Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Kuntauudistus haastaa työnantajatoiminnot

KT Kuntatyönantajat

Kuntauudistus haastaa työnantajatoiminnot

Tiedote.
Julkaistu: 17.02.2012 klo 09:10
Julkaisija: KT Kuntatyönantajat

KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen pitää tärkeänä, että kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvityksen yhteydessä otetaan tarkasteluun myös työnantaja- ja henkilöstönäkökulma. – Pitää muistaa, että kuntasektori on hyvin työvoimavaltainen toimiala ja henkilöstömenojen osuus on yli puolet kaikista kuntien menoista, Jalonen muistuttaa.

Hallitusohjelman mukaan henkilöstön muutosturva säilyy nykyisellä tasollaan kuntarakenneuudistuksessa eikä irtisanomissuojan sisältöä ole toistaiseksi tarkemmin määritelty. Jalonen arvioi, että muista toimialoista poikkeava irtisanomissuoja saattaa lisätä työvoimakustannuksia niissä tilanteissa, joissa ensisijaisesti otetaan huomioon olemassa olevan henkilöstön palvelussuhdeturva eikä toimintoja voida organisoida palvelutarpeet huomioon ottaen.

Jalosen mukaan kuntarakenteen uudistaminen kuntia yhdistämällä tai kuntien yhteistoimintaa organisoimalla johtaa palkkojen ja muiden palvelussuhteen ehtojen harmonisoimiseen. Hän arvioikin, että lyhyellä aikavälillä henkilöstön palvelussuhteen ehtojen yhteensovittaminen yleensä lisää työvoimakustannuksia riippuen harmonisoinnin tarpeesta, määrästä ja aikatauluista.

Kuntarakenneuudistuksen keskeisinä tavoitteina ovat laadukkaiden kuntapalvelujen turvaaminen ja osaavan työvoiman riittävyys. – Kuntasektorin kestävyysvaje edellyttää erityisesti tuloksellisuuden parantamista, mikä onnistuessaan tapahtuu pitkällä aikavälillä useastakin syystä. Tuloksellisuuteen vaikuttavat myös toimintatapojen muutokset työpaikoilla.

Jalonen pitää henkilöstöjohtamisen haasteina työhyvinvoinnin ja osaamisen varmistamista siten, että palvelut on mahdollista järjestää uusilla tavoilla henkilöstöä lisäämättä ja eläkepoistumaa hyödyntäen. Näin voidaan hänen mukaansa myös säästää työvoimakustannuksissa. Jalonen muistuttaa, että samalla on kuitenkin varmistettava, että valtio pidättäytyy kaikista uusista kunnille kustannuksia lisäävistä velvoitteista ja mitoituksista.

Jalonen esittää, että KT ja kunta-alan pääsopijajärjestöt valmistelevat yhteistyössä uudistuksen eri vaiheissa tarvittavat ohjeet henkilöstön aseman järjestämisessä.

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen puhui tänään Helsingissä KT:n henkilöstöjohtamisen verkoston tilaisuudessa. HR-verkosto on tarkoitettu kuntatyönantajien edustajille. Verkostoon kuuluu kuntien ja kuntayhtymien henkilöstöjohtoa sekä henkilöstöjohtamisesta vastaavia, kehittämispäälliköitä ja asiantuntijoita eri toimialoilta.

Lisätietoja:
työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

KT Kuntatyönantajat on kuntatyönantajien etujärjestö, joka edustaa Suomen kaikkia kuntia ja kuntayhtymiä. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 434 000 työntekijää ja viranhaltijaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs