Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Tutkimus: Suomalaisten mielestä nuoret odottavat kesätyöltä liikoja

Raha-automaattiyhdistys

Tutkimus: Suomalaisten mielestä nuoret odottavat kesätyöltä liikoja

Tiedote.
Julkaistu: 30.05.2015 klo 12:00
Julkaisija: Raha-automaattiyhdistys

Suomalaiset kokevat kesätyön entistä vaikeammaksi saada, mutta sen hyöty on selkeä: lähes puolet on työllistynyt uudestaan samalle kesätyönantajalle.

Yli puolet (52%) suomalaisista uskoo, että nuorien kesätyölle asettamat vaatimukset, kuten palkka ja työn mielekkyys, ovat liian suuria. Tämä käy ilmi Raha-automaattiyhdistyksen teettämästä Kesätyökyselystä, jossa selvitettiin suomalaisten käsityksiä kesätyön saannista ja luonteesta. Paikka auki -avustusohjelman Nuorten johtoryhmän vetäjä Jari-Pekka Hietsilta huomauttaa, että tuloksessa voi olla kyse ennakkoluulosta.

”Viime vuonna teettämämme Työttömien nuorten ääni -barometrin* mukaan työttömät nuoret ovat joustavia työpaikan suhteen. Yli puolelle kelpaa lähes mikä tahansa työ eikä palkkatoive todellakaan ole mahdoton. Tärkeintä on päästä töihin”, Hietsilta toteaa.  

Kesätyö poikii töitä myös jatkossa

Enemmistö suomalaisista (59 %) kokee, että kesätyön saaminen on aiempaa vaikeampaa. Kesätyökokemus on kuitenkin tärkeä, sillä kaksi kolmesta suomalaisesta on hyötynyt kesätyöstään myöhemmällä työurallaan. Lähes puolelle (44 %) kesätyö on poikinut uusia työmahdollisuuksia samalle työnantajalle.

”Tulos osoittaa, että kesätyöllä voi olla ratkaiseva merkitys nuoren työllistymisen kannalta. On tärkeää, että nuori saa sen ensimmäisen työpaikan, josta lähteä rakentamaan työuraa”, toteaa Raha-automaattiyhdistyksen erityisasiantuntija Sini Toikka.

Kesätyöikäisten nuorten vanhemmat kokevat muita ikäryhmiä vahvemmin, että nuorten kesätyön saaminen on aiempaa vaikeampaa. 45–54-vuotiaista näin kokee jopa 68 %.  Tästä ikäryhmästä puolet (49 %) on sitä mieltä, että kesätyön luonne on muuttunut vaativammaksi. Myös Hietsiltakantaa huolta kesätyöntekijöihin kohdistuvista odotuksista.

”Kesätyön pitäisi avata ovia työelämään, mutta voiko kesätöilläkään enää kerätä työkokemusta, jos kesäapulaiselta vaaditaan valmista osaamista? Emme saa sulkea nuorilta ovea työelämään ennen kuin se on edes auennut”, Hietsilta painottaa.

Kesätyökyselyn (N=1000) on tehnyt IRO Research Oy Raha-automaattiyhdistyksen toimeksiannosta toukokuussa 2015. Kysely on osa RAY:n Paikka auki -avustusohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa työttömien nuorten työllistymismahdollisuuksia ja työelämätaitoja.

 

*Paikka auki -avustusohjelman Työttömien nuorten ääni -barometrissa kysyttiin 18–29-vuotiaiden työttömien nuorten näkemyksiä työstä ja työelämästä keväällä 2014.

Liite: Kesätyökokemuksesta on hyötyä (tilastonostoja tutkimuksesta) 

Lisätietoja:

Sini Toikka, erityisasiantuntija, RAY, puh. 09 4370 2049, sini.toikka@ray.fi.
Jari-Pekka Hietsillan haastattelupyynnöt Sini Toikan kautta.

____________________________

Paikka auki -avustusohjelman tavoitteena on vahvistaa työttömien nuorten työelämätaitoja sekä osallisuutta yhteiskunnassa ja työelämässä. Avustusohjelma toimii vuosina 2014­–2017.

Vuosina 2014 ja 2015 avustusohjelma tukee 174 avustuskohdetta nuoren palkkaamisessa yhteensä 7,5 miljoonalla eurolla. Lisäksi avustusohjelmassa rahoitetaan hankkeita, joiden tavoitteena on auttaa erityistä tukea tarvitsevia nuoria sijoittumaan työelämään ja kohentamaan työelämätaitojaan. Kahden ensimmäisen vuoden aikana nuorten työllistämistä tukeville hankkeille on ohjattu tukea 5,1 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä on käynnissä 19 hanketta. www.paikkaauki.fi

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs