Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Amnesty ja SASK aloittavat yhteiskampanjan ay-oikeuksien puolesta

Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK Ry

Amnesty ja SASK aloittavat yhteiskampanjan ay-oikeuksien puolesta

Tiedote.
Julkaistu: 18.04.2013 klo 09:00
Julkaisija: Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK Ry

Amnesty Internationalin Suomen osasto ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK aloittavat maanantaina 22.4. yhteiskampanjan, jossa muistutetaan, että ay-oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Ay-oikeudet.fi -kampanjan kärkenä on tänä vuonna Kolumbia.

- Kolumbialaisia ay-aktiiveja ja ihmisoikeuspuolustajia tapetaan ja uhkaillaan ihmisoikeuksien puolesta tekemänsä työn takia, Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen sanoo.

Lähes viisi vuosikymmentä jatkuneen aseellisen konfliktin aikana molemmat osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin siviiliväestöä kohtaan. Tulilinjalle ovat joutuneet erityisesti ihmisoikeuksia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta puolustavat aktivistit.

Kolumbia on edelleen ammattiyhdistysaktiivien murhatilastojen kärkimaita. Vuoden 2012 aikana Kolumbiassa tapettiin kymmeniä ammattiyhdistysten jäseniä.

Väkivalta ja uhkaukset ay-aktiiveja vastaan jatkuvat, vaikka Kolumbian hallitus on julkisesti tuominnut hyökkäykset. Väkivallasta ovat pääasiassa vastuussa puolisotilaalliset ryhmät, joiden tiedetään toimineen myös yhteistyössä turvallisuusjoukkojen kanssa. Myös hallitusta vastustavat sissiryhmittymät syyllistyvät väkivaltaan ay-aktiiveja vastaan.

Rankaisemattomuus on yleistä. Vaikka joidenkin julkisuutta saaneiden ihmisoikeusloukkausten tutkinnoissa on edistytty, useimmat ay-aktiiveihin kohdistuneisiin hyökkäyksiin syyllistyneet välttävät edelleen vastuunsa.

Kolumbian hallituksen lunastettava lupauksensa

Kampanjan nettisivulla www.ay-oikeudet.fi maanantaina 22.4. aukeava vetoomus on kohdistettu maan presidentille Juan Manuel Santosille. Vetoomuksessa vaaditaan, että presidentti toteuttaa hallituksensa lupauksen estää ammatiyhdistysaktiiveihin kohdistuvat ihmisoikeusloukkaukset.

- Mielestämme Kolumbian hallituksen tulee ryhtyä tehokkaampiin toimiin uhattujen ammattiyhdistysaktiivien ja ihmisoikeuspuolustajien suojelemiseksi, heidän omien toiveidensa mukaisesti, SASKin viestintäpäällikkö (vt.) Aleksi Vienonen sanoo.

Vetoomuksessa vaaditaan maan hallitusta myös varmistamaan, että ammattiyhdistysaktiiveja ja ihmisoikeuspuolustajia vastaan tehdyt ihmisoikeusloukkaukset tutkitaan riippumattomasti ja perusteellisesti ja rikoksiin syyllistyneet tuodaan oikeuteen.

Vetoomuskampanja päättyy sunnuntaina 2. kesäkuuta.

Lisätietoja kampanjasta antavat:

Amnesty Internationalin Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija, Anu Tuukkanen, p 040 833 0485, sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin vt. viestintäpäällikkö Aleksi Vienonen, p. 044 775 1041.

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK on suomalaisen ay-liikkeen kehitysyhteistyöjärjestö, jonka hankkeiden kautta kehittyvien maiden ammattiliittoja autetaan vahvistamaan verkostojaan, parantamaan osaamistaan ja puolustamaan tehokkaammin jäsentensä oikeuksia. Verkkosivut: www.sask.fi

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs