Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Paikallinen sopiminen käyttöön täydellä teholla

KT Kuntatyönantajat

Paikallinen sopiminen käyttöön täydellä teholla

Tiedote.
Julkaistu: 11.09.2013 klo 12:30
Julkaisija: KT Kuntatyönantajat

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen arvioi, että maan hallituksen hyväksymän rakennepoliittisen ohjelman kahden miljardin euron säästötavoite tarkoittaa kunnissa laskennallisesti 40 000 ihmisen työpanosta.

– Käytännössä tämä voi tarkoittaa rajuja leikkauksia henkilöstökuluihin. Eli puhutaan samantasoisista luvuista kuin 1990-luvun laman aikoihin.

Tähän asti kunnissa on voitu karsia henkilöstömenoja lähinnä eläköitymisten ja rekrytointikieltojen myötä. Nämä keinot eivät välttämättä enää riitä, vaan nyt on otettava käyttöön kunta-alan laajat paikalliset sopimismahdollisuudet. Ratkaisut on räätälöitävä kuntakohtaisesti ja kunnan talouden mukaan. Tämä ymmärretään kunnissa, mutta Jalonen odottaa samaa ymmärrystä kunta-alan palkansaajajärjestöiltä.

– Paikallisen sopimisen kieltävät järjestöpäätökset eivät sovi kuntatalouden nykytilanteeseen.

Velvoitteista esteitä rakenteellisille uudistuksille

Jalonen kritisoi viiden vuoden irtisanomissuojaa, joka vaikeuttaa kuntien rakenteellisia uudistuksia.

– Viiden vuoden irtisanomissuoja jähmettää tyystin paikallisen sopimisen.

Jalonen pitää ristiriitaisena myös sitä, että samaan aikaan kun hallitus ajaa rakennepoliittista uudistusta, ministeriöt valmistelevat uusia velvoitteita kunnille ja kelpoisuusehtojen kiristämisiä mm. vanhuspalveluissa, lastensuojelussa ja oppilashuollossa.

– Maan hallituksen kustannuksia lisääviä ja kelpoisuuksia kiristäviä esityksiä onkin nyt pikaisesti reivattava uuteen muottiin rakennepäätösten mukaiseksi.

– Muodolliset kelpoisuusehdot ovat kunta-alalla usein liian kapea-alaisia. Tiukoista raja-aidoista eri ammattiryhmien välillä tulisi päästä eroon. Kelpoisuusehtoja pitää tarkastella ennakkoluulottomasti ja uusien tutkintojen antamaa osaamista täytyy voida hyödyntää kunta-alan työtehtävissä laaja-alaisesti.

Markku Jalonen puhui tänään KT Kuntatyönantajien työmarkkinaseminaarissa, joka pidettiin Kuntamarkkinoiden yhteydessä Helsingissä.

Lisätietoja

työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

 

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä työnantajina. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 437 000 työntekijää ja viranhaltijaa. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on noin 22 miljardia euroa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs