Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Marja-Riitta Tikkala on Päijät-Hämeen vuoden 2013 yrittäjyyshenkinen YES-opettaja

Koulutuskeskus Salpaus

Marja-Riitta Tikkala on Päijät-Hämeen vuoden 2013 yrittäjyyshenkinen YES-opettaja

Tiedote.
Julkaistu: 04.12.2013 klo 13:36
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Päijät-Hämeen YES-keskus on valinnut vuoden 2013 YES-opettajaksi Padasjoen yhtenäiskoulun ja lukion opettajan Marja-Riitta Tikkalan. Vuoden YES-opettaja palkittiin yrittäjähenkisessä joulupuurotilaisuudessa Lahdessa, jossa opettajat, opiskelijat ja yrittäjät kokoontuivat keskiviikkona 4. joulukuuta.

Vuoden YES-opettaja tunnustuksen saa opettaja, joka omaa myönteisen ja aktiivisen asenteen yrittäjyyskasvatukseen ja levittää yrittäjyyskasvatustietoutta Päijät-Hämeen alueella. Valintaperusteissa todetaan, että Tikkala toimii esimerkillisesti yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseksi. Hän mm. on jo useana vuonna toteuttanut koulussa Vuosi yrittäjänä -opinto-ohjelman ja osallistui Päijät-Hämeen yrittäjyyskasvatuksen strategiaprosessiin sekä on ollut mukana strategian jalkautuksessa Padasjoella.

Marja-Riitta Tikkala kertoo, että otettuaan yrityskasvatuksen osaksi opetusta hän on tietoisesti pyrkinyt muuttumaan opettajasta enemmän ohjaajaksi ja lisäämään opetukseen toiminnallisuutta ja projektiluontoisuutta.

– Olen saanut enemmän varmuutta omaan työhöni ja siihen, miten voin tukea oppilaitani kohtaamaan muuttuvan työelämän tarpeita ja vahvistaa sellaisia taitoja ja vahvuuksia, joita he tarvitsevat aina elämässään, Tikkala sanoo.

Opettajan uusi rooli vaatii uuden opettelua myös oppilailta.

– Oppilaat ovat hyvin sisäistäneet roolinsa yritystoiminnassa vastuunkantajina. Apua, neuvoja ja tukea he ovat uskaltaneet milloin vain pyytää ja sitä myös saaneet, mutta varsinaisen työn ja vastuunkantamisen he ovat joutuneet tekemään itse, Tikkala toteaa.

Yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa tärkeää

Tikkala kertoo, että paikalliset yrittäjät ovat tärkeässä roolissa yrittäjyyskasvatuksen toteuttamisessa.

– Olen erittäin kiitollinen Padasjoen yrittäjien positiivisesta suhtautumisesta yhteistyöhön. Esimerkiksi koulullamme järjestettäville yrittäjyyspäiville olemme aina saaneet paikallisia yrittäjiä kertomaan omia yrittäjyystarinoitaan oppilaille, mikä on ollut kiinnostavaa. Lisäksi koulullamme on YES-kummiyritys Kiuasniemi Oy, jonka toimitusjohtaja Marko Nummela on käynyt kertomassa omasta yrittämisestään ja myös laajemmin yrittämisen hyvistä ja huonoistakin puolista.

Entä miten rohkaisit muita opettajia lähtemään mukaan yrittäjyysopintoihin?

– Olin kauhuissani, kun jouduin kahdeksan vuotta sitten Oulun Normaalikoululla opettaessani vetämään lukiolaisten syventävää yrittäjyyskurssia ilman minkäänlaista henkilökohtaista kokemusta yrittämisestä. Sen jälkeen olen tajunnut, että omista kokemuksista voi olla hyötyä yrittäjyysopintojen opettamisessa, mutta välttämättömiä ne eivät ole. Oma innostus ja asenne ratkaisevat, ja aika helposti sen innostuksen saa siirrettyä myös oppilaisiin.

– Kannattaa aloittaa pienistä jutuista, jotka eivät tunnu liian haastavilta, ja vähitellen vahvistaa ja lisätä yrittäjyyskasvatusta omassa opetuksessa. Valmiita oppimateriaaleja yrittäjyyskasvatukseen on jo paljon saatavilla, ja ne ovat sovellettavissa moniin oppiaineisiin. Pienin askelin siis eteenpäin, Tikkala kannustaa.

Lisätietoja

Opettaja Marja-Riitta Tikkala, Padasjoen yhtenäiskoulu ja lukio, puh. 044 720 2077

Sari Mertsalmi, projektisuunnittelija, puh. 044 708 0846
Päijät-Hämeen YES-keskus / Koulutuskeskus Salpaus

Päijät-Hämeen YES-keskus on Koulutuskeskus Salpauksessa toimiva hanke, joka palvelee Päijät-Hämeen eri koulutusasteiden opettajia, opiskelijoita, yrittäjiä ja työelämän edustajia kaikissa yrittäjyyskasvatukseen liittyvissä asioissa. Hanke toimii Hämeen ELY-keskuksen myöntämällä ESR-rahoituksella 31.5.2014 saakka. Hanketta hallinnoi Koulutuskeskus Salpaus.

Monialainen Koulutuskeskus Salpaus järjestää ammatillista koulutusta ja tarjoaa palveluja työelämälle. Salpauksella on myös oma lukio. Salpaus toimii Lahdessa, Asikkalassa, Heinolassa, Hollolassa, Nastolassa ja Orimattilassa. www.salpaus.fi 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs