pakollista ja myyntiä valvotaan. Vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, ettei K-18 ilotulitteita joudu lasten käsiin.

Viime vuodenvaihteessa 32 henkilöä joutui sairaalahoitoon ilotulitteiden aiheuttamien silmävammojen vuoksi. Kaksi kolmasosaa loukkaantuneista oli alle 26-vuotiaita. Vammat olivat erityyppisiä: palovammoja, ruhjeita ja sidekalvohaavoja. Vammoja saaneista 18 oli tulitteiden käyttäjiä ja 11 katsojia.*

Useimmissa ilotulitteissa on ikärajana 18 vuotta, ainoastaan joissakin pientuotteissa se on 12 vuotta. K-18-tuotteiden myyminen tai luovuttaminen alaikäiselle on räjähderikos. Poliisi voi takavarikoida ilotulitteet alaikäisiltä ja tulitteen alaikäiselle luovuttanut voidaan tuomita sakkoihin. Ikärajat johtuvat nimenomaan ilotulitteiden vaaroista.

Ilotulite on räjähde ja sen käyttöön liittyy aina riskejä. Raketti saattaa räjähtää liian alhaalla tai jo lähtötelineessä. Jos raketti on suunnattu liian loivasti alas, se ei lennäkään ylöspäin, vaan tekee kaaren ja räjähtää maassa. Padat tai tähtipommit, jotka on tuettu huonosti, saattavat kaatua ja alkaa ampua vaakatasossa. Niiden osuminen lähellä olevaan ihmiseen voi aiheuttaa palovammoja ja ruhjeita. Onnettomuuksia sattuu myös pienillä ilotulitteilla, joita ei mielletä vaarallisiksi. Pörriäisen tai miniraketin lentosuunta voi olla arvaamaton. Ilotulitteen käyttäjä joutuu vastaamaan vahingoista, joita tulitteet aiheuttavat sivullisille.

Ilotulitteita käytetään valitettavan usein väärin, jolloin onnettomuusriskit lisääntyvät. Roomalaisia kynttilöitä ammutaan käyttöohjeiden vastaisesti kädestä ja miniraketteja ammutaan varomattomasti suuria määriä kerrallaan. Ilotulitteita väärin käyttävä on usein nuori mies tai poika, joka on nauttinut alkoholia. Alkoholi ja ilotulitteet ovat vaarallinen yhdistelmä. Päihtynyt ilotulitteen sytyttäjä voi olla hyvin hidas reaktioissaan eikä ehdi poistua ajoissa tulitteen luota.

Riskejä voi vähentää noudattamalla käyttöohjeita ja turvaetäisyyksiä. Ilotulittamiseen kannattaa valita aukea paikka, esim. urheilukenttä. Ilotulitteita ei saa suunnata päin ihmisiä tai rakennuksia. Niitä ei myöskään saa ampua rakennuksen ikkunasta tai parvekkeelta, eikä missään nimessä sytyttää sisätiloissa. Ilotulitetta sytytettäessä ei saa koskaan kumartua tulitteen päälle, vaan se on aina sytytettävä sivusta. Suojalasien käyttö on suositeltavaa sekä ampujalle että katsojille. Vakavat silmävammat ovat vähentyneet suojalasien käytön yleistyttyä.

Ilotulitteiden käyttöä valvovat poliisit ja myyntiä pelastusviranomaiset. Useat pelastuslaitokset ovat määränneet rajoituksia vuodenvaihteen 2008-2009 ilotulittelulle. (Tiedotteen liitteenä on sisäasiainministeriön kokoama luettelo ilotulittamisen rajoitteista eri kunnissa.) Ilotulitteen käyttäjä on aina vastuussa toiminnastaan ja vanhemmilla on vastuu siitä, etteivät alaikäisiltä kielletyt tulitteet päädy lasten käsiin.

*Onnettomuusluvut perustuvat Suomen Silmälääkäriyhdistykseltä saatuihin tietoihin.

Lisätietoja:

Yli-insinööri Harri Roudasmaa, puhelin 010 6052 372 ja 040 521 7802 ja

turvallisuusinsinööri Mikko Ojala, puhelin 010 6052 427 ja 0400 619 664.

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@tukes.fi

Linkkejä:


Ilotulitteiden käytön turvallisuusohjeita


Tukesin kyselytutkimus ilotulitteiden käytöstä, niiden haitoista ja valvonnasta

Ilotulittamisen rajoitteita pelastustoimen alueilla vuodenvaihteessa 2008-2009

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs