Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Sommarsångsevenemang på 150 orter

Kirkon Ulkomaanapu

Sommarsångsevenemang på 150 orter

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.05.2012 kl. 11:07
Utgivare: Kirkon Ulkomaanapu

Den blomstertid nu kommer sjungs snart på skolavslutningarna men också vid över 150 allsångsevenemang runt om i Finland. Kyrkans Utlandshjälp och Kyrkan i Helsingfors kom med idén i fjol och i år är evenemanget landsomfattande.  

Kampanjen stöder skolbyggen i utvecklingsländerna, de finskspråkiga församlingarna stöder skolor i Haiti medan man på svenskt håll understöder projektet Vi bygger en skola i Kongo.

— Det har varit en glad överraskning att sommarsångskampanjen har spridit sig så här snabbt. Allsångsevenemangen med sommarsånger och -psalmer har slagit igenom. I fjol var Helsingfors och Åbo med och i år är redan över 150 församlingar med och sjunger sommarsånger, berättar Petri Merenlahti, chef för kyrkligt arbete vid Kyrkans Utlandshjälp.

Att börja skolan så snabbt som möjligt efter en katastrof eller konflikt ger barnen trygghet. När barnen går i skola minskar risken för att de dras med i rebellgrupperingar, barnarbete eller kriminalitet.

— Ungefär 30 svenskspråkiga församlingar är med, till exempel Kimitoöns församling ordnar ett evenemang i början av juni där biskop Björn Vikström är med, Jakobstad församling satsar på Jakobsdagarna och Esbo svenska församling sjunger sommarsånger vid evenemanget Kulturen vid ån, berättar Cecilia Forsén, koordinator för församlingskontakter vid Kyrkans Utlandshjälp.

Projektet Vi bygger en skola i Kongo är Kyrkans Utlandshjälps specialsatsning för det svenskspråkiga Finland där man följer med byggandet av en ny byggnad för Tendelaskolan i byn Mangina i Norra Kivu i Demokratiska republiken Kongo.

Projektet lanserades våren 2011 och insamlingen har nu fått in nästan 40 000 euro på vägen mot 70 000 euro.

www.kyrkansutlandshjalp.fi/skolan
www.suvivirsi.fi

Mer information:

Cecilia Forsén, koordinator för församlingskontakter, tfn 0400 103282

Petri Merenlahti, chef för kyrkligt arbete, tfn 050 329 9976

Hanna Palo, informatör, tfn 040 720 2240

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs