Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Kysely: Oppisopimus kiinnostaa työttömiä nuoria – vain prosentilla siitä kokemusta

Raha-automaattiyhdistys

Kysely: Oppisopimus kiinnostaa työttömiä nuoria – vain prosentilla siitä kokemusta

Tiedote.
Julkaistu: 21.06.2016 klo 09:00
Julkaisija: Raha-automaattiyhdistys


Suurin osa työttömistä nuorista on kiinnostunut oppisopimuksesta väylänä työelämään, mutta harvalla on siitä kokemusta. Lähes jokainen työtön nuori olisi valmis porrastettuun palkkaan työsuhteen alussa.

Työttömistä nuorista 69 % on kiinnostunut oppisopimuskoulutuksesta, mutta heistä vain yhdellä prosentilla on siitä kokemusta. Lisäksi neljä viidestä (83 %) olisi oppisopimuksen alussa valmis tai valmis harkitsemaan työkokeilua, jossa työsuhde ei vielä muodostu vaan tavoite olisi tutustua työnantajaan. Tämä käy ilmi Raha-automaattiyhdistyksen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin työelämän ulkopuolella olevien nuorten ajatuksia ja odotuksia työelämästä ja työllistymisestä.

– Vastaukset kertovat, että työttömillä nuorilla on kova halu päästä kiinni työelämään ja että oppisopimuksen mahdollisuuksia ei Suomessa hyödynnetä täysin. Monelle nuorelle mestari-kisälli -malli on erinomainen tapa oppia työ käytännössä, toteaa RAY:n Paikka Auki -avustusohjelman nuorten johtoryhmän vetäjä Jari-Pekka Hietsilta.

Lähes kaikki vastaajat (94 %) olisivat valmiita porrastettuun palkkaan työsuhteen alussa. Myös osa-aikatyö kelpaisi yli kolmelle neljästä (77 %).

– Nuoret ovat valmiita joustamaan työllistyäkseen tavalla tai toisella. Tilanne työmarkkinoilla on haastava, joten nuoret haluavat käyttää jokaisen mahdollisuuden päästäkseen työelämään. Ensimmäisten työpaikkojen rooli on tässä avainasemassa, sanoo RAY:n erityisasiantuntija Timo Mulari.


Yritysten ja oppilaitosten yhteistyö kasvattaa valmiuksia

Yritysten ja oppilaitosten tiiviimpi yhteistyö on tehokas tapa nuorten työllistymisen tukemiseen. Näin ajattelee 75 % työttömistä nuorista.

Vastaajista 81 % on ollut opiskeluiden aikana työharjoittelussa tai työssäoppimisjaksolla. Kokemukset niistä ovat olleet positiivisia: näissä opitut taidot koetaan tarpeellisiksi (85 %) ja riittäviksi (67 %). Kaksi kolmesta vastaajasta uskoo työharjoittelun auttavan työllistymisessä.

– Tämä on tärkeä viesti nuorilta sekä työnantajille että oppilaitoksille: mahdollisuus työharjoitteluun ja muuhun työssä oppimiseen jo opiskeluaikana on tärkeää. Se kasvattaa nuoren työelämävalmiuksia ja auttaa työllistymään valmistumisen jälkeen, Mulari sanoo.

Kysely on osa Työttömien nuorten ääni –barometria, jonka ensimmäinen osa julkaistiin toukokuussa. Sen on toteuttanut Taloustutkimus Raha-automaattiyhdistyksen toimeksiannosta keväällä 2016. Puhelinhaastatteluihin vastasi 204 työtöntä 18–29-vuotiasta nuorta aikuista ympäri Suomen.


Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Timo Mulari, RAY, p. 09 4370 2023, timo.mulari@ray.fi

Jari-Pekka Hietsillan haastattelut:
Viestintäpäällikkö Johanna Tonttila, RAY,
p. 040 192 1993, johanna.tonttila@ray.fi

Tutkimusjohtaja Tuomo Turja, Taloustutkimus Oy, p. 050 592 2485, tuomo.turja@taloustutkimus.fi

Liitetiedostot

____________________________

RAY:n Paikka Auki -avustusohjelman tavoitteena on vahvistaa 18–29-vuotiaiden työttömien ja vaikeasti työllistyvien nuorten työelämätaitoja sekä osallisuutta yhteiskunnassa ja työelämässä. Ohjelma toimii kahdella tavalla: se tukee sosiaali- ja terveysalan järjestöjä työttömien nuorten palkkaamisessa sekä antaa tukea nuorten työelämävalmiuksia kehittäville hankkeille.
 

Avustusohjelma toimii vuosina 2014–2017. Kahden ensimmäisen vuoden aikana sen kautta on työllistynyt 220 nuorta. Tavoitteena on tarjota työpaikka vähintään 500 nuorelle.
www.paikkaauki.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs