Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ulkomaat » Finansminister Jutta Urpilainen till Berlin ja Rom

Valtiovarainministeriö

Finansminister Jutta Urpilainen till Berlin ja Rom

Pressmeddelande.
Publicerad: 27.02.2014 kl. 12:23
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Finansminister Jutta Urpilainen reser torsdagen den 27 februari 2014 till Berlin, där hon träffar Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Fredagen den 28 februari fortsätter hon till Rom och träffar Italiens finansminister.

Huvudtemat för ministrarnas diskussioner i Berlin är de aktuella förhandlingarna om EU:s bankunion mellan medlemsländerna och Europaparlamentet. Medlemsländerna förhandlar även vid sin samtidiga regeringskonferens den kommande gemensamma rekonstruktionsfonden som blir en del av krishanteringsmekanismen, och som finansieras genom bankavgifter.

Tysklands och Finlands finansministrar ska även i anslutning till det ekonomiska läget i Europa diskutera hur man på bästa möjliga sätt ska kunna säkerställa att länderna som omfattas av låneprogrammen ska kunna lämna dem.

Minister Urpilainen fortsätter fredagen den 28 februari till Rom där hon träffar Italiens nya finansminister, Pier Carlo Padoani, som övergått till uppgiften från tjänsten som biträdande generaldirektör för OECD. Urpilainen och Padoani ska diskutera utsikterna för Italiens ekonomi, den allmänna ekonomiska utvecklingen i Europa samt EU:s bankunion.

Finansminister Urpilainen kommer även att träffa Italiens förra finansminister Fabrizio Saccomani i Rom.

På fredag kväll och på lördagen kommer minister Urpilainen i egenskap av ordföranden för SDP att delta i Europeiska socialdemokraternas (PES) valkongress samt i partiordförandenas sammanträde som ordnas i anslutning till det. Valkongressen ska utnämna Martin Schulz till de europeiska socialdemokraternas kandidat för posten som ordförande för kommissionen vid Europaparlamentsvalet. Schulz är för tillfället Europaparlamentets talman.

Förfrågningar: Matti Niemi, specialmedarbetare, tfn 045 679 1717

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs