Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Teknologiateollisuus ja YTN hyväksyivät sovintoehdotuksen

Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus ja YTN hyväksyivät sovintoehdotuksen

Tiedote.
Julkaistu: 06.11.2011 klo 21:37
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuus ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Esa Longan tänään jättämän sovintoehdotuksen. YTN:n 1.11. alkanut lakko loppuu, ja lakon huomiseksi suunniteltu laajennus peruuntuu.

Sovintoehdotuksen mukaan palkkaratkaisuista neuvotellaan ensisijaisesti yrityksissä. ”Tämän mahdollisuuden merkitystä korostavat yritysten taloudellisten tilanteiden ja näkymien merkittävät eroavuudet”, Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Risto Alanko korostaa.

Sopimuksiin sisältyy myös toissijainen menettely, jossa palkkojen tarkistus perustuu raamisopimuksen pohjalta määriteltyyn yleiskorotukseen ja paikallisesti sovittavaan yrityskohtaiseen erään. Teknologiateollisuus pitää tärkeänä, että erä kohdennetaan kannustavasti työtuloksen, pätevyyden ja suorituksen perusteella. Ottaen huomioon ylempien toimihenkilöiden tehtävät erän käytössä voidaan päätyä myös erilaiseen käsittelyyn yrityksen sisällä. Ellei erän käytöstä sovita, voivat osapuolet pyytää liittojen kannanottoa tai ehdotusta erän käytöstä. Mikäli osapuolet eivät saavuta yhteisymmärrystä erän käytöstä tämänkään jälkeen, se maksetaan yleiskorotuksena.

”Raamiratkaisuun perustuva toissijainen vaihtoehto on tähän taloudelliseen tilanteeseen ja näköpiirissä olevaan kehitykseen nähden liian kallis ja nostaa työvoimakustannuksia keskeisiä kilpailijamaita enemmän”, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen toteaa.

Keskusjärjestöjen raamiin perustuva toissijainen palkkaratkaisu merkitsee ensimmäiselle vuodelle 1,6 %:n yleiskorotusta ja 0,8 %:n yrityskohtaista erää. Toiselle vuodelle toissijainen vaihtoehto sisältää 1,3 %:n yleiskorotuksen ja 0,6 %:n yrityskohtaisen erän 1.11.2012 alkaen.

Lisävahingot vältettävä

Teknologiateollisuus oli valmis hyväksymään ratkaisun sen kalleudesta huolimatta välttääkseen lakoista aiheutuvien vahinkojen synnyn taantuman kynnyksellä. Ratkaisun kalleus korostaa työmarkkinoiden häiriöttömyyden välttämättömyyttä ja valtiovallan kilpailukykyä vahvistavien toimenpiteiden nopean ja täysimääräisen toteutumisen tärkeyttä.

Raamiratkaisun toteutuessa on varmistettava se, ettei työmarkkinoiden toimivuutta heikennetä lisäämällä jäykkyyksiä.

 

Lisätietoja:

Varatoimitusjohtaja Risto Alanko, puh. 040 502 6411

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs