Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Vuoden 2013 Alihankkija ja Päähankkija palkittiin Tampereen Alihankinta-messuilla

Tampereen Messut

Vuoden 2013 Alihankkija ja Päähankkija palkittiin Tampereen Alihankinta-messuilla

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2013 klo 10:00
Julkaisija: Tampereen Messut

JUHLAVUODEN TEEMANA ON MUOTOILU JA KILPAILUKYKY

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies avasi kansainväliset Alihankinta-messut Tampereella tiistaina 24.9.2013. Kolmipäiväiset teollisuuden alihankinnan ammattimessut viettävät 25-vuotisjuhlia ennätyksellisen 993 näytteilleasettajan voimin. Messujen teemana on tänä vuonna muotoilu ja kilpailukyky. Teemapuheen avajaisissa esitti Kone Oyj:n muotoilujohtaja Anne Stenros. Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry palkitsi Vuoden 2013 Päähankkijana loimaalaisen Pemamek Oy:n. Vuoden 2013 Alihankkija -tunnustuksen sai tamperelainen ATA Gears Oy.

Historiansa suurimmat ja kansainvälisimmät Alihankinta-messut tuovat 24.–26.9.2013 uudistuneeseen Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen 993 näytteilleasettajaa 20 maasta. Ulkomaalaisia yrityksiä messuilla on 129, joka on yli 50 enemmän kuin vuonna 2012. Uusia maita viime vuoteen nähden ovat Tanska, Turkki, Hollanti ja Venäjä. Kiinan osalta on edustettuna myös Hong Kong. Näytteilleasettajamäärä on kasvanut 10 prosenttia ja uuden E-hallin myötä näyttelypinta-alaa on 14 980 neliötä. Tapahtumassa käy vuosittain noin 16 000 teollisuuden päättäjää ja asiantuntijaa. Kävijämäärältään Alihankinta on Euroopan toiseksi suurin alihankintateollisuuden messutapahtuma Pariisissa pidettävien Midest-messujen jälkeen.


Vuoden 2013 Päähankkija on Pemamek Oy

LOGY ry palkitsi Alihankinta-messuilla loimaalaisen Pemamek Oy:n Vuoden 2013 Päähankkijana. Tunnustuksen otti vastaan toimitusjohtaja Pekka Heikonen. Palkintovaliokunnan huomion kiinnitti yrittäjävetoisen pk-yrityksen kasvu merkittäväksi suomalaiseksi päähankkijayritykseksi ja onnistuminen kansainvälistymisessä. Pemamek Oy suunnittelee ja valmistaa hitsausautomaatioratkaisuja hitsaavalle teollisuudelle. Pemamekin myynnistä 95 % menee vientiin. Yritys luottaa pitkäaikaisiin ja kestäviin yhteistyösopimuksiin alihankkijoidensa kanssa. Suomalaisena työnantajana Pemamek on suosinut paljolti suomalaisia alihankkijoita, joiden työ on lisääntynyt yrityksen kasvun myötä. Kausivaihteluita puretaan alihankkijoiden avustuksella. Pemamek on menestynyt hyvin taantumasta huolimatta innovatiivisten ratkaisuidensa ja jatkuvan tuotekehityksensä ansiosta. Lisäksi yritys on kehittänyt jatkuvasti pitkäaikaisia asiakassuhteitaan ja keskittynyt räätälöityihin asiakaskohtaisiin toimituksiin. Hitsausautomaatioratkaisuilla parannetaan myös asiakkaiden tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä taataan parempi ja tasaisempi laatutaso.

– Pemamekin menestys perustuu siihen, että olemme tuotekehityksessä aina hieman kilpailijoita edellä ja tuotekehityksessä pyrimme aina uusimpiin ratkaisuihin. Innovatiivisuutta, luotettavuutta ja joustavuutta edellytämme myös alihankkijoiltamme, sillä näillä eväillä kilpailussa pärjääminen on hieman helpompaa, sanoo Pemamekin toimitusjohtaja ja omistaja Pekka Heikonen.


Vuoden 2013 Alihankkija on ATA Gears Oy

LOGY ry palkitsi Alihankinta-messuilla tamperelaisen ATA Gears Oy:n Vuoden 2013 Alihankkijana. Tunnustuksen otti vastaan toimitusjohtaja Antti Kontiainen. ATA Gears Oy on erikoistunut vaativien kartiohammaspyörien myyntiin, suunnitteluun ja valmistukseen. Yritys työllistää yli 200 henkilöä. Palkintovaliokunnan huomion kiinnitti erityisesti ATA Gearsin vahva erikoistuminen ja merkittävät investoinnit muun muassa konekantaan ja uuteen tehdashalliin. Toiminta on keskitetty Suomeen ja Tampereelle. Yritys on onnistunut kansainvälisillä markkinoilla ja suuri osa tuotannosta meneekin vientiin.

– Tuotannostamme 70 % menee suoraan vientiin ja palvelemme pitkäaikaisissa partneruussuhteessa kanssamme toimivia asiakkaitamme ympäri maailmaa. Toimimme myös tiiviissä yhteistyössä lähialueille keskittyneen oman alihankintaverkostomme kanssa. Yrityksemme menestystekijöitä ovat henkilöstön osaaminen, laadukkaat ja kilpailukykyiset tuotteet, parhaat suunnittelupalvelut sekä asiakkaista huolehtiminen. Viime vuosien mittavat investoinnit on pääasiassa kohdennettu valmistusteknologian kehittämiseen ja tuotantokapasiteetin kasvattamiseen. Näiden investointien sekä henkilöstön koulutus- ja kehitysohjelmien avulla haluamme jatkossakin olla maailman halutuin kartiohammaspyörien toimittaja. Vuodelle 2013 ennustamme 5–10 % liikevaihdon kasvua edellisvuoteen, toteaa ATA Gears Oy:n toimitusjohtaja Antti Kontiainen.

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry palkitsee Vuoden Päähankkijan ja Vuoden Alihankkijan vuosittain Tampereen Alihankinta-messuilla. Palkintoja on jaettu jo vuodesta 1987 asti. Palkintovaliokunnan puheenjohtaja Kari Sorjonen totesi palkintopuheissaan, että tunnustusten tarkoituksena on edistää suomalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukykyä tukevaa verkostoitumista. Tavoitteena on palkita yrityksiä, jotka ovat toimineet esimerkillisesti päähankkijoina ja alihankkijoina.

LOGY ry:n lehdistötiedotteet palkitsemisesta liitteenä ja www.alihankinta.fi (Medialle).  


Alihankinnan kilpailukyky ratkaisee Suomen tulevaisuuden

Teollisuustuotanto on Suomessa vajonnut takaisin vuoden 2009 tasolle. Pudotus on ollut rajua myös teknologiateollisuudessa, joka eli vuosina 2007–2008 ennätyksellisen menestyksen vuosia. Vuosien 2010 ja 2011 lyhytaikainen elpyminen on muuttunut jälleen laskuksi. Vaikka maailmantaloudessa ennakoidaan kasvua ensi vuodelle lähes kaikissa maissa, talouden epävarmuus ei lupaa kuin enintään hidasta kasvua Suomelle. Osa teknologiateollisuuden yrityksistä selviytyy kuitenkin edelleen hyvin ja TRIOplus-hankkeessa on saatu näyttöä, että yrityksissä tehtävä kehittämistyö kannattaa. Myös Yleisradio on tarttunut aiheeseen ja pk-yritysten arkea esitetään tammikuussa alkavassa tv- ja radio-ohjelmien sarjassa. Keskiviikkona 25.9. on Teknologiateollisuus ry:n TRIOplus-hankkeen Tähdet, tähdet -seminaari.

– Suomen viennin hartiat ovat kaventuneet ja julkisten menojen taakka kasvanut. Teknologiateollisuuden ja sen Suomessa toimivien alihankintayritysten työllistävä vaikutus on kuitenkin edelleen erittäin merkittävä. Alihankinnan kilpailukyvyn voi jopa sanoa ratkaisevan Suomen tulevaisuuden, sillä puolet toimialan työpaikoista on alihankintayrityksissä, sanoo Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Jukka Palokangas.

– Teknologiateollisuuden TRIOplus-hankkeeseen on osallistunut yli 1500 yritystä eri puolilla Suomea. Niistä 300 on tehnyt oman kehittämisohjelmansa ja kehittänyt toimintaansa järjestelmällisesti. Kehittäminen kannattaa, sillä laman aikanakin nämä yritykset ovat kirineet toimialan keskiarvon yläpuolelle vaatimattomasta lähtötasosta huolimatta, kertoo Teknologiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Harri Jokinen.


Muotoilu ja kilpailukyky -teema näkyy ohjelmassa – messuilla laaja seminaaritarjonta

Muotoilu ja kilpailukyky -teemaa on toteutettu messuille yhteistyössä Suomen Muotoilusäätiön kanssa. Tiistaina 24.9. pidettävässä teemavuoden seminaarissa Tuotekehitys ja muotoilu kilpailukykytekijöinä pohditaan, kuinka muotoilu lisää tuotteiden kilpailukykyä, luo yrityskuvaa, tukee markkinointia, lisää lopputuotteen käytettävyyttä ja tekee siitä myyvän. Suomen Muotoilusäätiön yhteisosastolla nostetaan esiin muotoilutoimistoja ja annetaan käytännön neuvontaa muotoiluklinikoilla.

Design Forum Finland järjestää teemavuoden toisen seminaarin. Muotoilun Road Show -seminaarissa teollisen muotoilun toimistot esittelevät työtään ja asiantuntijat kertovat, mitä muotoilussa tällä hetkellä tapahtuu.

Messuilla järjestetään lukuisia seminaareja, joissa pohditaan muun muassa keinoja yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi, kansainvälistymisen haasteita ja mahdollisuuksia sekä talouden elpymiseksi tehtäviä toimia. Torstaina 26.9. on kansainvälinen yrityskontaktitapahtuma, jonka toteuttaa Enterprise Europe Network yhteistyössä Teknologiateollisuus ry:n, Älykkäät koneet -klusterin ja Finnpartnershipin kanssa. Tapahtuma toteutetaan neljännen kerran. Mielenkiintoisia puheenvuoroja alihankinnan ammattilaisilta ja alaa ohjaavilta päättäjiltä tarjoaa myös Talentum Café A-hallissa. Tarkemmat tiedot messujen ohjelmasta: www.alihankinta.fi.


Alihankinta Hall of Fame: 11 näytteilleasettajaa on ollut messuilla vuodesta 1988

Nyt 25 vuotta täyttävä Alihankinta pidettiin Tampereella ensimmäisen kerran vuonna 1988. Alihankinta 2013 on järjestyksessään 23. teollisuuden alihankinnan ammattimessutapahtuma. Näytteilleasettajamäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Kaikki messujen lähes 1000 näytteilleasettajaa ovat tärkeitä, mutta messujen voima on niissä 11:ssä yrityksessä, jotka ovat olleet Alihankinta-messuilla mukana perustamisvuodesta 1988 lähtien. Nämä yritykset ovat Arvo Piiroinen Oy, Fiskars Brands Finland Oy Ab, Hollming Works Oy, Joensuun Tiedepuisto Oy, Oy Johnson Metall Ab, Marwe Oy, Meconet Oy, Okartek Oy, Purso Oy, Sacotec Components Oy ja Tasowheel Group Oy. Yritykset ovat esillä pääaulan Alihankinta Hall of Famessa.


E-halli tuo kaivattua lisätilaa – uutena pääyhteistyökumppanina Muoviteollisuus ry

Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen valmistui syyskuussa uusi E-halli eli TähtiAreena. E-hallin 11 223 neliötä sisältävät 5263 neliötä näyttelytilaa, 3103 neliön logistiikkakeskuksen tapahtumien alihankkijoiden varasto- ja tuotantotiloiksi sekä ravintolatiloja. Uusi halli on jatkossa messujen ja muiden tapahtumien, kuten konserttien ja yritystilaisuuksien ensisijainen järjestämispaikka.

Alihankinta esittelee metalli-, elektroniikka-, muovi- ja kumiteollisuutta, teollisuuden ICT-ratkaisuja sekä näiden alojen suunnittelua ja konsultointia. Tampereen Messut Oy järjestää Alihankinnan pääyhteistyökumppaneidensa Teknologiateollisuus ry:n, Kumiteollisuus ry:n, Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n sekä vuodesta 2013 lähtien mukana olleen Muoviteollisuus ry:n kanssa.

Alihankinta 2012 -messuilla oli 890 näytteilleasettajaa 17 maasta. Ulkomaalaisia yrityksiä oli yli 70. Tapahtumaan tutustui 15 742 kävijää, joista noin 600 saapui ulkomailta. Tarkempia tietoja historiasta: www.alihankinta.fi (Medialle).


Alihankinta 2013 -messut ovat avoinna:
tiistaina 24.9. ja keskiviikkona 25.9. klo 9–17, torstaina 26.9. klo 9–16.


MEDIAMATERIAALIT:
Avajaisten ja tiedotustilaisuuden aineistot ovat pdf-muodossa oheisena liitteenä.

Materiaalit löytyvät myös tapahtuman mediasivuilta, jossa on lisäksi linkit lehdistötiedotteisiin, kuvapankkiin ja median akkreditoitumislomakkeeseen. Mediasivuille tallennetaan video avajaisista 24.9. aikana.
Mediasivut: www.alihankinta.fi (Medialle).

RD Velho Design Award 2013 -muotoilukilpailun voittaja julkaistaan mediasivuilla klo 11.


LISÄTIEDOT: www.alihankinta.fi

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi
Jani Maja, tuoteryhmäpäällikkö, p. 0207 701 255, 050 356 1325,
jani.maja(a)tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 0207 701 205, 050 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi
Aino Paavola, viestintäassistentti, p. 0207 701 242, 0400 914 877,
aino.paavola(a)tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs