Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Oulun ammattikorkeakoulun rehtorin puhe Oamkin 25-vuotisjuhlagaalassa 30.9.

Oulun ammattikorkeakoulu

Oulun ammattikorkeakoulun rehtorin puhe Oamkin 25-vuotisjuhlagaalassa 30.9.

Tiedote.
Julkaistu: 30.09.2016 klo 19:00
Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu

Tiedoksi medioille: Olemme korjanneet Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Marjo Kolehmaisen tittelin. Kolehmainen on toimitusjohtaja, ei puheenjohtaja.

Arvoisat kutsuvieraat, olette lämpimästi tervetulleita Oulun ammattikorkeakoulun 25-vuotisjuhlagaalaan.

Finlandia-talon koulutuspoliittisesta seminaarista helmikuussa vuonna 1989 voidaan sanoa alkaneen suomalaisen ammattikorkeakoulun syntyminen. Oulu oli mukana alusta alkaen – ensin kokeiluvaiheessa, sitten väliaikaisena ammattikorkeakouluna ja vuonna 1996 ensimmäisten vakinaistettavien joukossa. Olemme aina olleet rohkeasti ensimmäisten mukana kokeilemassa uutta.

Oulun ammattikorkeakoulu luo elinvoimaa ja hyvinvointia alueellemme. Ensimmäisen 25 vuoden aikana olemme kouluttaneet reilut 20 000 asiantuntijaa professionaalisiin käytännönläheisiin tehtäviin. Suurin osa valmistuneista on jäänyt työhön maakuntaamme. Voimme ylpeänä todeta, että olemme merkittävä alueellinen vaikuttaja.

Ammattikorkeakoulumme strategiassa on samoja asioita kuin maan hallituksella: ketteryys ja kokeilukulttuuri. Kun yliopistokoulutus painottaa tieteellisyyttä, akateemista vapautta ja tieteenalojen edustamia universaaleja perusteita, korostaa ammattikorkeakoulutus sitoutumista selvemmin työelämän spesifisiin ja nopeasti muuttuviin kehityshaasteisiin.

Oulun ammattikorkeakoulun ensimmäisissä avajaisissa 26.8.1992 tohtori Michael Goldstein sanoi, että maailmanlaajuisia kriittisiä kysymyksiä ovat terveysongelmat, nälänhätä, yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus, ympäristönsuojelu, kaikkien kansojen taloudellinen kehitys, kansakuntien suvaitsevaisuus, kansainvälinen ymmärrys ja luonnonvarojen säästäminen. Kaikki nämä vaativat ammattitaitoisia ihmisiä, jotka on koulutettu korkeimmalle mahdolliselle tasolle; ihmisiä, jotka osaavat yhtä hyvin suorittaa kuin suunnitella tehtävänsä. Nämä maailmanlaajuiset kysymykset ovat niin tärkeitä, ettei niistä keskusteleminen yksistään riitä. Meidän tulee panna painoa tulevaisuuden asiantuntijoiden koulutukseen tulevaisuuden tehtävien ratkaisemiseksi. Todelliset ongelmat vaativat realistisia ratkaisuja.

Sama pätee tänäänkin. Haluamme löytää ratkaisuja alueemme kilpailukyvyn edistämiseksi. Haluamme tehdä sen yhdessä teidän kanssanne käymällä dialogia osataksemme kouluttaa tulevaisuuden asiantuntijoita yhä enenevässä määrin digitalisoituvaan maailmaan. Tulevaisuus otetaan haltuun yhdessä ideoiden ja priorisoiden, koko yhteisömme voimavarat hyödyntäen.

Hyvät kuulijat. Opetus- ja kulttuuriministeriö on kuvannut korkeakoululaitoksen tavoitetilaa 2025 siten, että korkeakoululaitos muodostuu kansainvälisesti korkeatasoisista, omille vahvuusalueilleen profiloituneista yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Näiden osaaminen täydentää toisiaan siten, että yhteiskunnan ja työelämän erilaiset tarpeet tulevat katetuiksi. Korkeakoulujen toiminnassa korostuvat sivistystehtävä, yhteiskuntavastuu ja vaikuttavuus, kestävän kehityksen periaatteet ja eettinen toimintatapa. Laatua on vahvistettu digitalisaatiota hyödyntämällä sekä koulutusta ja tutkimusta modernisoimalla. Opintopolkuja on joustavoitettu, tieto on avointa ja infrastruktuurit ovat yhteiskäytössä. Oulu on paikkakunta, josta lähimpään toiseen korkeakoulukaupunkiin on matkaa 200 km. Kun korkeakoulujen tiivistyvällä yhteistyöllä halutaan luoda entistä laadukkaampaa yhteiskunnallisesti ja alueellisesti vaikuttavaa toimintaa, on luontevaa, että kehitämme näistä lähtökohdista erityisesti yliopisto-yhteistyötä, unohtamatta yhteistyötä muidenkaan alueen keskeisten kehittäjätoimijoiden kanssa. Oulun Innovaatioallianssin toiminta on tästä erinomainen esimerkki. Tiukentuvissa rahoitushaasteissa eivät vain korkeakoulut vaan myös korkeakoulupaikkakunnat ovat kiivaassa kilpailutilanteessa. Fokus on kohdistettava siihen, miten toimivalla yhteistyöllä luomme parhaat edellytykset Oulun seudun menestykselle.

Olen tänään saanut vastaanottaa kaulaani, opiskelija-airueiden asettelemana, korusuunnittelija Katja Lettisen suunnittelemat rehtorin käädyt, jotka ovat lahjoittaneet Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen ja Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen. Arvostan lahjoitusta juuri teiltä, alueen työ- ja elinkeinoelämän edustajina, todella paljon ja kiitän teitä tästä kunnianosoituksesta, jolla Oulun ammattikorkeakoulu saa vakiintuneen korkeakoulun ansaitsemat tunnusmerkit.

Vielä kerran tervetuloa juhlaamme. Nauttikaa osaamisestamme!

 

Oamk on yksi Suomen arvostetuimmista ja vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Koulutamme ammattilaisia ja kehitämme Pohjois-Suomen kilpailukykyä yhdessä työelämän kanssa. Vuosittain meiltä valmistuu lähes 1 500 asiantuntijaa alueen työelämän tarpeisiin. Opetuksesta sekä tutkimus- ja kehitystyöstä vastaa 640 oamkilaista.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs