Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Hallituksen kansainvälisen veronkierron vastainen toimintaohjelma toimitettu eduskunnalle

Valtiovarainministeriö

Hallituksen kansainvälisen veronkierron vastainen toimintaohjelma toimitettu eduskunnalle

Tiedote.
Julkaistu: 08.05.2014 klo 13:23
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Toimista aggressiivista verosuunnittelua, veronkiertoa ja veroparatiiseja vastaan on tullut yksi kansainvälisen politiikan keskeisiä aiheita. Hallitusohjelman mukaan Suomi toimii eturintamassa kansainvälisen veronkierron lopettamisessa, ja hallitus on nyt laatinut kansainvälisen veronkierron vastaisen toimintaohjelman.

Keskeistä on kansainvälinen yhteistyö ja kansallisen lainsäädännön kehittäminen. Suomessa on jo kansallista verolainsäädäntöä, jolla pyritään vaikuttamaan kansainväliseen verovälttelyyn. Esimerkkinä voidaan mainita siirtohinnoittelusäännökset ja niihin liittyvä Verohallinnon siirtohinnoitteluhanke sekä hallituskaudella toteutettu säännös yritysten korkovähennysoikeuden rajoittamiseksi. Keskeisiä ovat myös kansainvälisen verotustietojen vaihdon mahdollistavat Suomen tekemät tietojenvaihtosopimukset.

Hallituksen toimenpideohjelma ulottuu monelle hallinnonalalle

Hallituksen kansainvälisen veronkierron vastaiseen toimintaohjelmaan on koottu keskeisiä toimenpiteitä, joiden avulla voidaan puuttua edellä mainittuihin kansainväliseen verojen välttämiseen ja veronkiertoon.

Toimenpiteet on ryhmitelty viiteen painopistealueeseen: 1) veropohjan turvaaminen ja haitallinen verokilpailu, 2) verovalvonta ja verotustietojen vaihto, 3) tietojen julkisuus, 4) julkiset hankinnat sekä 5) veroasiat kehitysyhteistyössä.

Verotuksen lisäksi ohjelma edellyttää toimia muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön sekä ulkoasiainministeriön toimialoilla.

Toimintaohjelma on käsitelty hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ja toimitettu 8.5.2014 eduskunnan käyttöön.

Taustalla tiivistynyt kansainvälinen yhteistyö

Euroopan unionin komissio on tähdentänyt automaattista tietojenvaihtoa ja reilua verokilpailua. Myös Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat vuosikokouksissaan nostaneet esille veronkierron vastaisten toimien tehostamisen.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD julkaisi vuonna 2013 toimintasuunnitelman veropohjan rapautumisesta ja voittojen kotiuttamisesta (Base Erosion and Profit Shifting eli BEPS). G20-valtiot tukevat voimakkaasti BEPS-toimintasuunnitelmaa ja osallistuvat OECD:n jäsenvaltioiden yhteistyökumppaneina BEPS-hankkeeseen.

OECD on myös kehittänyt automaattiselle verotustietojen vaihdolle yhteisen globaalin raportointistandardin, jonka varhaiseen käyttöönottoon on jo sitoutunut yli 60 maata tai hallintoaluetta, mukaan lukien Suomi.

Hallituksen kansainvälisen veronkierron vastainen toimintaohjelma: http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/03_muut_asiakirjat/20140508Hallit/name.jsp

Lisätietoja:

erityisavustaja Ville Kopra, puh. 02955 30034

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs