Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Alihankinta-messuilla pohdittiin alueellisten toimitusketjujen hajoamista

Tampereen Messut

Alihankinta-messuilla pohdittiin alueellisten toimitusketjujen hajoamista

Tiedote.
Julkaistu: 19.09.2012 klo 17:51
Julkaisija: Tampereen Messut

SUOMEN TEOLLISUUS ON JÄÄNYT JÄLKEEN KILPAILIJAMAIDEN KEHITYKSESTÄ

Tampereella käynnissä olevilla kansainvälisillä Alihankinta 2012 -messuilla pohdittiin keskiviikkona 19.9. alueellisten toimitusketjujen hajoamista Teknologiateollisuus ry:n järjestämässä TRIOplus-seminaarissa. Messuilla toteutetun Paras messuosasto -kilpailun voittivat omissa sarjoissaan Fiskars Brands Finland Oy Ab ja Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy. Teollisuuden ykkösmessut jatkuvat vielä torstaina 20.9., jolloin messuilla pidetään kansainvälinen yrityskontaktitapahtuma.

”Suomalaisten teknologiateollisuuden yritysten tilanne on hyvin epäyhtenäinen. Noin puolessa teknologiateollisuuden yrityksistä tilauskanta on kasvanut ja noin puolessa laskenut kuluneen vuoden aikana. Sama koskee yrityskohtaista henkilöstömäärän kehitystä Suomessa”, kertoi Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas TRIOplus-seminaarissa.

Alueelliset toimitusverkostot hajoavat, mitä tilalle? -seminaarissa pohdittiin suomalaisten teknologiateollisuuden kilpailukykyä, verkostojen muodostumista uudelleen ja uusia kansainvälisen liiketoiminnan mahdollisuuksia. Yritysten esimerkkejä uudenlaisista ratkaisuista esittelivät kansainvälistymisoperaattoria rakentava Hanlog, kansainvälisesti toimiva ja kasvava Amipac sekä omalla tuotteella nollapisteestä päähankkijaksi kasvanut Velvision Oy.

Palokangas painotti, että maailmantalouden tilanne on monella tavalla haasteellinen. Kasvu on hidastunut ympäri maailmaa, osin jopa pysähtynyt. Kiina on aloittanut elvyttämisen eikä vielä ole tiedossa, mikä vaikutus sillä on Kiinan heikkenevään kehitykseen. Yhdysvalloissa teollisuuden tilanne on lievästi heikentynyt.

”Suomen suuri haaste on, miten Suomi voi pärjätä tulevaisuudessa. Suomen vienti on kaukana kilpailijamaiden, kuten Ruotsin, Saksan ja Alankomaiden kehityksestä vuoden 2009 jälkeen. Tavaraviennin ohella myös teknologiateollisuuden palveluvienti on supistunut viime aikoina ja supistunee edelleen. Isot yritykset keskittävät toimintojaan lähemmäksi asiakkaitaan, lähinnä kehittyviin maihin ja se vaikuttaa viennin kehitykseen Suomesta. Vaihtotase on painunut miinukselle. Myös kustannuskilpailukyvyn kehityksessä Suomi on jäänyt jälkeen kilpailijoista.”

Pk-yrityksissä kasvun mahdollisuudet

Teknologiateollisuus on panostanut jo lähes 10 vuoden ajan suomalaisten pk-yritysten selviytymiseen yhteistyössä kumppaneiden kanssa. TRIO-ohjelma ja sen jatkoksi käynnistetty TRIOplus-hanke on ollut yritysten kumppani ja rakentanut uusia työkaluja ja palveluja yritysten tarpeiden mukaisesti. TRIOplussan tuotevalikoima on nyt monipuolinen kokonaisuus, johon sisältyvät niin yritysten toiminnan analysointi, kansainvälistymisen, mentoroinnin, yritysjärjestelyjen ja verkostoitumisen palvelut.

”TRIOplus on käynyt puolentoista vuoden aikana 800 pk-yrityksessä, ja niistä 300 on tehnyt oman kehittämissuunnitelmansa. Tässä yritysjoukossa meillä on valtava potentiaali sekä liikevaihdon kasvuun että työpaikkojen säilyttämiseen Suomessa”, painotti TRIOplussasta vastaava ryhmäpäällikkö Harri Jokinen Teknologiateollisuudesta.

Teollisuusvetoinen kasvu on välttämättömyys

”Politiikan ja erityisesti talouspolitiikan koko huomio kiinnittyy kriisien hoitamiseen, sammutetaan nurkkiin syttyviä tulipaloja eikä ole aikaa pohtia pitkäjänteisiä toimia, jolla talouskasvu saataisiin helpottamaan julkisen talouden tasapainoa. Paluusta nopeaan kasvuun ei nyt haaveillakaan, mutta maailman talouden epävarmuus näyttää pysäyttäneen kasvun kokonaan. Hyvinvoinnin ylläpitäminen edellyttää teollisuusvetoista kasvua”, totesi johtaja Ilkka Niemelä Teknologiateollisuudesta.

”Teknologiateollisuudessa on menetetty 40 000 työpaikkaa eikä se tunnu päättyvän. Tarvitaan pitkäjänteistä politiikkaa, jossa teollisuutta ei pidä unohtaa. Kasvu saadaan aikaan ainoastaan valmistavan teollisuuden ylösnostolla. Onneksi teollinen pohja ei ole Euroopassa yhtä pahasti rapautunut kuin esimerkiksi USA:ssa, joten kasvun rakentamiselle on hyvät mahdollisuudet.

Suomalaisille yrityksille on Euroopassa tarjolla 130 000 yritystä, joiden kanssa on mahdollisuus verkottua. Valmistava teollisuus työllistää suoraan yli 30 miljoonaa henkilöä ja välillisesti vielä enemmän. Eurooppalaisen koneteollisuuden osuus maailmanmarkkinoista oli vuonna 2010 yhtä suuri, 37 prosenttia, kuin vuonna 2000. Myös monilla muilla aloilla on Euroopassa merkittävää valmistusta.

Parhaat menestyvät

Järvenpääläinen Amipac on erikoistunut meijeri- ja mehuteollisuuden kuormankantajien käsittelyyn. Yritys on juuri saanut historiansa suurimmat kaupat: se toimittaa modernin rullakoiden käsittely- ja täyttöjärjestelmän Euroopan suurimpaan meijeriin ArlaFoodsin Aulesburyn tehtaalle Englantiin.

Amipac menestyy toimitusjohtaja Harri Monosen mukaan siksi, että se on oman alansa paras toimija.

”Miksi me olemme niin hyviä? Me keskitymme siihen minkä osaamme parhaiten. Tuotteemme ovat tehokkaita, energiatehokkaita, niiden työturvallisuus on korkea ja ne ovat ekologisia.”

Kansainvälistyminen on monelle pk-yritykselle suuri haaste, mutta sitä ei tarvitse tehdä yksin. Hanlog rakentaa Teknologiateollisuuden Isot teemat -hankkeena kansainvälistymisoperaattoria, joka tarjoaa kansainvälistymisen palvelut yhdeltä luukulta.

”Kansainvälistymisen palvelut ovat hajallaan eri tahoilla ja varsinkin pk-yritysten on vaikea löytää tilanteeseensa sopivaa palvelua. Tähän tarpeeseen aloimme rakentaa kansainvälistymisoperaattoria, joka hakee oikean palvelun yrityksen tarpeisiin”, kertoo Hanlogin toimitusjohtaja Mikko Puttonen.

Velvision yhdisti henkilönostimen ja rakennustelineen ja kehitti uuden tuotteen, jolla yritys suuntasi suoraan kansainvälisille markkinoille. Yrittäjillä ei ollut aikaisempaa kokemusta kone- ja metallituoteteollisuudesta. Toimitusjohtaja Jaakko Seppänen kertoi, että yritys on saanut merkittävää rahoitusta yrityksen käynnistämiseen Tekesiltä. Nyt yrityksellä on valmis prototyyppi ja ensimmäiset kaupat tehty. Yritys on myös hakenut tuotteelleen kansainvälistä patenttia.

Mentoripoolista tehoa hallitustyöskentelyyn

Teknologiateollisuus esitteli messuilla myös palvelun pk-yritysten hallitustyöskentelyn kehittämiseen. Mentoripoolin yhteistyökumppaneina ovat Hallituspartnerit ja Suomen Yrityskummit.

”Mentoripooli tuo kokeneiden yrityskummien ja hallitusjäsenten verkostot joustavasti yritysten kehitystoiminnan käyttöön. Tavoitteena on yritysten menestyminen, kasvu ja kansainvälistyminen”, kiteyttää Mentoripoolin johtaja Jari Osmala.

Torstaina pidettävässä kansainvälisessä yrityskontaktitapahtumassa on osallistujia 16 maasta

Enterprise Europe Network toteuttaa nyt kolmannen kerran Alihankinta-messuilla kansainvälisen yrityskontaktitapahtuman Subcontracting B2B Matchmaking 2012. Torstaina 20.9. pidettävään tapahtumaan on rekisteröitynyt 90 osallistujaa 16 eri maasta. Ensimmäistä kertaa mukana on myös Brasilian suurlähetystö, joka oli yksi heti täyteen tapaamisia varatuista osallistujista. Tapahtuman tavoitteena on auttaa suomalaisia yrityksiä löytämään kansainvälisiä kontakteja Alihankinta-messujen aikana. Kaikki osallistujat ovat täyttäneet nettiin etukäteen englanniksi yhteistyöprofiilin, jossa kerrotaan omasta yrityksestä ja millaista yhteistyökumppania etsitään. Sen jälkeen osallistujat ovat tehneet netissä toisilleen tapaamisia, jotka on aikataulutettu puolen tunnin tapaamisiksi. Valmiit aikataulut on jaettu osallistujille jo etukäteen, jotta kaikilla on ollut mahdollisuus tutustua yritysten profiileihin jo ennen kuin tapaavat toisensa. Monissa maissa ja kulttuureissa on myös tärkeä tavata uusi yhteistyöhenkilö kasvokkain ennen kuin yhteistyö aloitetaan.

Fiskarsin ja Forssan Seudun osastot voittivat Paras messuosasto -kilpailun

Messu- ja somistusalan liitto ry ja Tampereen Messut Oy järjestivät Alihankinta-messuilla Paras messuosasto kilpailun, jonka voittajat palkittiin avajaispäivänä. Alle 40 neliömetrin osastojen sarjassa voiton vei Fiskars Brands Finland Oy Ab. Perusteluissa todetaan, että Fiskarsin osastolla on brändin mukainen ilme sekä rauhallinen ja selkeä tunnelma. Osaston rakenteet ja kalusteet ovat siististi toteutettu ja kokonaisuus on viimeistelty. Yli 40 neliömetrin osastojen sarjassa parhaana palkittiin Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy. Perusteluissa mainitaan, että osasto on voimakas, mutta harkittu ”väriläiskä”, jossa sanoma on esillä selkeästi ja hauskasti. Lisäksi henkilökunta osastolla on aktiivinen. Alihankinta-messuilla käyty kilpailu on yksi neljästä Messu- ja somistusalan liitto ry:n organisoimasta Paras messuosasto 2012 -kilpailusta.

Alihankinta-messut ovat historiansa suurimmat

Kaikkien aikojen suurimmilla Alihankinta-messuilla on 890 näytteilleasettajaa 17 maasta. Ulkomaalaisia näytteilleasettajia on yli 70. Messuilla käy vuosittain lähes 16 000 alan ammattilaista, joista noin 600 kävijää tulee ulkomailta. Kävijämäärällä mitattuna Alihankinta on Euroopan toiseksi suurin alan tapahtuma. Tampereen Messut Oy järjestää Alihankinta-messut pääyhteistyökumppaneidensa Teknologiateollisuus ry:n, Kumiteollisuus ry:n ja Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n kanssa.

Alihankinta-messut ovat avoinna torstaina 20.9. klo 9–16. Mediamateriaalit: www.alihankinta.fi (Media).

LISÄTIEDOT: www.alihankinta.fi / Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi

Jani Maja, projektipäällikkö, p. 0207 701 255, 050 356 1325,
jani.maja@tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 0207 701 205, 050 536 8133, tanja.jarvensivu@tampereenmessut.fi
Meri Mattila, viestintäassistentti, p. 0207 701 242, 0400 914 877,
meri.mattila@tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs