Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Myllykoskelta myötävirtaa -hanke ylitti tavoitteensa

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Myllykoskelta myötävirtaa -hanke ylitti tavoitteensa

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2014 klo 07:45
Julkaisija: Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Myllykoskelta myötävirtaa -hanke löysi työllistymis-, koulutus- tai muun ratkaisun 44 UPM Myllykosken tehtaalta irtisanotulle työntekijälle. Tulos oli kolme kertaa tavoitetta suurempi. Projektin hyvät tulokset vaikuttavat koko Kymenlaakson maakuntaan ja erityisesti Myllykosken alueella.

Projektipäällikkö Jouko Kaipisen mukaan hanke osoittautui erittäin tarpeelliseksi. Projektissa mm. asioi 145 henkilöä, kun tavoite oli ollut 40.

Projektissa tuli selkeästi esiin, että ihmiset kaipaavat henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa. ”Ratkaisujen on lähdettävä irtisanotun omista lähtökohdista. On tärkeää, että irtisanottu saa yksiselitteiset, selkeät ja mielellään kirjalliset ohjeet siitä, miten hänen tulee toimia halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Myös yhden luukun -palvelu edesauttaisi henkilökohtaisen vaihtoehdon löytämistä irtisanotulle”, Kaipinen kertoo.

Hankkeessa syntyi useita kehitysehdotuksia irtisanomistilanteisiin. Jatkossa voitaisiin työllistymissuunnitelman sijasta puhua selviytymissuunnitelmasta, sillä työllistymisen lisäksi vaihtoehtona on esimerkiksi eläköityminen. Työnantajan takaisinottovelvollisuuden pitäisi olla pidempi, niin vakituisissa kuin määräaikaisissakin työsuhteissa. Myös työntekijöiden työkykyä heikentäviin tapoihin olisi puututtava ajoissa, jolloin työntekijöiden työkunto ja mahdollisuudet työllistyä olisivat paremmat irtisanomisen yhteydessä.

Hankkeen tavoitteet ja tulokset

Hanke keskittyi irtisanottujen vaikeimpaan kohderyhmään: 46–57-vuotiaisiin, tuotannollisessa työssä olleiden miesten syrjäytymisen ehkäisyyn. Tavoitteena oli löytää yksilöllisiä ratkaisuja työllistymiseen ja koulutukseen. Laadullisina tavoitteina olivat irtisanottujen oman osaamisen tunnistaminen, itsetuntemus ja elämänhallinta, jotka tukisivat irtisanottujen työllistymismahdollisuuksia ja hyvinvointia myös projektin päätyttyä.

Irtisanotut saivat hankkeessa yksilöllisen osaamiskartoituksen, henkilökohtaista ohjausta, ryhmäohjausta ja apua työllistymisratkaisujen löytämiseen. Tuloksena syntyi 31.8.2014 mennessä 44 erilaista ratkaisua, kun tavoite oli ollut 15: toistaiseksi työllistyi 8 henkilöä, koulutuksessa oli 4 henkilöä, työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 6 henkilöä, pitkäaikaistyöttömänä vanhuuseläkkeelle siirtyi 6 henkilöä, vanhuuseläkkeelle siirtyi 5 henkilöä ja velvoitetyön avulla lisäpäivillä oli 15 henkilöä. Edellisten lisäksi kesän 2014 määräaikaisista työsuhteista syntyi vielä noin 10 pysyvää ratkaisua.

Hanke teki yhteistyötä laajan verkoston kanssa, sillä tarkoituksena oli täydentää muita toimenpiteitä ja suunnitelmia, joita muut toimijat ja projektit olivat jo tekemässä. Hanke tapasi säännöllisesti UPM Myllykosken työnantajan ja henkilökunnan edustajia, TE-palveluita ja seuraavia hankkeita: Olkkari, Uusiin töihin, Uutta elinvoimaa, Protomo ja Myötävirta. Erityisesti Parik-säätiön Olkkari-toiminta tarjosi hyvän yhteydenpitokanavan kohderyhmään. Projektin onnistumiseen vaikutti vahvasti ohjausryhmä, jonka jäsenet ymmärsivät hyvin projektin toimintaa.

Hankkeen kokonaisbudjetti oli 167 000 euroa ja sen rahoittivat ESR (75 %), Kyamk (12 %), UPM Kymmene Oyj (7 %) ja Kouvolan kaupunki (6 %). Hankeaika oli 1.9.2012–30.9.2014.

Lisätiedot

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
Projektipäällikkö Jouko Kaipinen ( 30.9.2014 asti)
jouko.kaipinen (at) kymk.fi, 044 702 8471

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on arvostettu, vastuullinen ja kansainvälinen kouluttaja. Ammattikorkeakoulu on alueellisen kilpailukyvyn rakentaja, työelämän uudistaja ja innovaatioiden tuottaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs